in

Fotodokter: Beeldstabilisatie

Redactie

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de foto van Erik Peelen.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

DE VRAAG

Dit keer geen vraag per mail maar iemand op spreekuur. Omdat de Fotodokter toch in hetzelfde pand zit, kwam Erik Peelen langs mét zijn camera. Hij heeft namelijk al een tijdje een probleem. Geen van zijn foto’s lijken scherp. Zijn Nikon D5100 is gloednieuw, zijn Nikkor 16-85mm F3,5-5,6 is onlangs tweedehands aangeschaft. Wat kan het probleem zijn?

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER

Erik laat verschillende foto’s zien die niet scherp zijn. Daar kan de Fotodokter het alleen mee eens zijn. Ingezoomd op de exif van de onderstaande foto wordt de Fotodokter niet veel wijzer. Erik heeft zich aan de basisvoorwaarden gehouden. Een klein diafragma voor veel scherptediepte. Een sluitertijd die niet korter is dan zijn brandpuntsafstand (60mm -> 1/60 SEC). Omdat de assistent van de Fotodokter precies dezelfde camera/objectief combinatie heeft, kunnen we vergelijken. Na verschillende proefjes komen we erachter. De Vibration Reduction (VR) oftewel de beeldstabilisatie in deze Nikkor werkt niet meer.

Beeldstabilisatie
Hoe werkt de beeldstabisatie? Het is een techniek die wordt gebruikt om te voorkomen dat foto’s mislukken door bewegingen van de camera. Bij sommige merken zit de beeldstabilteit in de camera, bij andere in het objectief. Bij Nikon zit het in het objectief. Beeldstabilisatie is een techniek waarbij de beweging wordt opgemerkt. Deze techniek zorgt voor een soort tegenbeweging waardoor de trilling wordt gecompenseerd. Afhankelijk van het merk kun je een sluitertijd van twee tot vier keer langer gebruiken dan normaal gesproken nodig zou zijn om een scherpe foto te maken.

Bij Nikon heet dit Vibration Reduction (VR). Canon heeft het over Image Stabilization (IS), Sony Super Steady Shot en bij Panasonic heet het Optical Image Stabilizer (OIS)

Tips
Eigenlijk is het slim om altijd de beeldstabilisatie aan te laten staan, juist omdat je langer uit de hand kunt fotograferen. Enkele tips om wel in het achterhoofd te houden. Beeldstabilisatie kost energie. Werk je met korte sluitertijden en heb je een vaste hand, kun je de stabilisatie ook uit zetten. Dit scheelt stroom. Je zet deze techniek ook uit als je met statief werkt. Je camera staat dan vaak goed stil. Je beeldstabilisatie blijft wel werken en ’tegenbewegingen’ geven. Hierdoor kan je foto niet scherp worden.

Lenzen wisselen
Let op als je beeldstabilisatie nog werkt als je de camera uitzet of van objectieven wisselt. Het beste kun je eerst je beeldstabilisatie uitzetten. Als je dit niet doet kun je namelijk nog een geluid horen in je objectief. Hij is dan niet meteen stuk maar het geluid komt van de bewegende delen van de stabilisatiesysteem. Als je het objectief weer op de camera aansluit, stopt het geluid omdat alle bewegende delen van het vibratiereductiesysteem worden vergrendeld in hun standaardopslagpositie.

Diagnose
Helaas kan de Fotodokter Erik alleen adviseren om uit te kijken naar een nieuw objectief. Omdat het een tweedehands exemplaar is, is laten repareren niet meer interessant.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips voor het fotograferen met je iPhone

Last minute kerstcadeau tips voor de fotograaf