in

Fotodokter: Blauwe waas in landschapsfoto14 september 2016, 13:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Inez Janssen over de blauwe waas in haar landschapsfoto.

De vraag

Beste fotodokter,

Kunt u mijn foto genezen? Ik vermoed dat het hier gaat om meerdere ziektebeelden… 🙂
Zo stoor ik mij bijvoorbeeld aan de blauwe schijn op de Grand Canyon…Mij is het niet gelukt…
Ik ben zeer benieuwd. Alvast bedankt.

Mvg, Inez Janssen

De behandeling van de fotodokter

Inez maakte deze foto van dit indrukwekkende uitzicht bij de Grand Canyon in Arizona. De compositie is heel sterk, met de drie lagen in het beeld en het meisje op de rots dat heel mooi in het midden is uitgelijnd!

In het beeld is er inderdaad wel sprake van een blauwe gloed. Die wordt veroorzaakt door de Rayleighverstrooiing, het verschijnsel dat ook de lucht blauw laat kleuren op een onbewolkte dag. Omdat blauw licht een veel kortere golflengte heeft dan rood licht, wordt het beter verstrooid en is het voor ons oog veel beter zichtbaar. Omdat er een flinke afstand tussen Inez en de bergen zit, zijn er ook veel deeltjes die het licht daartussen verstrooien. Vandaar dat de bergen blauwer lijken, naar mate ze verder weg liggen.

Blauwe waas verwijderen in de nabewerking

De fotodokter bewerkt de foto van Inez in Lightroom.
De eerste stap is het selecteren van de bergen, omdat daar de waas het meest storend aanwezig is. De bergranden steken redelijk sterk tegen de blauwe lucht af. Daar is gekozen voor een penseel met weinig doezelaar (feather). Voor de struiken aan de zijkant is gekozen voor veel doezelaar, omdat het daar lastig is om ieder takje te selecteren.

De verzadiging (saturation) is vervolgens in deze selectie een beetje verminderd en de helderheid (clarity) is sterker aangezet. In de volledige foto zijn hooglichten en schaduwen aangepast en zwart-tinten versterkt.


Links het origineel. Rechts de bewerking door de fotodokter

Rayleighverstrooiing voorkomen tijdens het fotograferen

Zoals gezegd, wordt de blauwe waas veroorzaakt door licht dat verstrooid wordt door deeltjes in de lucht. Op een warme broeierige dag is het effect het sterkst. Dit was waarschijnlijk ook het geval toen Inez haar foto maakte. Je hebt het minste last van het verschijnsel, vroeg in de ochtend, vlak na een flinke regenbui of op een koude dag. Dan is de lucht helemaal ‘schoon’ en vind er minder verstrooiing plaats.

Een goed UV-filter of polarisatiefilter kan de waas ook een beetje verhelpen. Het licht is echter niet alleen blauw van kleur, ook details worden verstrooid en zijn dus minder goed zichtbaar. Het beste resultaat krijg je als je een kleurenfilter (oranje of rood) voor je lens zet. Hiermee maak je een foto vanaf het statief, die vervolgens rood-achtig van kleur is, maar waarin de details veel beter zichtbaar zijn. Vervolgens maak je eenzelfde foto zonder het filter. Door deze twee te combineren, krijg je de kleur van de tweede foto en de scherpte en details van de eerste. De blauwe kleur moet in het eindresultaat dan alsnog selectief verwijderd worden.

De Rayleighverstrooiing kan je echter ook bewust als element gebruiken in je foto! Het bekendste voorbeeld zijn bergmassieven, die steeds blauwer worden naar mate ze verder weg liggen. De verschillende tinten blauw zijn in dat geval geen storend effect, maar juist het onderwerp van de foto.

catolla

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het ‘lelijke’ fotograferen – Wabi-sabi en de schoonheid van het imperfecte

Portretfotografie op locatie voor beginners