in

Expertuitdaging: Wildlife als onderdeel van je landschap


23 maart 2018, 16:00

Bij deze expertuitdaging draait het niet om een portret, maar om het overzicht van het dier in een landschap. Probeer een foto te maken waarbij omgeving en wildlife met elkaar in balans zijn en elkaar versterken!

Begin klein

Als je voor het eerst wildlife gaat fotograferen, zet dan niet direct in op zeldzame en schuwe dieren. Experimenteer eerst met een locatie waarvan je bijvoorbeeld zeker weet dat er veel konijnen of watervogels leven. Je bent dan minder tijd kwijt met het afwachten en kan je vooral focussen op het fotograferen. Ondanks dat het een veelvoorkomende diersoort is, kan het resultaat alsnog heel indrukwekkend zijn. Een topfoto van een wilde haas is namelijk een mooiere aanwinst dan een matige foto van een wild zwijn.

charlenevankoesveld

Sta paraat

Voordat je gaat fotograferen, heb je ongetwijfeld al een ideaalbeeld in je hoofd. Probeer dit beeld al voor 90% te creëren, nog voordat de dieren zich laten zien. Ga niet nutteloos zitten wachten, maar neem voldoende tijd om de juiste compositie te bepalen, de perfecte instellingen te ontdekken en jezelf goed te verhullen in de omgeving. Houd rekening met eventuele bewegingsonscherpte van het dier en pas je sluitertijd hierop aan. Met veel geduld en een klein beetje geluk, hoef je nauwelijks iets te corrigeren wanneer de dieren voor je camera verschijnen.

kleinekeep

Zoek de interactie op

De mooiste beelden krijg je wanneer de omgeving en het dier met elkaar in verband staan. Er is dan vaak sprake van een interactiemoment. Denk bijvoorbeeld aan een ree die knabbelt aan een struik, of opspattend water wanneer een vogel landt in een plas. Dit soort momenten spreken meer tot de verbeelding, dan een stilstaand dier in een landschap. Dit laatste kan natuurlijk ook indrukwekkend zijn, maar dan zal je echt een heel sterke compositie moeten neerzetten.

robbout

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week én in het nieuwe Zoom.nl-magazine delen we jullie beste resultaten!

reinder35

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste camera-instellingen voor verschillende fotografiegenres

Het blauwe uur benadrukken | Lightroom edit sessie