in

Filter belichtingseffecten in Photoshop


7 december 2015, 10:19

Als fotograaf besteed je veel aandacht aan het licht, maar soms wil je in de nabewerking toch nog anders belichten of de kleur van het licht aanpassen. Dat los je snel op met het filter Belichtingseffecten. We maken het af met een sterrengloed.

Voor en na

foto: Sybe-Jan Hoekstra (SJH-FOTOGRAFIE)

01 Belichting


Iedereen die al een tijd met Photoshop werkt, kent het filter Belichtingseffecten. In de professionele versie, Photoshop CS5, leek dit filter plotseling verdwenen in de Macuitvoering. Om het opnieuw te zien, moest je Photoshop CS5 op 32 bit instellen. Dat kan door het programma te selecteren in de map Programma’s. Daarna kon je via de opdracht Toon info de optie Open in 32 bit selecteren. Hoe dan ook, in Windows en in de volgende versies is het filter opnieuw van de partij. Je vindt het bij Filter, Rendering, Belichtingseffecten. Hier kiezen we bij Stijl de optie Schijnwerper. Daarna kun je het soort licht selecteren. Wij gaan voor Spot. Bovendien is er een kleurvlak. Als je daarop klikt, kom je bij de kleurkiezer om de tint van de lichtbron te selecteren. In het voorvertoningsvak kun je de positie, de sterkte en de hoek van het licht regelen.

02 Sterrenpenseel


Om de sterrenstroom te maken, open je het deelvenster Penseel. Zoek daar penseel nummer 70. Officieel heet dat Star 70 pixels. Klik in de linker kolom van het deelvenster Penseel op het item Vorm penseeluiteinde. Vink de optie Tussenruimte aan en geef als tussenruimte 40% aan. Vervolgens klik je in de linker kolom op Spreiding. Je moet er niet alleen een vinkje voor zetten, je moet de functie ook activeren om de waarden te kunnen ingeven. Hier selecteer je de optie Beide assen, je geeft een spreiding van 95% in en bij Aantal kies je de waarde 2.

03 Gloed buiten


Open het deelvenster Lagen en plaats een nieuwe laag. Kies als voorgrondkleur wit en selecteer het gereedschap Penseel. Sleep dit penseel met één vlotte beweging over de nieuwe laag. Je zult merken dat de sterrenstroom het penseel volgt. Ben je klaar, dan kun je de sterren nog van een gloed voorzien. Hiervoor selecteer je de laag waarop de sterren staan. Vervolgens gebruik je de opdracht Laag, Laagstijl, Gloed buiten. In dit menu selecteer je een kleur voor de gloed en een dekkingswaarde. Gebruik de instelling Grootte 5 pixels en laat de Overvloeimodus op de standaardinstelling Bleken staan. Bevestig met OK en klaar.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Kleurbeheer

Fotodokter: Fotograferen bij weinig licht