in

Felle zon? Hier 5 tips voor fotograferen bij hard licht!

door: Kees Krick 

Als de zon hoog aan de hemel staat, maken het verschil tussen diepe schaduwen en het hoge contrast in de zon, het fotograferen soms lastig. Je kunt je camera dan opzij leggen en wachten tot de zon zakt en het licht zachter wordt. Of je gebruikt deze 5 tips voor fotograferen bij hard licht!

Wil je de perfecte controle over licht en belichting van je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Licht & Belichting

1. Geen hard licht maar donkere schaduw

Als de zon hoog aan de hemel staat, en je hebt enorme donker en licht verschillen, dan heb je met hard licht te maken. Maar waar felle zon is, is ook schaduw. Wie in de zon staat denkt al snel dat het in de schaduw te donker is. Toch zien we in de schaduw nog wel degelijk iets. want ook daar is wel degelijk zonlicht. Dat komt omdat zonlicht door de omgeving weerkaatst wordt en zo alsnog in schaduwgebieden terechtkomt. Daarnaast is de hemelkoepel een enorme lichtbron die licht in alle richtingen werpt, zij het minder intensief dan rechtstreeks zonlicht. Zoek dus de schaduw op!

Foto door diezel

2. Flitsen bij hard licht

Als de zon hoog staat en het zonlicht bijna recht omlaag valt, heb je te maken met korte schaduwen die zich nagenoeg recht onder objecten bevinden. Dit kan soms heel handig zijn, maar zo ontstaan bij bijvoorbeeld portretten storende schaduwen onder de neus en de kin. Hetzelfde gebeurt bij de ogen, omdat die dieper in het gezicht liggen. Voor portretten zijn er diverse oplossingen. De eenvoudigste is flitsen. Door een beetje licht toe te voegen, vul je de schaduwen in, zodat ze minder diep zijn. Helemaal laten verdwijnen hoeft niet. Zo haal je alle vorm uit een gezicht, verminderen is voldoende.

Foto door Etsie

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus LightroomBasiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

 Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


3. Hard licht reflecteren

Schaduwen verzachten zonder flitser kan ook. Bijvoorbeeld met behulp van een wit doek dat zonlicht terugkaatst naar het beschaduwde gezicht. Je houdt dat doek natuurlijk buiten beeld. Gebruik in de volle zon het liefst een witte reflector. Niet een zilveren of goudkleurige, want die weerkaatsen veel te veel licht. Is er een witte muur in de buurt? Ook die kan prima als reflector dienstdoen. Ga dan tussen de muur en de geportretteerde staan. De zon staat nu dus achter je model en het licht weerkaatst via de witte muur achter jou naar de geportretteerde.

Foto door stephanieverhart

4. Gebruik een diffusor

Mensen met blonde haren en kalende personen fotograferen is extra lastig in de volle zon. De bovenzijde van het hoofd weerkaatst door de lichte kleur zoveel licht dat die in een overbelichte witte vlek verandert. Zoek dan liever de schaduw op. Zoals onder een boom, achter een huis of in een deuropening. Er valt dan geen direct zonlicht op het hoofd, alleen maar indirect licht. Je kunt ook in de zon blijven staan en een zogenaamde diffusor gebruiken. Dat is een doek die slechts een deel van het zonlicht doorlaat. Door die boven je model te houden, zwak je het zonlicht voldoende af, waarmee je de ‘scherpe randjes’ kwijtraakt.

Foto door tettie

5. Fotograferen met hard licht? Zwart-wit!

Is het licht echt te hard en het contrast echt te sterk? Zet de foto dan eens om naar zwart-wit. Want daarbij kan hard licht juist extra krachtige foto’s opleveren. Een uitgebeten lucht en dichtgelopen schaduwen zien er in kleur niet altijd even fraai uit. Terwijl dit in zwart-wit een dramatische en sfeervolle foto kan opleveren. Fotografeer je in raw, laat je camera dan gewoon op kleur staan. In Lightroom of Photoshop zet je de foto vervolgens om in zwart-wit. Zo heb je altijd nog je originele kleurenfoto, voor het geval dat.

Foto door PeetjeVis

Foto’s maken bij hard licht kan soms ook onverwacht mooie beelden opleveren echter. Bekijk het in onze collectie Hard licht!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 weersomstandigheden om te fotograferen in de lente

Wat is bokeh: fotografieterm uitgelegd