in

Food fotografie: compositie

Food fotografie is hartstikke leuk, maar het is, net als bij andere fotografie genres, niet altijd makkelijk. Zet je dat bordje soep nou van de zijkant of van boven op de foto? En hoe zit het met dat broodje? De juiste compositie kiezen kan best lastig zijn, daarom helpen wij je een eindje op weg.

Perspectief

Het is enorm belangrijk welk perspectief je inneemt bij het maken van een foodfoto, hoe je je bord opmaakt, hangt daarvan af. Als je de foto van de zijkant maakt, dan zet je de belangrijkste producten voorop en probeer je zo diepte te creëren. Maak je de foto van boven (flat-lay) dan stal je alles uit, zodat alles goed zichtbaar is.

Bij een flat-lay maak je vaak gebruik van één centraal onderwerp (bijvoorbeeld je taart of een rode kool), daaromheen kun je dan wat kleinere dingetjes leggen. Dit kunnen ingrediënten zijn, bestek of dingen die wat betreft kleur en uiterlijk mooi bij de sfeer en het gerecht passen, denk bijvoorbeeld aan sterren of kerstballen bij een kerstdiner.


Foto: kennystappersmezarina

Aantallen

Het is meer een richtlijn dan een regel en het geldt absoluut niet voor alle gevallen, maar een food foto met een oneven aantal elementen (dus bijvoorbeeld drie kopjes in plaats van twee) kan voor een aantrekkelijker beeld zorgen. Zeker als je een flat-lay maakt kan dit voor een wat evenwichtiger beeld zorgen.


Foto: susanlambeck

Negatieve ruimte

Van een food foto wil je dat de foto een schone indruk maakt. De foto moet strak zijn en het eten moet er ook werkelijk eetbaar uitzien. Tenzij dat je voor een close-up gaat, is het daarom handig om wat meer ruimte om je onderwerp te nemen. Wat meer ruimte kan voor rust in je foto zorgen. Als je te dicht op het eten zit, ziet het er toch al snel wat rommelig uit en dat maakt het eten juist minder aantrekkelijk.

Daarbij kun je met die extra ruimte ook een bepaalde sfeer creëren. Kies je voor een lichte stenen ondergrond dan krijg je waarschijnlijk een wat koelere sfeer. Wanneer je echter voor een wat donkerdere houten ondergrond kiest, wordt de sfeer al een stuk warmer. Dit kun je nog versterken door wat extra elementen toe te voegen. Bij een wat koelere foto past water bijvoorbeeld mooi (splash), mooie witte servetten of een licht gekleurd boeketje. Bij een wat warmere foto kun je een kaarsje plaatsen of wat fijngehakte gedroogde kruiden over de ondergrond strooien.

Als laatste kun je met wat meer ruimte ook nog wat meer spelen met de kleuren. Kies voor achtergronden met kleuren die je eten complimenteren of die juist voor een interessant kleurcontrast zorgen.


Foto: csdtje

Wel of niet in het midden

Het is voor velen waarschijnlijk een bekende regel, maar voor degenen die hem nog niet kennen: maak gebruik van de regel van derden. Hoewel het vaak logisch lijkt om je onderwerp in het midden te plaatsen, is dat niet altijd het mooiste. Als je je onderwerp in het midden plaatst, kan dat soms wat saai overkomen. Als je je onderwerp echter op een van de lijnen van de regel van derden plaatst, wordt je foto gelijk een stuk interessanter.

Bij de regel van derden verdeel je het beeld door middel van vier denkbeeldige lijnen (twee horizontaal en twee verticaal) in negen gelijke vlakken. Je kunt ook gebruik maken van de gulden snede, deze compositie regel is bijna hetzelfde als de regel van derde, alleen wordt het beeld dan niet in negen gelijke vlakken verdeeld. De lijnen zitten ten opzichte van de regel van derde wat meer naar het midden van het beeld. Hier lees je meer over deze twee regels en hoe je ze goed kunt gebruiken.


Foto: niaravi

Zorg voor beweging

Een beetje actie in je foto kan wonderen doen. Beweging trekt vaak gelijk de aandacht. Maak dus bijvoorbeeld geen foto van een mooi glas bier, maar maak een foto wanneer je deze inschenkt. Beweging geeft je foto uitstraling. Ook een stapel pannenkoeken ziet er meteen veel mooier en lekkerder uit als je op de foto de poedersuiker er nog op ziet vallen. Dit wekt indirect ook het gevoel van vers eten.

Wat ook goed werkt is eten waar bijvoorbeeld al een hap uit is. Een taart waar al een stuk uit gesneden is, komt vaak lekkerder over. Daarbij kun je daarmee ook met de binnenkant van de taart pronken.


Foto: toffya

Klaar voor de uitdaging?

Ben je tevreden met jouw food foto’s en ben je klaar voor de volgende stap? Doe dan mee aan de expertuitdaging Zomerse Foodfotografie! In de collectie hieronder vind je alvast wat inspiratie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit is de winnaar van de William Rutten fotowedstrijd!

Hier moet je op letten bij de aanschaf van studiolampen – Deel 3