in

Expertuitdaging: Vogels in vlucht fotograferen

Eline Sips

Ze zijn onvoorspelbaar en behoorlijk snel, vandaar dat ‘vogels in vlucht’ deze week het onderwerp voor onze expertuitdaging is!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Wil je liever vogels van dichtbij fotograferen? Dan is een vogelhut een mooie uitvalsbasis!

Scherpte garanderen

Het allerbelangrijkste in de vogelfotografie is scherpte. Waar je bij andere soorten fotografie nog kan spelen met het diafragma, moet bij vogelfotografie ieder veertje en elk detail haarscherp zijn. Bij vogels in vlucht kan je het beste een gesloten diafragma gebruiken, om te zorgen dat de volledige vogel scherp is. Is het dier heel erg dichtbij? Focus dan in ieder geval op de ogen. Dit zorgt ervoor dat de kop en snavel, de belangrijkste elementen, in ieder geval scherp zijn. Probeer vogels met een langere snavel, zoals reigers, ooievaars en lepelaars altijd van de zijkant te fotograferen. Zo voorkom je onscherpte halverwege de snavel.

Vogels in vlucht zijn veel moeilijker om te fotograferen dan vogels die stilzitten op een tak of op een paal. Om de vogel ’te bevriezen’ heb je een sluitertijd nodig van minimaal 1/1000ste, in dit geval houd je nog een klein beetje bewegingsonscherpte in de vleugels, maar dit zorgt voor meer spanning in je beeld. Wat het scherpstellen betreft kan je het beste kiezen voor ‘Continu focus’. De camera gebruikt in dit geval meerdere scherpstelpunten om de vogel te volgen en scherp in beeld te houden.

tom-kruissink

De gedragscode van de vogelbescherming

Het fotograferen van vogels is een mooie hobby, maar in sommige gevallen gaan fotografen en vogelspotters te ver, waardoor ze de natuur verstoren. Zeker nu het broedseizoen in volle gang is, is het heel erg belangrijk om deze gedragscode op te volgen


Een geschikte locatie

Maak het jezelf niet te moeilijk en kies voor een natuurgebied waar veel vogels te vinden zijn. Zo hoef je niet keer op keer lang te wachten tot er eindelijk weer een vogel voorbij vliegt. Ben je op zoek naar specifieke soort vogel? Op de website van de vogelbescherming kan je alle soorten en de locaties waar ze zijn waargenomen handig terugvinden!

bijke172

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

awake78

Wil je liever roofvogels gaan fotograferen? Patrick de Graaf geeft je een aantal tips om goed voorbereid op pad te gaan en de ultieme roofvogelfoto te maken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sensormaat – Is groter altijd beter?

Geen inspiratie? Deze 5 opdrachten helpen je op gang.