in

Expertuitdaging: Scherp/onscherp29 januari 2021, 11:18

Goede scherpte is voor veel fotografen hét uitgangspunt voor een geslaagde foto. Maar onscherpte in beeld kan ook die foto een spannende of juist zachte uitstraling geven. Hierin ligt de kern van jullie opdracht bij deze nieuwe expertuitdaging! We dagen jullie uit om een foto te maken die zowel scherpte als onscherpte bevat!

Onderwerpen

Om een gebalanceerde foto te maken met scherpe en onscherpe elementen kun je zelf de keuze maken om het onderwerp scherp of juist onscherp in beeld te brengen. Wat is het verhaal dat je wilt vertellen met de foto? Gaat het vooral om een persoon of object, breng die/dat dan scherp in beeld en de rest onscherp. Wil je juist vervreemding en een abstract beeld creëren? Beeld dan eens je onderwerp onscherp af in een scherpe omgeving.

Diafragma

Om het onderwerp scherp te fotograferen in een onscherpe omgeving kun je gebruikmaken van een groot diafragma, ofwel een laag F-getal. Daarmee krijg je een kleine scherptediepte, waardoor de omgeving of voorgrond mooi onscherp verloopt. Op deze manier kun je een foto maken met een scherp onderwerp in een onscherp decor.

Sluitertijd

Daarnaast kun je ook je sluitertijd gebruiken om elementen scherp of juist onscherp in beeld te brengen. Een langere sluitertijd kan zorgen voor onscherpe delen in de foto, ofwel bewegingsonscherpte. Bij bewegende onderwerpen kun je bewegingsonscherpte gebruiken om het onderwerp onscherp of vervreemdend in beeld te brengen. Daarnaast kun je met het onderwerp meebewegen (of pannen) om zo de omgeving onscherp af te beelden rond een scherp onderwerp.


Foto: Renske_Terpstra · Dit springstaartje heb ik bij het zachte licht van een ondergaande zon gefotografeerd. Het diertje liep over een beukenblaadje.

Aan de slag!
Heb jij al een spannend idee met scherpte en onscherpte? Stuur jouw perfecte foto in voor de Zoom.nl-fotowedstrijd ‘Expertuitdaging – Scherp/onscherp’, en wie weet staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine! Meedoen aan deze fotowedstrijd kan tot en met zondag 21 februari.

Klik hier om mee te doen aan deze fotowedstrijd!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Je hond als model: zo fotografeer je honden in de studio

De mooiste foto’s van januari 2021