in

Flitsset: van instap tot profi

Cees de Jonge

Voor wie z’n portretten naar een hoger plan wil tillen, is een flitsset een logische eerste aanschaf. Daarmee kun je waar je ook bent het licht op je model heel precies vormgeven. Of dat nou in de studio, een verlaten fabrieksloods of op een zonovergoten strand is. Het perfecte portretlicht maak je met je eigen flitslicht gewoon zelf.

Wil jij je flitser helemaal begrijpen en perfect onder controle krijgen? Bekijk dan onze Cursus Flitsen en Flitstechniek op Zoom Academy

Instap flitssets

QIHE, FALCON EYES, LINKSTAR, STUDIOKING, JINBEI, WALIMEX

Studioflitsers hebben altijd een instellamp. Hiermee kun je vooraf zien hoe het flitslicht op je model schijnt als je straks afdrukt. Goedkope sets hebben vaak zwakke instellampjes van maar 60 W. Als er nog flink wat gewoon daglicht is, kun je nauwelijks zien hoe het licht op je model valt. Het flitsvermogen van zo’n goedkoop flitssetje is vaak maar 150 Ws per flitskop. Dat is soms net genoeg voor een portret met een vrij open diafragma. Maar als je studio wat groter is, kun je beter flitsers met wat meer vermogen kopen. Vaak krijg je bij je flitsset ook een paraplu of een softbox en een paar statiefjes meegeleverd. Vooral die statiefjes zijn vaak wat aan de wankele kant. Oppassen is dan het devies, want als een flitskop valt, betekent dat vaak het einde van de flitsbuis en instellamp. Het flitsvermogen van de flitskoppen in deze setjes is vaak in een paar stappen regelbaar tot vol vermogen. Helaas is het vermogen van die goedkope flitskoppen niet altijd even constant, zo bleek toen we een tijdje geleden het flitsvermogen van dit soort flitskoppen met een flitsmeter maten. Ook het opgegeven maximumvermogen werd niet altijd gehaald. Het grote voordeel van deze sets is de prijs. Voor € 150,- kun je direct aan de slag met het studiogevoel. Meer tips voor je eigen thuisstudio lees je hier.

Met de Linkstar Studioflitsset MTK-2250D kun je als beginner prima aan de slag. Voor €239,- heb je dan wel een instellamp van 50 W.

Middensegment flitssets

MULTIBLITZ, ELINCHROM, BOWENS, WALIMEX, FALCON EYES, LINKSTAR

Het eerste dat opvalt in dit prijssegment, is de robuustere bouw van de flitskoppen. Je kunt ze daardoor zonder problemen vaak vervoeren, opzetten en afbreken. Het instellicht van deze flitsers is met 150 tot 300 W een stuk krachtiger. Ook bij omgevingslicht kun je nog goed zien wat het flitslicht doet als je het later ontsteekt. Vaak is het flitsvermogen (gemiddeld 450 Ws of hoger) ook al geschikt om buiten met daglicht zowel als invul- als hoofdlicht te gebruiken. Het flitsvermogen is vaak in tien stappen regelbaar van minimaal tot vol vermogen. Je instellicht kan dan mee dimmen als je dat wilt. Er bestaan voor deze flitskoppen vele soorten reflectoren, softboxen, paraplu’s, snoots en grids. Zo kun je dat speciale karakter aan je portretlicht meegeven.

Het kost je ongeveer €1500 maar dan weet je ook zeker dat je met deze Elinchrom Pro HD 500 set voor professionele kwaliteit kunt gaan.

Professionele sets

PROFOTO, BRONCOLOR, MULTIBLITZ, ELINCHROM, BOWENS

In een professionele studio is betrouwbaarheid een eerste vereiste. Als de artdirector, modellen en visagiste allemaal paraat staan, moeten je flitskoppen het natuurlijk altijd probleemloos doen. Bij professionele sets is de elektronica, zoals regelunit en flitscondensatoren, meestal gescheiden van de flitskop. Dat heeft een paar voordelen. Zo wordt de flitskop meteen veel lichter, zodat je ‘m makkelijker op een hoog statief plaatst zonder dat die omvalt. Bovendien kun je het flitsaggregaat veel makkelijker krachtiger maken, omdat je niet meer gebonden bent aan een maximaal gewicht. Op een aggregaat kun je vaak twee of drie flitskoppen aansluiten. Ze zijn per aansluiting nauwkeurig in te stellen, soms tot in 100 stappen nauwkeurig. Het instellicht bij deze koppen is krachtig, tussen de 300 en 650 W. Heel belangrijk als je ook bij veel daglicht wilt zien wat je flitslicht gaat doen. En natuurlijk om scherp te stellen op je model. Het flitsvermogen van dit soort aggregaten is hoog, tot 3200 Ws. De flitsduur kan extreem kort zijn, zodat je beweging kunt bevriezen. De herlaadtijd tot de volgende flits is ondanks het grotere vermogen heel kort. De gebruikte flitsbuizen hebben een groot kleurbereik, wat belangrijk is als je bij een fashionshoot voor een fabrikant de kleurweergave van de stoffen nauwkeurig moet weergeven. De kleurtemperatuur van het flitslicht is zowel op volle als gedempte kracht constant. Op die manier voorkom je kleurverschillen tussen flitskoppen die op verschillende sterktes staan ingesteld.

Voor het bedrag van ongeveer € 749,- koop je deze Multiblitz Comkit 2 FR met twee Compact Plus 200 Ws flitsers.

Ook zonder 230 volt!
Flitsen met je studioflitser op het strand, in een bos of boven op de Mount Everest? Het kan allemaal als je aggregaten gebruikt met een flinke ingebouwde accu. Met één of twee losse flitskoppen erbij heb je een mobiele portretstudio zonder ook maar naar een stopcontact te hoeven zoeken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

11 Tips voor silhouetten

Fotograferen met oude lenzen, wat moet je kopen?