in

Expertuitdaging: Voorjaarsbloeiers20 april 2018, 10:00

Je kan het niet gemist hebben, het is prachtig weer. Door de overdonderende hoeveelheid zon, zijn een heleboel planten al snel gaan bloeien. Duik met je camera de velden en fotografeer die voorjaarsbloeiers!

Welke bloemen kan ik nu fotograferen?

Bloemen zijn overal te vinden. Een heleboel fruitbomen staan in bloei, waardoor je uitgestrekte rijen met bomen vol bloesem kan vastleggen. In sommige velden kan je de wat zeldzamere kievitsbloem vinden. Natuurlijk zijn ook de tulpenvelden op dit moment prachtig, omdat ze nu helemaal op kleur zijn. Weet je niet goed welke bloemen er in jouw omgeving te vinden zijn? Ga dan gewoon op pad en je komt vanzelf wel iets moois tegen!

neltalen

Scherpstellen bij macrofotografie

Bij macrofotografie kun je vaak het beste met de hand scherpstellen. Dat gaat het soepelst door ongeveer op de bloem scherp te stellen, en de fijnafstelling te doen door de camera naar voor of naar achter te bewegen. Wanneer je vanaf statief werkt, kun je een speciale ‘focusing rail’ gebruiken. Zo kun je zonder het statief te verplaatsen de afstand tussen camera en onderwerp veranderen.

Als je onderwerp niet beweegt, kan de autofocus wel van nut zijn. Je hebt dan rustig de tijd om het goede scherpstelpunt te kiezen. Bedenk dat bij macrofotografie het bekende ‘eerst scherpstellen en dan de compositie bepalen’ niet opgaat. De kleinste beweging van je camera kan je onderwerp uit de scherpte laten verdwijnen; nog een reden om met de hand scherp te stellen. Je kunt natuurlijk ook eerst automatisch scherpstellen en dan met de hand bijregelen.

martine-10

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!

m1rphotography

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waarom je als fotograaf niet teveel apparatuur nodig hebt voor mooie foto’s

9 tips voor fotogenieke locaties in Nederland