in

Foodfotografie: tips voor de lekkerste foto’s

Foodfotografie is een leuk en erg uitdagend genre in de fotografie. Er is immers best veel waar je op moet letten en het is een hele kunst om eten echt mooi en lekker in beeld te brengen. In dit artikel geven we je dan ook een aantal tips voor het maken van de lekkerste foodfoto’s en gaan we aan de slag met foodfotografie!

Als het niet zulk lekker weer is, maar je wilt wel graag aan de gang met je camera, dan is foodfotografie een leuk idee. Bestel wat eten, of maak het zelf en ga aan de slag met het zo lekker mogelijk in beeld brengen van dat eten. Klaar? Dan is het smikkelen geblazen, dubbel zo veel genieten dus! Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de winter leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de winter!

Compositie

Net zoals in iedere foto, is compositie erg belangrijk bij foodfotografie. Het eten is natuurlijk het belangrijkste onderwerp, maar denk goed na over hoe je dat op een interessante manier in beeld kunt brengen. Vraag jezelf wat het belangrijkste element is, hoe je dit het mooist presenteert, welke ingrediënten en objecten een rol moeten spelen in beeld. Door hier goed over na te denken, zorg je ervoor dat je een interessant beeld creëert.

Ook het standpunt heeft erg veel invloed op je beeld. Kies je ervoor om je foto van een wat lager standpunt te nemen, waardoor je een zij aanblik krijgt. Of ga je voor een hoog standpunt en een bovenaanzicht. Fotografeer je een taart, dan kan een hoger standpunt erg mooi zijn, terwijl een wat lager standpunt misschien beter bij een lasagne past.

foodfotografie

Foto: SarahHoornaertPhotography – ISO 640 · ƒ/2.8 · 1/1000s · 130mm

Belichting bij foodfotografie

De belichting is enorm belangrijk bij foodfotografie. Belangrijk is dat je je foto zacht belicht. Harde belichting, sterke contrasten en scherpe schaduwen zorgen er over het algemeen voor dat eten er niet zo lekker uitziet. Daarbij wil je dat het eten dat je fotografeert er fris en vers uitziet. Dat doe je door je foto ietwat over te belichten. Je beeld krijgt zo een frisse uitstraling, waardoor het eten een stuk verser lijkt. 

foodfotografie

Foto: Charlotteelisabeth – ISO 800 · ƒ/4 · 1/80s · 65mm

Kleuren

Ook de kleuren hebben erg veel invloed op het beeld. Zorg ervoor dat je kleuren fris en helder overkomen. Kies de kleuren in je foto verder ook heel bewust. Wat voor tafelkleed gebruik je? Welke kleur moet je servies hebben? Gebruik je decoraties en, zo ja, welke kleur zijn die? Zorg ervoor dat de kleuren bij elkaar passen en dat je een fijn en niet al te druk beeld creëert. Wil je een wat interessanter beeld maken, kijk dan of je gebruik kunt maken van kleurcontrasten. Dit zijn vaak echte blikvangers in een foto.

Actie

Een andere manier om je foto wat interessanter te maken, is door actie toe te voegen. Snijd de taart bijvoorbeeld aan terwijl je een foto maakt, of schenk het glas wijn in. Door de beweging, lijkt de foto direct al een stuk meer de aandacht te trekken. 

foodfotografie

Foto: maarten-43 – ISO 100 · ƒ/11 · 1/180s · 50mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit waren de mooiste foto’s van februari 2024

Een geschikte achtergrond voor je thuisstudio