in

Fotodokter: Afdrukken9 oktober 2013, 14:45

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Annemarie Zandt over hoe je foto’s het best kan afdrukken.

DE VRAAG

Soms heb ik een foto en denk ik, mooi om uit te vergroten. Eenmaal uitvergroot is de foto saai. En de nodige kosten zijn dan al gemaakt. Waar moet je op letten of het mooi en zinvol is om een foto uit te vergroten? Ik vind dit soort dingen altijd erg lastig. Natuurlijk moet je rekening houden waar je de foto op wilt hangen. En komt een grote foto altijd op een grote muur het beste tot zijn recht?

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Uit de mail van Annemarie begrijpt de Fotodokter dat Annemarie niet alleen haar foto’s wil vergroten. Ze wil ze ook ophangen. Waar je op moet letten voordat je een foto groot laat afdrukken legt de Fotodokter graag uit. Ook hoopt hij dat Annemarie wat inspiratie op doet met voorbeelden en ideeën.


Scherpstellen

Als je een foto uitvergroot, zie je natuurlijk alle foutjes die je op een klein digitaal beeld niet zou zien. Waar mensen vaak de mist mee in gaan is de scherpte. Als je een foto uitvergroot, wordt het pijnlijk duidelijk als deze niet echt scherp is. Om te zorgen dat je hier te laat achter komt is het handig om het altijd direct te controleren na het maken van de foto. Zoom in op de plek waar je hebt scherpgesteld en kijk of hij ook daadwerkelijk scherp is. Zo niet dan maak je de foto opnieuw. Beoordeel je foto’s ook goed op je beeldscherm. Zoom goed in. Wees ook eerlijk, een beetje onscherp is op een hele grote canvas, ook echt onscherp.
In deze Fotodokter leggen we meer uit over scherpte.

Resolutie
Om een foto goed af te drukken, moet de kwaliteit van de foto hoog zijn. Oftewel de foto moet een hoge resolutie hebben. Hoe meer resolutie hoe betere kwaliteit. Dit drukken we uit in dpi (dots per inch/pixels per inch). Voor drukwerk is 300 dpi een gangbare resolutie. Wordt dat aantal kleiner? Bijvoorbeeld 150 dpi dan is de foto nog goed voor de meeste fotoprints. Bij 72 dpi of kleiner is de foto nog te gebruiken op de computerscherm. Zodra je een foto cropt (bijsnijdt) gooi je een stuk beeldinformatie weg. Probeer dus de foto zo een groot mogelijk formaat te behouden. Als je de foto in jpg gaat exporteren, zet dan de kwaliteit op de hoogst stand. Je kunt dan ook direct zien wat de maximale afmetingen zijn van hoe groot je kunt vergroten.

Als je deze foto exporteert op 240 pixels kun je hem afdrukken op max 50×30 cm. Kies je voor een groter formaat, zul je dit terug zien op je afdruk.

Kaliberen en kleurruimte
Kalibreren is, in dit geval, het afstellen van je camera, beeldscherm en printer op elkaar. Dit doe je zodat de geprinte foto’s er net zo uit zien als de foto’s op je scherm. Zo zie je dus precies hoe de foto afgedrukt gaat worden. Hierdoor voorkom je verassingen.
Als je thuis je afdrukken maakt, is het slim om de kleurruimte van je camera op Adobe RGB te zetten. Nu staat je kleurruimte waarschijnlijk nog op SRGB. Adobe RGB is meer geschikt voor afdrukken van foto’s omdat je hiermee een groter kleurbereik hebt en de kleuren mooier zijn voor afdrukken. SRGB is daarentegen meer geschikt voor uploads op internet en vertoning op het scherm. Zodra je een foto met Adobe RGB formaat op internet zet zul je zien dat de kleuren net even wat anders zijn. De kleur groen lijkt dan gauw al wat dof.
Om meer te weten te komen over kaliberen en kleurruimtes lees je deze Fotodokter.

Tips voor een mooie fotomuur

• Wanneer Annemarie meerdere foto’s op de muur wil hangen is variatie leuk. Varieer dus van grootte, plek en kijk naar de verschillende kleuren zodat je muur niet statisch wordt.
• Kies bij voorkeur voor een foto met veel kleurcontrasten. Deze foto’s vallen op waardoor je vaker naar de mooie foto gaat kijken.
• Voor wat meer rust aan je muur kan je kiezen voor detailfoto’s. Een close-up van een bloem met een wazige achtergrond bijvoorbeeld.
• Als Annemarie een kleine kamer heeft kan je de foto groter laten lijken door landschappen op te hangen. Hierdoor krijgt de kamer meer diepte en lijkt de kamer ook ruimer.
• Een vaak geslaagde plek is boven de bank of de muur naast de eetkamertafel.
Nu je dit allemaal weet is het natuurlijk ook handig om te weten waar je foto’s op kunt afdrukken. De Fotodokter geeft een paar ideeën.
Deze foto geeft rust in de kamer.

Deze foto creëert ruimte.

Verschillende afdrukmogelijkheden


Canvas
Een van de bekendste materialen is de print op canvasdoek. Hierbij wordt een linnen doek gespannen op een houten frame, waarbij het bedrukte deel tot over de randen kan doorlopen. Door de brede zijkanten te bedrukken, krijg je het effect van een schildersdoek. Canvas geeft een foto een warme en huiselijke sfeer. Door de structuur verlies je wel wat detail in je foto.

Prijs: afdruk 30×45 cm: +€ 30
• dikte frame tussen 2 en 4,5 cm
• mat
• minder geschikt voor buiten door houten frame
• schoon te maken met vochtige doek


Hout
Voor een extra bijzondere afdruk kun je kiezen voor een print op hout. Doordat het wit niet wordt afgedrukt, komen de nerven en de kleur van het hout op deze plaatsen van de foto duidelijk naar voren, wat een bijzonder en natuurlijk uiterlijk geeft. Zorg wel dat je een foto kiest waarbij deze wat gelige kleur en houtstructuur niet storend is. De nerf komt nogal prominent naar voren in grotere lichtere vlakken, zoals luchten. Aan de zijkant van de print zie je duidelijk de gelaagdheid van het materiaal. Omdat hout kan kromtrekken door vocht, is deze print niet geschikt om buiten op te hangen.

Prijs: afdruk 30×40 cm: +€ 50
• dikte veelal 10 mm
• mat
• minder geschikt voor buiten
• zonlichtbestendig
• schoon te maken met vochtige doek


Plexiglas, acrylglas en perspex
Plexiglas, acrylglas en perspex kom je op internet allemaal tegen, maar is hetzelfde materiaal. Bij deze print op transparant, sterk en hard plastic wordt de foto op de achterzijde geprint. Daardoor lijkt het alsof de foto in het glas zelf is geplaatst, wat een mooi dieptegevoel geeft. De foto wordt geprint met een transparante inkt, waarbij wit niet wordt geprint. Door deze unieke eigenschap is de print goed van achteren te belichten, denk aan het plaatsen op een raam. Wanneer je hem ophangt aan een witte muur, zie je weer gewoon de originele foto met wit. Als je dit effect niet wilt, heb je bij de meeste leveranciers de optie om de achterzijde wel met een witte laag te bedrukken. Zo ontstaat dan de uitstraling van een foto waar een mooie laag glas overheen ligt.

Prijs: afdruk 40×60 cm: +€ 33
• dikte een fractie van een mm
• mat
• ook geschikt voor buiten
• zonlichtbestendig
• schoon te maken met vochtige doek

In Zoom.nl 10 uit 2012 Hebben we meer verschillende afdrukken getest. Dit nummer kun je hier nabestellen.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EF 35mm F2

Introductie in de vogelfotografie