in

Expertuitdaging: Sfeervolle stillevens fotograferen

Eline Sips

Voor het fotograferen van een stilleven kan je alle tijd nemen. Je bepaalt zelf tot in de puntjes nauwkeurig de aankleding, compositie en lichtval. Omdat je zelf zoveel invloed hebt, is het fotograferen van een stilleven de perfecte manier om te oefenen met het neerzetten van een sterke sfeer.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Meer over het fotograferen van stillevens leer je in deze fotodokter!

Ga deze week aan de slag met de expertuitdaging stillevens en upload je foto’s op Zoom.nl of Instagram met de tag zoomnluitdaging!

Het verzamelen van je onderwerpen

Waar bestaat een stilleven precies uit? Je kan natuurlijk beginnen met het fotograferen van de klassieke fruitschaal. Dat is ook meteen een goede manier om bewust te leren werken met licht en schaduw. Je kan de verschillende vormen van het fruit namelijk meer een 3d-effect geven, door heel nauwkeurig hooglichten en schaduwen aan te brengen. Een appel extra oppoetsen, zodat er een mooie lichte plek op ontstaat, maakt het beeld veel tastbaarder. Zo deden de schilders dat vroeger ook!

Als je de belichting onder de knie hebt, dan is het tijd om mooie en sfeervolle settings te creëren. Waar haal je je onderwerpen vandaan? Duik eens je lokale kringloop-winkel in, op zoek naar bijzondere voorwerpen of speur de zolder af naar sfeervolle vergeten objecten. Vergeet niet dat een stilleven niet per se ‘ouderwets’ hoeft te zijn. Ook met moderne designvoorwerpen kan je een hele sterke sfeer neerzetten!

stilting

De aankleding

Nadat je de hoofdonderwerpen hebt uitgezocht, is het belangrijk om minstens evenveel tijd in de aankleding te steken. Een stilleven is namelijk een typisch beeld waar de blik van de toeschouwer veel langer bij blijft hangen. Als de details dan niet mooi zijn, dan gaat dat alsnog opvallen. Zorg er dus voor dat je goed nadenkt over je onder- en achtergrondkeuze, kleinere extra voorwerpen die je plaatst mogen niet afleiden en zorg dat er nergens vervelende kreukels of vlekken zichtbaar zijn.

carolinewirtz

Het juiste licht gebruiken

Met je lichtkeuze bepaal je voor een groot deel de sfeer die de foto uiteindelijk gaat uitstralen. Je kan heel subtiel één onderwerp uitlichten, of juist volledig uitpakken met een high-key beeld. Onthoud dat lichtwerking heel erg bepalend is voor de sturing van de blik door de foto. We kijken namelijk automatisch als eerste naar de lichtere delen in het beeld en volgen dan de lijnen tot we in de schaduwen terechtkomen. Probeer dus te experimenteren met verschillende lichtopstellingen en bepaal wat voor jouw beeld en sfeer het beste werkt.

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

reflectionsfromwithin

Inspiratie opdoen?

Bekijk onze collectie stilleven!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Bossen fotograferen: de Utrechtse Heuvelrug

Binnen aan de slag: zo maak je een portret van je huisdier