in

Fotodokter: Bewegingsonscherpte

5 februari 2015, 17:06

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Maurice Ogier over scherpstellen bij slecht licht.

De vraag

Ik heb foto’s gemaakt bij de eindmusical van mijn zoon en heb ook foto’s genomen van de andere kinderen voor de ouders. Nu vond ik deze foto wel erg mooi in eerste instantie maar zag later in Lightroom dat het onderwerp (het meisje) niet echt scherp is. Wat had ik beter kunnen doen?


De behandeling van de fotodokter

De Fotodokter ziet direct dat Maurice te maken had met slechte lichtomstandigheden. Gekleurd kunstlicht en verder erg donker, dat zijn voor camera’s moeilijke omstandigheden. De iso moest dan ook erg hoog op 3200 en het diafragma nog best groot open op F5,6. Als de Fotodokter inzoomt op de foto ziet dat de onscherpte vooral bewegingsonscherpte is. Daarvoor zijn in dit geval twee oorzaken door.

Bewegingsonscherpte van het onderwerp

In beide gevallen komt bewegingsonscherpte door de gekozen sluitertijd. Hoe langer de sluiter openstaan, hoe meer kans je hebt op bewegingsonscherpte. Bewegingsonscherpte van het onderwerp kun je bewust kiezen. Doordat jij stil staat en je onderwerp beweegt, krijg je met een lange sluitertijd bewegingsonscherpte in het onderwerp. Bijvoorbeeld bij sporters is het een mooie manier om beweging te geven in de foto. Belangrijk is dat het onderwerp dus wel snel beweegt, anders krijg je geen bewegingsonscherpte bij een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/60 sec die Maurice hier heeft gekozen. Het meisje op het podium zal snel op het podium bewogen hebben, waardoor hij Maurice hier last heeft van bewegingsonscherpte door het onderwerp. Dit kan hij voorkomen door de sluitertijd korter te kiezen, mee te trekken met het onderwerp of in te flitsen. Door mee te trekken moet hij heel precies meebewegen met het meisje. Dan wordt de omgeving onscherp maar blijft het onderwerp scherp. Dit is een techniek die heel precies komt en veel oefening vergt. Door de flitsen kun je het meisje ook ‘stil’ zetten. Daarvoor moet Maurice wel een stuk dichterbij staan zodat zijn flits ook echt op het meisje valt. Hoe je flitst met een langere sluitertijd, zie je in deze video Flitsen op het tweede gordijn.

Hier is bewust gekozen voor bewegingsonscherpte in het onderwerp. Foto: agschuh

Bewegingsonscherpte van de fotograaf

Waar bewegingsonscherpte van het onderwerp soms wel mooi kan zijn, is bewegingsonscherpte van de fotograaf eigenlijk nooit mooi. Daar heeft Maurice in deze foto ook last van. Dat kun je in dit geval maar op één manier oplossen en dat is een korte sluitertijd. Dat zou in dit geval ook betekenen een nog hogere iso of groter diafragma om toch een goed belichte foto te krijgen. Een handige ezelsbruggetje voor de juiste sluitertijd te kiezen is dat de sluitertijd niet korter mag zijn dan je brandpuntsafstand. In dit geval gebruikt Maurice 60mm dus zijn sluitertijd mag maximaal 1/60 sec zijn. Dat heeft hij goed gedaan maar waarschijnlijk in combinatie met het snel bewegende meisje en dat hij zelf misschien niet helemaal goed stevig kon staan in de zaal, was het in dit geval te kort. Hij kon beter voor 1/80 sec kiezen. Wat kan helpen is een statief gebruiken, zo staat je camera helemaal stil. Tijdens een eindmusical van jonge kinderen is dat eigenlijk weer geen optie. Er gebeurt zoveel op het podium dat je snel wil reageren en niet vast zitten aan een log statief. Mocht dat wel een mogelijkheid zijn, zet je camera dan vooral op statief en zet de beeldstabilisatie uit. Dit kan namelijk tegentrillingen veroorzaken, zodat je toch nog bewegingsonscherpte krijgt.

Door een hele hoge iso te kiezen en een korte sluitertijd voorkom je bewegingsonscherpte van jezelf. Foto: superx96

Tips tegen bewegingsonscherpte

Verder zijn er wat handige kleine tips om bewegingsonscherpte te voorkomen tijdens het fotograferen:

  1. Pak de camera stevig vast.
  2. Houd het objectief onderaan vast (dus niet aan de zijkant, bij de zoomring).
  3. Leg de wijsvinger losjes op de ontspanknop.
  4. Duw uw armen en ellebogen licht tegen de voorkant van uw lichaam. Zo maak je van je lichaam een soort statief
  5. Plaats een voet iets voor de andere voor een stabiele houding.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken voor Stichting Earlybirds Fotografie

Canon EOS 5DS en 5DS R: 50 megapixel