in

Expertuitdaging: Rembrandt portretten maken met raamlicht

Eline Sips

Laat je in deze expertuitdaging inspireren door de klassieke Nederlandsche schilderkunst en ga in je eigen huis aan de slag met portretfotografie met raamlicht!

Wil je alles leren over portretfotografie zoals belichting en werken in de studio? Bekijk dan onze Cursus Portretfotografie

Ben je nog helemaal nieuw in de wereld van portretfotografie? Lees dan eerst deze basiscursus portretfotografie!

Hoe maak je een Rembrandtportret?

De karakteristieke Rembrandportretten herken je vooral aan de zachte manier waarop één kant van het gezicht verlicht wordt. Er zijn nauwelijks harde schaduwen en ook in het minder verlichtte deel van het gezicht zijn er nog voldoende details zichtbaar. Een heel herkenbaar punt is de zachte driehoekvormige slagschaduw die ontstaat rond de neus. Als je zorgt dat deze duidelijk zichtbaar is, maar tevens ook niet te groot wordt, dan zit je aardig goed met je belichting.

Daarnaast is ook het kleurgebruik erg belangrijk. Hiermee kan je je foto extra schilderachtig over laten komen en echt naar een hoger niveau tillen. Werk hiervoor met donkere, neutrale en matte kleuren. Donkere aardetinten passen bijvoorbeeld erg goed bij de Rembrandtstijl.

Foto: mathijsvandenbosch
In dit geval zie je ook heel subtiel aan de rechterkant van de neus de eerder genoemde schaduw.

Raamlicht gebruiken in je portretfotografie

Hoe kan je raamlicht combineren met je Rembrandtverlichting? Dat is niet zo lastig, want in principe heb je ook maar één lichtbron nodig. Het liefst kies je een dag met een mooie bewolking, zodat het licht niet te hard en te fel is. Eventueel kan vitrage het licht ook voldoende afzwakken als er niet genoeg bewolking aanwezig is.

Plaats het model niet direct naast het raam. Dan krijg je namelijk teveel contrast tussen de twee gezichtshelften, terwijl je juist ook subtiel wat licht op het minder belichte deel wilt laten vallen. Zorg dus dat het licht vanuit een kleine hoek op het gezicht van de geportretteerde valt. In principe kan je aanhouden dat een raam naast de fotograaf en de geportretteerde op enige afstand daarvan, voldoende is.

Haal het maximale uit je Rembrandtportret

Er zijn een aantal details waar je extra op kan letten, om je foto naar een hoger niveau te tillen. Sowieso zijn de ogen het meest sprekende deel van het portret, maar het is niet altijd eenvoudig om ervoor te zorgen dat het raamlicht als catchlight in de ogen reflecteert. Daarvoor zal je echt goed moeten kijken hoe je het model positioneert en veel aanwijzingen moeten geven over de juiste pose en blik.

De achtergrond en aankleding zijn in vrijwel alle Rembrandtportretten donker en zeer neutraal. Als dat je niet ligt, kan je wel uitpakken met het creëren van een klassieke setting, waarbij het raam ook een rol speelt. Denk echt aan een decor, met bijvoorbeeld een mooi ouderwets keukenraam. Is dat ook niet jouw stijl? Probeer dan de klassieke Rembrandtverlichting in een modern jasje te steken, met strakke lijnen, minimalistische elementen en een eigentijdse aankleding!

mariellevlaar

De uitdaging

Ga zelf aan de slag met Rembrandtverlichting en probeer jezelf uit te dagen door dit te creëren met natuurlijk daglicht! Houdt het simpel en ingetogen en probeer de schilderachtige stijl van de oude meester echt uit je foto te laten springen. Upload je foto’s op Zoom.nl met de tag ‘Rembrantmetraamlicht’ zodat wij kunnen meegenieten van jullie resultaten!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nabewerking macrofotografie: achtergrond verzachten en voorgrond versterken

Zo maak je een virtuele kopie van je foto in Lightroom