in

Expertuitdaging: zwart-wit landschappen26 januari 2019, 12:12

Met dit grauwe, grijze weer staat er een nieuwe expertuitdaging voor jullie klaar. Deze week dagen wij jullie uit om aan de slag te gaan met zwart-wit landschappen. Bij landschapsfotografie denkt men al snel aan kleurenfotografie; prachtig rode zonsondergangen, mooie blauwe luchten met witte wolkjes, velden vol bloemen, etc. Daarom is het juist een uitdaging om ook in zwart-wit een interessante landschapsfoto te creëren. Wij geven je een aantal tips om je op weg te helpen.

Visualiseer in zwart-wit

In een zwart-witfoto heb je geen kleur tot je beschikking om de aandacht mee te pakken van je kijker. Bij zwart-wit fotografie wordt de nadruk juist gelegd op lijnen, vormen, textuur en contrasten in je foto. Om deze elementen goed in beeld te brengen, moet je alle kleuren die je voor je ziet vergeten en je sterk concentreren op de andere elementen in het beeld. Als je je blijft focussen op de kleuren, dan zal je zwart-witfoto alsnog geen lading hebben, wat een saai beeld kan opleveren. Iets wat kan helpen als je toch moeite hebt om door de kleuren van het landschap heen te kijken, is door je camera op zwart-wit te zetten. Dit kan je helpen te visualiseren hoe jouw zwart-witfoto er uit zou kunnen zien!


Timke

Gebruik contrast en tonen

Zoals de naam ‘zwart-wit fotografie’ al zegt, is het belangrijk dat deze twee tonen duidelijk aanwezig zijn in je foto’s. Dit creëert contrast en dit zorgt ervoor dat de foto interessanter is om naar te kijken. Hoe groter het verschil tussen zwart en wit in je beeld, hoe interessanter en duidelijker je landschap zal zijn. Als er bijvoorbeeld meer donkere plekken te zien zijn in je beeld dan licht, dan wordt het voor de kijker lastig om de verschillende elementen in het landschap te onderscheiden. De winter is daarentegen een perfect seizoen om deze uitdaging uit te voeren, zeker als het gesneeuwd heeft. Hierdoor ontstaat er al snel een groot contrast in je beeld tussen de besneeuwde delen en de onbesneeuwde delen in het landschap.


KrulKoos

Zoek naar textuur en de juiste compositie

Een rotsachtige voorgrond, zandkorreltjes op het strand of de grashalmen in de berm; textuur maakt het landschap in je foto meer voelbaar. Ga dus op zoek naar dit soort elementen en zorg ervoor dat je deze messcherp in beeld krijgt. Een tip is dan ook om je statief te gebruiken, om zo veel mogelijk bewegingsonscherpte te voorkomen. Uiteraard is een landschapsfoto niets zonder een perfecte compositie; dit maakt of breekt vaak je foto. In een zwart-wit beeld is dit nog lastiger, aangezien de kleuren niet meespelen in de foto. Hierdoor zal er automatisch meer aandacht gaan naar de compositie. Zoek dus naar krachtige lijnen die je door de foto heen leiden. Je beeld wordt al snel te druk in zwart-wit, dus houd er rekening mee dat je niet te veel in één beeld wil stoppen. Ook licht speelt een belangrijke rol bij zwart-witfotografie. Let er dus goed op hoe het licht valt wanneer je een foto maakt, omdat de lichtinval vaak je beeld nog sterker kan maken.


wijnandschouten

De nieuwe uitdaging: Meedoen

Wij dagen je uit om deze week aan de slag te gaan met het maken van een interessant zwart-wit landschap. Niet iedere zwart-witfoto is gelijk interessant, dus je zal goed moeten zoeken naar de juiste compositie en textuur die je beeld maken. Denk jij dat je een geslaagde foto hebt gemaakt? Stuur deze dan in door de foto te plaatsen op Zoom.nl met de tag zoomnluitdaging of door deze te plaatsen onder het Facebookbericht. Wie weet zie jij jouw foto volgende week wel terug in een artikel op Zoom.nl!


Pluimkuis

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo kom je van de automatische stand af

Tips voor het fotograferen van architectuur