in

Fake een dure portretlens | Photoshop Quick Tip


4 november 2017, 12:00

In deze Photoshop Quick Tip leren we je hoe je het effect van een lichtsterk objectief kan nabootsen bij een portretfoto.

De video

De bewerking

In deze foto van Frank Verhulst gaan we de achtergrond verder vervagen, om het effect van een hele kleine scherptediepte na te bootsen. Zo krijg je het idee dat de foto is gemaakt met een heel erg lichtsterk objectief.

frankieverhulst

We beginnen met het selecteren van het model. Hiervoor gebruiken we de snelle selectie tool. Zorg ervoor dat je alle randen en grofweg het haar netjes selecteert. Door alt- ingedrukt te houden, kan je een deel van je selectie weer ongedaan maken. Door het penseel te vergroten en verkleinen kan je gedetailleerder werken.

Als je bovenaan op ‘selecteren en maskeren’ klikt, kan je de rand van je selectie verfijnen. Dat is hier heel extra belangrijk, vanwege alle losse uitstekende haartjes. Door ‘slimme straal’ aan te vinken, gaat het programma zelf bepalen of sommige delen nog bij de foto horen. Probeer zelf even uit of dit bij jouw foto een nauwkeuriger resultaat geeft. Heb je moeite om dit goed te zien? Kies dan voor een weergave in zwart-wit. Daar kan je nog duidelijker zien welke haartjes al geselecteerd zijn en waar je stukken teveel hebt geselecteerd.

Als je zeker weet dat je selectie nauwkeurig genoeg is, kies je bovenaan voor ‘selectie omkeren’ hiermee heb je in één klik niet het model; maar de volledige achtergrond als selectie. Hier gaan we het filter vervagen op toepassen. Kies hier voor de optie ‘veld vervagen’ en bepaal zelf in welke mate je het effect van een kleine scherptediepte wil nabootsen. Als je oorspronkelijke selectie niet zo nauwkeurig is geweest, wees dan voorzichtig met deze slider. Als je te hard doorslaat, zal je duidelijk zien waar de rand van de selectie zit.

Met de slider ‘bokeh licht’ kan je lichtjes op de achtergrond een extra fel bokeh effect geven. Dit is bijvoorbeeld vooral geschikt bij avondopnamen, waarbij je lampjes in bollen wil veranderen. Zorg er wel voor dat deze niet overbelicht raken en pas daar dus eventueel je lichtbereik op aan. Dit doe je door de donkere slider onder lichtbereik, meer richting de lichte slider te schuiven.

Het resultaat

Wil je niet de achtergrond, maar juist de haarkleur aanpassen? Je leert het hier!

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De SIGMA 12-24mm F4 DG HSM Art in je fototas

De mooiste Zoom.nl Foto’s van de Week – Week 44