in ,

Fotodokter: Cropfactor

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Ruud van Wylick over cropfactor.

De vraag

“Ik vraag me af of er verschil in het beeld van een fullframe en een cropsensor, als er al rekening wordt gehouden van de cropfactor. Dus stel dat met beide camera’s een foto wordt gemaakt op 24mm (cropsensor dus ongeveer 16mm). Zijn er verschillen in de foto’s? En zo ja, welke?”

De behandeling van de fotodokter

De cropfactor van een camera heeft te maken met de grootte van de sensor. Er bestaan nogal wat misverstanden over de effecten op foto’s. De Fotodokter legt uit.

Wat is een cropfactor?

De meeste spiegelreflexcamera’s hebben een cropfactor. Die geeft aan hoeveel kleiner de beeldsensor is dan we uit het analoge tijdperk gewend zijn. Als je nu een camera koopt met een sensor even groot als formaat van het vroegere filmrolletje, de standaard dan heb je eigenlijk met een cropfactor van één te maken. Tegenwoordig noemen we dat fullframe. De meeste niet professionele camera’s hebben niet een fullframe sensor aan boord, maar een kleinere. Het is dan net of je een uitsnede van het beeld maakt. Vandaar de term cropfactor, want crop betekent gewoon uitsnede.

Om dit goed om te rekenen, zie je hieronder welke camera welke cropfactor teweeg brengt:


Verschil tussen fullframe en cropframe

Als Ruud met verschil bedoelt qua uitsnede, is er dus geen verschil. Zet je een fullframe camera op 24mm en cropframe camera op ongeveer 16 mm (afhangend van de precieze cropfactor) krijg je qua uitsnede precies dezelfde foto.

Deze foto is gemaakt met een fullframesensor op 24mm. Als je hier op hetzelfde punt zou staan met een cropsensor op 16mm zou je qua uitsnede hetzelfde beeld krijgen.

Scherptediepte

Het heeft echter wel effecten op de scherptediepte. Want naarmate de brandpuntsafstand afneemt, krijg je meer scherptediepte: in de groothoekstand is er veel meer scherp dan in de telestand. Met een cropcamera heb je daarom meer scherptediepte dan met een fullframe bij dezelfde uitsnede.

Beeldkwaliteit

Verder is er nog een verschil bij een cropframe en fullframe, de beeldkwaliteit. Bij een grotere sensor krijg je eigenlijk altijd een betere fotokwaliteit dan wanneer je een kleinere sensor gebruikt. Vooral bij hoge isowaarden zie je dit goed. Op een groot oppervlak is gewoon meer ruimte voor de afzonderlijke pixels, zodat zaken als ruis beter beheersbaar zijn en er meer licht wordt opgevangen. Hoe meer megapixel, hoe kleiner de pixels moeten zijn om op de sensor te passen. Op een kleinere sensor kun je daarom beter minder pixels hebben dan meer. Dat komt de beeldkwaliteit ten goede. Als je een grote en een kleine sensor met hetzelfde aantal megapixel met elkaar vergelijkt, zal de grote het (op kwaliteit) winnen.


Fullframe geeft je de beste beeldkwaliteit. Vooral bij weinig licht. Deze foto is gemaakt met de Nikon D810. Foto: Eachat

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lenzen bij natuurfotografie: tips van Zoomers

Fotografie-agenda