in ,

Fotodoker: het herstellen van een beschadigde geheugenkaart, haal je foto’s terug

Deze week beantwoordt de Fotodokter de vraag: Hoe herstel ik mijn SD-kaart, wanneer ik de bestanden erop niet kan openen of kwijt ben?

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

SD-kaart

Iedereen maakt het wel een keer mee; je geheugenkaart in je camera houdt er mee op en je hebt er natuurlijk allemaal nieuwe foto’s op staan. HELP!

Er zijn verschillende redenen waarom een geheugenkaart problemen oplevert. Je kunt bijvoorbeeld per ongeluk een foto hebben verwijderd die je terug wilt halen of je hebt de SD-kaart geformatteerd zonder de foto’s op een andere schijf te hebben opgeslagen. Misschien heb je te lang doorgeschoten op de kaart, waardoor bestanden elkaar gaan overschrijven en je zo een gedeelte ‘kwijtraakt’ of je kaartje wordt niet meer herkend wanneer je deze in de computer steekt.

Het lijkt alsof het kaartje leeg is, maar dat is niet zo. Het indexbestand is dan vaak beschadigd. Dit bestand zegt je laptop of computer wat er op het geheugenkaartje staat en deze lijkt dan leeg te zijn. Gelukkig zijn er veel manieren om je SD-kaart te herstellen. Wij geven je twee mogelijkheden.

Let op: direct nadat je erachter komt dat er problemen zijn met je SD-kaart, blijf er dan af. Ga er niet mee knoeien, want misschien wordt de schade aan jouw bestanden dan alleen nog maar groter of raak je alles echt kwijt. Haal het geheugenkaartje uit je camera en gebruik hem verder niet.

1. Geheugenkaart opsturen

Er zijn talloze bedrijven die jou kunnen ondersteunen en helpen in het terugvinden van je verdwenen bestanden en met het herstellen van de SD-kaart. Een daarvan is het bedrijf Stellar. De geheugenkaart wordt bij je thuis opgehaald en er wordt door Stellar een diagnose gesteld. Wat moet er gebeuren met de geheugenkaart? Hoeveel tijd gaat dit in beslag nemen en misschien nog wel het belangrijkste; hoeveel geld gaat het je kosten? Het voordeel van een bedrijf inschakelen is dat je zelf niet hoeft te rommelen met jouw SD-kaart en je kunt er op vertrouwen dat het goed komt. Het nadeel hiervan is dat er dus altijd een prijsje aan hangt en dat het tijd vergt. Ga voor jezelf na hoe belangrijk het is om de verloren bestanden terug te krijgen en of je bereidt bent hier (misschien flink) voor te betalen.

2. Zelf aan de slag!

Uiteraard kun je zelf ook een poging wagen om jouw geheugenkaart te herstellen. Er zijn verschillende programma’s die je gratis of betaald kunt downloaden via het internet.

CardRecovery
Het eerste programma wat je kunt gebruiken is CardRecovery. Heb je jouw geheugenkaart per ongeluk geformatteerd of leeggegooid? Dan is dit programma handig om te gebruiken. CardRecovery is speciaal gemaakt voor het terughalen van mediabestanden (jpeg, raw, avi, mov, etc). Dit programma is alleen niet gratis, je betaald hier ongeveer 40 dollar voor.

Recuva

De app Recuva raden wij zeker aan om te gebruiken. Hij is gratis te downloaden en zeer makkelijk in het gebruik. Dit programma neemt je mee door alle stappen en vraagt je wat je precies terug wilt halen aan bestanden en hoe. Het kan bijna niet eenvoudiger dan met Recuva.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

50 dagen met 50 mm

De beste manier om je foto te verscherpen in Lightroom