in

Fotodokter: Bewust bewogen11 januari 2016, 15:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Carina Dumais over onscherpe foto’s door beweging.

De vraag

Vraag: Heeft een foto altijd scherpte en/of diepte over de hele foto nodig, om een dynamisch beeld te krijgen? En zijn bewogen foto’s dan mislukt? Dit beeld vind ik namelijk dynamisch, er gebeurt zo veel op deze foto. Of is het een prullenbak foto?

De behandeling van de Fotodokter

Een erg leuke en interessante vraag van Carina. Fotografie is een creatief vak waar een aantal regels gelden wat betreft techniek. Maar juist het mooie van een creatieve discipline is dat de regels die gelden, ook direct gebroken mogen worden. Het gaat namelijk om de creativiteit, smaak en beleving van de maker van de creatie. Wat wil de fotograaf zeggen met zijn foto? Daarom zal er altijd discussie blijven over foto’s. Over de techniek kun je het snel eens zijn, ook over de foto van Carina; die is onscherp. Helaas heeft ze de precieze instellingen niet meegestuurd maar we kunnen zeker zijn, dat hier is gekozen voor een wat langere sluitertijd waardoor de bewegende mensen bewogen en onscherp op de foto staan. Ook heeft ze waarschijnlijk niet met een statief gewerkt, er zit namelijk ook onscherpte in de statische onderwerpen zoals de banken en de rollator, links onderin het beeld.

Niets in deze foto is scherp maar je krijgt direct een gevoel bij de foto. Een bang dier rennend in de natuur. Of deze mooi is of juist rijp voor de prullenbak is voer voor discussie, dat is het mooie in de fotografie. Foto: maurijn

Onscherp is fout

Een van de regels in de fotografie is dat je onderwerp scherp moet zijn. Vandaar natuurlijk de vraag van Carina. Maar juist onscherpte kan zorgen voor leuke foto’s zoals hier. Je kunt dus kiezen voor bewust bewogen, dat hoeft niet direct een prullenbakfoto te zijn. Hoe je dat doet? Om te spelen met de sluitertijd zul je toch van de automatische of P-stand af moeten. De S- of Tv-stand biedt de mogelijkheid om zelf je sluitertijd te kiezen.Hij kiest daarbij dan het diafragma dat zorgt voor een juiste belichting.
Uiteraard zitten hier grenzen aan. Je kunt ’s nachts in een weiland wel een sluitertijd van 1/1000 seconde willen, maar in het donker kan het diafragma niet voldoende open om dit voor elkaar te krijgen. Op een zonnige dag buiten met 2 seconde sluitertijd werkt het precies omgekeerd. Door het vele licht kan het diafragma niet voldoende dicht. De camera geeft deze beperking aan door een knipperend diafragmagetal. Let hier altijd op en pas je sluitertijd aan totdat het diafragma niet meer knippert.

Door bewust te kiezen voor onscherpte in je foto, kun je hele creatieve foto’s te maken. Zeker geen prullenbakfoto. Foto: wofoto

Experimenteren

Eén tip die de Fotodokter wel wil meegeven als je experimenteert met bewust bewogen, zorg ervoor dat je onderwerp alleen bewogen is en niet de hele foto. De foto van Carina is inderdaad dynamisch, er gebeurt heel veel. Toch zou de Fotodokter adviseren om de volgende keer deze foto vanaf statief te maken. Door alleen de mensen onscherp op de foto te zetten, en de ruimte haarscherp wordt de foto volgens de Fotodokter nog beter. Als je je camera op statief zet, zorg dan dat je je beeldstabilisatie uitzet. Want deze techniek kan op statief zorgen, dat je alsnog bewogen beelden krijgt. Om helemaal zeker te zijn van geen beweging van de fotograaf, zou je hier nog met een zelfontspanner of afstandbediening kunnen werken. Dan hoef je de camera niet aan te raken en minimaliseer je de kans op andere onscherpte dan die van de bewegende mensen. Fotograaf Martin Roemers heeft met deze techniek prachtige foto’s gemaakt van wereldsteden: Metropolis. Maar zoals al eerder aangegeven, regels zijn er in de fotografie om gebroken te worden. We zijn benieuwd wat jij vindt. Laat vooral een reactie achter.

Als je er voor kiest je beweging in je foto toe te voegen, probeer de rest van de foto wel scherp te houden. Maar dit hoeft natuurlijk niet, het is jouw foto. Foto: sparks

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Netwerken voor fotografen

Review: Sony RX1R II