in

Familiefoto’s16 juli 2013, 10:00

Iedere familie is uniek en verdient een eigen, mooie familiefoto. Bij de meeste mensen is het een traditie om tijdens vakantie, Kerst, verjaardagen of op andere bijzondere momenten met de hele familie op de foto te gaan. Maar ook op andere dagen kun je natuurlijk je familie bij elkaar roepen voor een spontane foto.

Fotoweek: Kijk! Mijn Familie
Van 20 t/m 29 september staat Nederland in teken van de Fotoweek. In deze week worden er talloze activiteiten georganiseerd voor en door beeldliefhebbers. De eerste editie staat in het teken van het thema ‘Kijk! Mijn Familie’.
www.defotoweek.nl

Vele Zoomers doen dat dan ook en dat geeft een hoop bijzondere en uiteenlopende resultaten. Zij geven ook wat tips voor een geslaagd familieportret.

Zoomers en hun familiefoto’s

Foto door Wendy Woldendorp (modellicious)
Ik heb deze foto gemaakt in mijn fotostudio aan huis. De moeder van de drie kinderen wilde graag een mooie foto hebben van haar kinderen. Omdat ik zelf niet zo houd van standaard groepsfoto’s heb ik de kinderen op een kleedje op de grond laten liggen. Ook vroeg ik ze om lekker gek te doen en over elkaar heen te gaan hangen om een spontane foto te krijgen. Je ziet het speelse van de kinderen echt in de foto terugkomen.


Foto door Laura Knipsael (x–lauraatje)
Ik heb deze foto gemaakt voor een fotografie opdracht van school. Het is een moderne remake van het schilderij: Jonathan Trumbull Jr with Mrs Trumbull and Faith Trumbull door schilder Jonathan Trumbull. Het was een uitdaging om mijn familie hetzelfde te laten overkomen in de foto als de familie in het schilderij. Eigenlijk had ik nog nooit eerder een familieportret gemaakt, maar aangezien ik het erg leuk vind, ga ik dit in de toekomst nog wel een keer doen.

Foto door Rinkje van der Heide (rinkje)
Deze familiefoto is gemaakt met mijn neven en nichten op mijn landgoed in Itheidenskip. Ons pake en beppe (opa en oma) waren 65 jaar getrouwd, dus we hadden iets te vieren. We wilden ze een leuke foto cadeau geven, dus hebben letterlijk een gat in de lucht gesprongen voor het jubileum en daar een foto van gemaakt. De foto hebben we ingelijst en aan onze ouders gegeven. Zelf heb ik ook een exemplaar in de keuken hangen.

Foto door Iwan van Ee (eone)
Het is alweer een tijdje geleden dat deze foto is genomen. Ondertussen zijn we al weer een heel stuk verder in de familiefotografie. Dit was één van de eerste fotoshoots die wij destijds als professional deden. Ik zeg wij, omdat ik veel fotoshoots met Rosita (mijn vrouw) doe. De titel: Allen Samen slaat op het feit dat dit gezin opnieuw ‘gevormd’ is uit twee gescheiden ouders. De drie blonde jongens zijn de zoons van de vader en de andere drie (2 meiden en een jongen) zijn van de moeder. Het is een zeer vrolijke, spontane familie. Wat ik en mijn vrouw altijd proberen te bereiken bij familieshoots, is de spontaniteit vast te leggen in de foto.


Foto door Bianca Dijck (bianca dijck)
Met de ouders die je op de foto ziet heb ik eerst een bruidsreportage gedaan. Toen dit lieve meisje geboren werd, ging zij natuurlijk ook op de foto. Dit soort foto’s hebben altijd een bepaalde tederheid over zich heen. Je ziet dat de ouders met liefde naar elkaar kijken en baby Sarah zit heerlijk met haar voetjes te spelen. De ouders staan beide met bovenlichaam naakt, zodat de geborgenheid nog meer naar voren komt. De zwart/wit nabewerking en toevoegen van textuur op de achtergrond geven de foto net een beetje extra.

Foto door Jennifer Jacobs (smurfkuh)
Vroeger was ik veel bezig met urbex fotografie, maar dit werd saai en ik zocht een nieuwe uitdaging. Ik wilde familie- en kinderfotografie wel eens proberen en om ervaring op te doen begon ik met het fotograferen van mijn familie. Ik ben niet erg fan van studiofotografie, dus maak ik de meeste foto’s buiten. Ik wilde een foto waar heel het gezin op zou staan, met een groene achtergrond. Omdat alleen de groene achtergrond een beetje saai was, heb ik een slinger gemaakt met ‘Love is sweet’ erop. Het kistje nam ik mee voor de kinderen. Het idee wat ik mijn hoofd had, heb ik perfect kunnen vastleggen.

Foto door Marjo Vlaar (Marjo Vlaar)
Deze foto bestaat uit 5 foto’s van mijn eigen gezin, gemaakt in een studio, die later in elkaar zijn gephotoshopped. Ik heb dit concept al vaker gedaan met andere gezinnen, omdat ik het leuk vind de familietrekjes van vader en moeder in de kinderen te laten zien. Belangrijk met dit soort foto’s is dat je de foto’s netjes in elkaar Photoshopt, zodat de verhoudingen blijven kloppen. Ik laat de betreffende personen heel dicht bij 1 lamp zitten die recht van voren op het gezicht schijnt, zodat er mooie schaduwen ontstaan. Wel even rekening mee houden dat de achterste persoon verder weg oogt dat de voorste, dus kleiner moet worden weergegeven. Dit doe ik in feite op gevoel, ik heb daar geen regels voor.


Foto door Angelo van der Klift (angelotus)
Op het strand van Hoek van Holland wilde ik een origineel familieportret maken. Ik kwam op dit idee toen ik bij een expositie een opa-vader-zoon portret zag. Op deze foto hield de kleinzoon een foto van zijn vader vast, die op zijn beurt weer een foto van zijn vader vasthield. De uitvoering van onze eigen versie was erg leuk om te doen. Je hebt toch wat bekijks als je met fotoapparatuur, een statief en een grote lijst het strand opgaat. Na thuiskomst heb ik door middel van bewerking deze foto in elkaar gezet.

Foto door Canipel Jelle (canipel)
De vader van mijn vrouw had voor zijn 50ste verjaardag ons allemaal uitgenodigd voor een weekendje in Cochem, Duitsland. Achter onze bungalow hadden we een mooie hoge berm. Tijdens de zonsondergang leek mij dit een super decor voor enkele niet-typische familiefoto’s. Het was een leuk idee om met zijn allen al wandelend, springend, plezier makend, en dit als silhouet in de zonsondergang, de horizon te gebruiken voor de foto’s. Het is een zotte bende die graag plezier maakt en geniet van de mooie momenten.

Foto door Andy van der Steen (andyvdsteen)
Rond de plaats Radio Kootwijk heb ik foto’s gemaakt van de kinderen van mijn broers/schoonzussen en onszelf, als verrassing voor onze ouders. Op deze foto poogde ik de kinderen op een rij te zetten, om ze vervolgens – naast elkaar – naar mij toe te laten lopen. Maar onze kleine van toen nog 1,5 jaar liet zich niet regisseren en begon eigenwijs al in zijn eentje naar mij toe te lopen, terwijl de rest netjes op mijn teken wachtte.

Foto door Erwin de Rooy (erwinderooy)
Tijdens een vakantie in Zeeland heb ik deze foto geschoten. Naast de camping waar we samen met vrienden verbleven, bevond zich een mooi tarweveld. Ik heb toen een foto gemaakt van mijn vrienden in dit tarweveld. De foto is gemaakt met tegenlicht zonder flits. Tegenwoordig zou ik in zo’n situatie een invulflits of reflectiescherm gebruiken voor beter licht en contrast.


Foto door Irén Hoekstra (bright-1)
Hoewel mijn interesse in fotografie heel breed is, vind ik het maken van portretten het leukst om te doen. Afgelopen jaar heb ik een vervolgcursus fotografie gevolgd en een van de opdrachten was toen het maken van een portretfoto met meer dan één persoon. Stefan van Vleteren was een grote inspiratiebron hierbij. Allereerst heb ik gezocht naar een mooie natuurlijke lichtbron. Dat vond ik heel dichtbij: binnenvallend licht door ons dakraam. Omdat de achtergrond op onze zolderkamer erg rommelig was, heb ik er een donker bruine doek voor gehangen. Mijn bedoeling was om het accent op de gezichten te leggen, dus zo min mogelijke afleiding van kleding en sieraden. Daarna heb ik veel portretten geschoten en verschillende composities uitgeprobeerd. Daarbij rekening houdend met het lengteverschil om een mooie eenheid te creëren.Na de bewerking vond ik dit de meest spannende familiefoto. Hij doet mij een beetje denken aan een bepaalde foto van Queen.


Foto door Femke van Houts (femvanhouts)
Mijn studio was net klaar en moest natuurlijk even getest worden. Samen met mijn gezin en een hoop spontane gezelligheid hebben we deze foto’s gemaakt. De keuze om er een vierluik van te maken, is omdat ik niet kon kiezen tussen een aantal foto’s. Tsja, je bent niet echt objectief als je meest dierbaren op de foto staan. Vandaar de vier foto’s dus. En uiteindelijk geeft dit ook een goed beeld in wat voor bui we waren en de lol die we hebben gehad met ons dochtertje.

Foto door Mayera Heij (Jeertje)
Deze familie wilde graag een mooie foto om aan hun ouders te geven. In eerste instantie stond iedereen geposeerd, maar toen de familie nieuwe posities gingen innemen raakte iedereen wat losser en maakte ik deze spontane foto. Ik maak regelmatig foto’s op dit soort momenten, het levert de leukste plaatjes op! Vaak hebben kinderen maar even de concentratie en wat ik dan soms doe is een gek stemmetje op zetten. Of ineens doen alsof je een enorme scheet laat.. dat werkt vaak heel goed, vooral wanneer je een portret maakt van een kind. Met volwassenen zet ik ook wel eens dat stemmetje op en dan zeg ik heel hard cheese (ik klink dan een beetje als Donald Duck). Vaak schieten ze dan toch wel stiekem in de lach.

Tips

Bij het maken van goede familiefoto’s komt vaak meer kijken dan de meeste mensen denken. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om het beste uit je foto’s te halen.
1 Goede voorbereiding is het halve werk. Ga van tevoren opzoek naar voorbeelden die je kan uitwerken en zorg dat je weet wat je wil. Wil je strakke portretten of juist niet? Werken met attributen of zo min mogelijk afleiding? Zorg er natuurlijk ook voor dat je apparatuur gecheckt is voordat het fotograferen begint.
2 Probeer de kleding die de familie draagt tijdens de shoot een beetje op elkaar af te stemmen, zodat er harmonie ontstaat. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat één persoon heel erg opvalt in alle foto’s.
3 Maak je onderwerp los van de achtergrond door voor een kleine scherptediepte te gaan. Doordat de achtergrond onscherp wordt, is deze minder aanwezig en dus minder storend. De volledige aandacht zal hierdoor gericht zijn op de familie.
4 Zorg voor interactie met de personen die je fotografeert. Praat met ze en trek af en toe een gekke bek. Als er geen contact is, wordt de situatie ongemakkelijk en dat zul je zeker terug zien op de foto’s. Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zich op zijn gemak voelt.
5 En wees creatief! Zet de familie niet strak op een lijn, maar speel met verschillende standpunten en houdingen. Laat ze niet alleen staan, maar vraag ze ook eens om te springen als dat mogelijk is. Zet ze een grappig hoedje op en laat ze hun tong uitsteken. En maak ook eens een foto als iedereen wisselt van positie en niet oplet. Originele familiefoto’s zijn een stuk leuker en vrolijker dan saaie portretten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS 100D

Fotograferen op reis