in

Fotodokter: Binnen flitsen

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van John van der Horst over fotograferen bij weinig licht.

Wil jij je flitser helemaal begrijpen en perfect onder controle krijgen? Bekijk dan onze Cursus Flitsen en Flitstechniek op Zoom Academy

De vraag:

“In de bijlage een foto van een huwelijksdiner met vrienden afgelopen weekend. Het compactcameraatje waarmee deze gemaakt is stond niet in de goede stand qua icoontje voor bij kaars- en kunstlicht. Ik ben enigszins ten einde raad; betreffende foto zou nog op een kaart moeten voor de felicitatie begin maart. Kunt u me AUB hiermee helpen?”

De behandeling van de fotodokter:

Inmiddels heeft de Fotodokter contact gehad met John over het bewerking van deze foto voor de felicitatiekaart. Hij heeft contact gezocht met een bevriende fotograaf en de kaart is verstuurd. Toch is het jammer dat deze foto in de basis eigenlijk mislukt is. De Fotodokter legt daarom liever uit hoe Johan dit in de toekomst kan voorkomen.

Te weinig licht

Het euvel in deze foto is dat er te weinig licht was bij het maken van de foto. Daarom is de iso heel hoog gezet zodat je veel ruis ziet en de sluitertijd erg lang, wat zorgt voor bewegingsonscherpte. Hoe voorkom je dat?

Ook in een locatie met weinig licht kun je mooie foto’s maken. Je moet alleen rekening houden met een aantal dingen. foto: teisalbers

Belichtingsdriehoek

Belichten in de fotografie is een samenspel van drie hoofdinstellingen: diafragma, sluitertijd en iso. Deze noemen we ook wel de ‘belichtingsdriehoek‘. Goed belichten van foto’s is een kunst op zich. Op de automaat gaat dat regelmatig mis. In de situatie van Johan was er weinig licht aanwezig om een foto te maken. Om dat toch te proberen, kiest de camera voor niet ideale instellingen. Het diafragma is erg groot, namelijk F2,9. Dit zorg namelijk voor erg veel licht in je camera maar daarmee krijg je ook een beperkte scherptediepte. Scherpte-diepte is de hoeveelheid scherpte die je in je onderwerp hebt. Met een groep wil je natuurlijk meer scherp dus in het vervolg kies je liever voor een kleiner diafragma, bijvoorbeeld F6,3. De ISO was 1600. Tegenwoordig niet eens zo’n hele hoge iso maar de gebruikte camera was een de Olympus VG-110 compactcamera uit 2011. Bij de kleinere sensor en verouderde techniek zorgt ervoor dat je zelfs bij 1600 veel ruis krijgt, piepkleine zwarte of gekleurde spikkels die er niet horen te zijn. In het vervolg kun je met deze camera beter de iso zo laag mogelijk houden, niet hoger dan 400.

Als laatste is de sluitertijd te lang. Er is hier een sluitertijd van 1/8 sec en waarschijnlijk is er geen statief gebruikt. Dan zorgt de beweging van de maker van de foto voor bewegingsonscherpte en dus een onscherpe foto. Beter kun je hier kiezen voor een sluitertijd van minimaal 1/30 sec of nog sneller kiezen, zodat je geen bewegingsonscherpte krijgt.

Licht toevoegen

Als je naar de ideale waarde kijkt om een foto te maken, kies je hier dus voor de instellingen: iso 400, F6,3 en 1/30 sec. Maar in het weinige licht in dit restaurant krijg je bijna zeker een bijna zwarte foto. Wat dan te doen? In dit geval is er maar 1 optie: licht toevoegen oftewel flitsen!

In een locatie met weinig licht is soms flitsen de enige optie. foto hmeeuwes

Vaak krijg je als beginnende fotograaf te horen dat je zo weinig mogelijk moet flitsen, omdat dit de sfeer uit de foto haalt. Maar dat hoeft niet altijd. Toegegeven met de kleine compactcamera van Johan en alleen een miniflitser ingebouwd in de body wordt het een lastig verhaal. Zou hij werken met een spiegelreflex, systeemcamera of aantal topcompactcamera’s waarbij je een losse flitser kunt aansluiten, kun je al prima licht toevoegen zonder de sfeer plat te slaan. Jeroen Jazet legt hieronder in een video uit wat een mogelijkheid is.

Scene instelling

Johan gaf het zelf aan, het gebruik van een scene-instelling zoals kaarslicht of feest. Het is altijd handig om je daar toe te wenden mocht je niet de mogelijkheid hebben zelf instellingen te kiezen of een flitser te gebruiken. Denk wel altijd weer aan de belichtingsdriehoek bij deze instelling. Waarschijnlijk wordt de iso namelijk ook hier omhoog gegooid en het diafragma open gezet om een korte sluitertijd te realiseren. Maar in het geval van een groepsfoto met een verouderde camera, hoeven dit niet de beste instellingen te zijn. Mocht je camera in RAW (ruwe bestanden, zonder compressie waar je nog alles mee kunt doen) kunnen werken, is het in deze situatie ook altijd aan te bevelen deze mogelijkheid te gebruiken. Als je de foto dan gaat nabewerken heb je meer ruimte.

Zorg dat je bij een groepsfoto altijd genoeg scherptediepte hebt, dit betekent het diafragma wat dichtknijpen. foto: Delicate

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?                                                                        Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief. Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.Ga snel naar: www.zoom.nl/nieuwsbrief 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 fotogenieke fotolocaties in Zeeland

Naaktfotografie: Modellen vinden voor een naaktshoot