in

Expertuitdaging: spectaculaire vuurwerkfoto’s28 december 2018, 10:01

Nu kerst alweer achter de rug is, staat oud & nieuw voor de deur! Wij dagen jullie uit om tijdens deze feestdag niet stil te zitten, maar juist je camera erbij te pakken om spectaculaire vuurwerkfoto’s te maken. Dit keer zijn we niet op zoek naar de ‘standaard’ vuurwerkfoto, maar dagen we je echt uit om er een creatief totaalplaatje van te maken. Wij geven je een beetje inspiratie voor een toffe vuurwerkfoto!

Zowel vuurwerk als publiek

Vuurwerk fotograferen is op zich al een opgave op zichzelf en niet altijd even gemakkelijk. Maar, als je dat eenmaal onder de knie hebt, is het leuk om je beeld wat spannender te maken door elementen toe te voegen. Richt je bij het fotograferen van vuurwerk niet alleen op het vuurwerk zelf, maar laat het vuurwerk onderdeel uitmaken van je beeld. Betrek dus ook de omgeving erbij, zoals publiek wat staat te kijken of mooie gebouwen die uitgelicht zijn in je foto. Zo wordt je beeld veel interessanter om naar te kijken dan alleen het vuurwerk als hoofdonderwerp.


streekgids

Symmetrie

Iets wat ook heel mooi kan zijn bij het fotograferen van vuurwerk, is ervoor zorgen dat je foto mooi symmetrisch is. Vuurwerk is uiteraard redelijk onvoorspelbaar, maar toch lijkt de linker en rechter kant van het vuurwerk vaak wel op elkaar. Door te zorgen dat je het vuurwerk in het midden van je foto kadert, kan er zo een mooi, symmetrisch beeld ontstaan.


sebastiaanposthuma

Mensen en vuurwerk

Ook hier geldt weer; laat het vuurwerk niet het hoofdonderwerp in je foto zijn, maar betrek ook juist andere onderdelen in je beeld. Het is namelijk veel interessanter als je een persoon als hoofdonderwerp neemt, die bijvoorbeeld het vuurwerk vasthoudt. Een sterretje, Romeinse kaars of een rookbom kunnen hele gave toevoegingen zijn aan je beeld. Zorg er wel voor dat het veilig blijft wanneer je dit gaat fotograferen. Vuurwerk is onvoorspelbaar en kan dus gevaarlijk zijn als je er niet voorzichtig mee omgaat.


Smuldersfotografie

Spiegelingen

Is er een vuurwerkshow met oud en nieuw bij het water of woon je dichtbij het water? Dan is het zeker aan te raden om daar gebruik van te maken! Spiegelingen zijn prachtig wanneer je vuurwerk gaat fotograferen en het geeft net dat beetje extra spanning aan je beeld. Zeker als het water mooi vlak is, werkt een spiegeling het beste. Soms zie je dan niet eens welke kant de lucht is en welke kant het water, wat erg gaaf is! Bij het beeld hieronder is het lichtgevende reuzenrad ook betrokken, wat eveneens het beeld veel interessanter maakt.


EllenD

De uitdaging

Aan jullie nu de taak om net zulke prachtige vuurwerkfoto’s te maken als hierboven! Gebruik je creativiteit en verras ons met je allermooiste en meest spectaculaire vuurwerkshot. Deel je resultaten op de Zoom.nl website, Facebook of op Instagram met de tag/hashtag zoomnluitdaging. De beste resultaten delen wij volgende week in een artikel, wie weet staat jouw foto er wel tussen!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Simpel uitgelegd: Bijzondere standpunten

Review: Canon RF 50mm f/1.2 L USM