in

Fotodokter: De kleurgetrouwheid van een camera6 mei 2017, 10:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Rowin van den Berg over de kleurgetrouwheid van zijn macrofoto.

De vraag

Rowin mailde de Fotodokter met de vraag of deze foto beoordeeld kon worden op scherpte en andere fotografieregels. Daarnaast wil hij graag weten hoe hij in het vervolg de bloem meer kleurgetrouw kan vastleggen. In het echt is zijn de bladeren namelijk nog paarser.

De behandeling van de fotodokter

Rowin maakte deze mooie detailopname van een gerbera! Door de kleine scherptediepte is er maar een heel klein stukje van de bloem in focus. Door het grote verschil in afstand tussen de bladeren op de voorgrond en de kern, voelen de stamperpunten extra scherp aan. Door iets meer afstand te nemen van de bloem zou de volledige kern zichtbaar zijn en zou de scherptediepte iets groter worden.

De oranje/rode kleur van de meeldraden geeft een mooi contrast met het blauw uit de kern van de bloem. Iets meer focus daarop zou het contrast nog meer versterken. In werkelijkheid was de bloem volgens Rowan nog paarser. De fotodokter vindt de afwisselende roze kleur wel goed werken. Door nog meer blauw- en paarstinten zou de foto wellicht teveel in één tint gehuld worden.

Waarheidsgetrouwe kleuren

Soms zijn afwijkende kleuren mooi, maar zoals Rowin aangeeft wil je natuurlijk het liefst zo waarheidsgetrouw fotograferen. Hoe komt het dat kleuren op je scherm soms zo erg afwijken van de realiteit?

Het probleem doet zich vooral voor wanneer je in jpeg fotografeert. Bij jpeg bestanden zijn er namelijk verschillende beeldstijlen (Picture Style) waartussen je kan kiezen, zoals levendige kleuren (vivid), Landschap of Portret. Iedere stijl past de kleuren aan zoals ze het beste bij die stijl passen. Bij levendige kleuren krijg je bijvoorbeeld felle blauwe luchten en extreem groen gras. De portret optie focust meer op neutrale huidskleuren. De beste oplossing voor verkeerde stijlen is fotograferen in RAW. Je foto is dan veel neutraler en je kan achteraf veel meer aanpassen aan de kleuren.

Een andere reden waarom de kleuren kunnen afwijken, is een verkeerde witbalans. Staat je witbalans bijvoorbeeld per ongeluk op ‘schaduw’, dan krijg je over de gehele foto een oranje gloed. Ook hier geldt dat in RAW fotograferen een groot voordeel heeft boven jpeg, je kan namelijk dan achteraf altijd nog een juiste witbalans instellen.

Pixelproblemen

Iets wat Rowin wellicht nog niet was opgevallen, is dat er een aantal pixelproblemen opspelen in zijn sensor. Zo zijn er verschillende ‘hot-pixels’ die veroorzaakt zijn door het waarschijnlijk vaker achter elkaar gebruiken van de langere sluitertijd. De pixels veranderen hierdoor letterlijk in gloeiende rode vlekken. Een hot-pixel hoeft op de lange termijn geen problemen te geven gelukkig. Als de camera even niet gebruikt wordt, zal de sensor afkoelen en daarna gewoon weer normaal functioneren.

Daarnaast speelt er nog een tweede probleem. Er zijn ook een aantal dode en vastgelopen pixels die helaas niet meer te herstellen zijn. Deze zijn niet veranderd in rode vlekken, maar in kruisjes. De dode pixels geven geen informatie meer door, waardoor ze ook geen kleur hebben. Zeker in de donkere gebieden van de foto steken ze scherp af tussen de andere pixels.

De andere pixels zijn vastgelopen pixels. Deze zijn ‘overprikkeld’ en geven nog maar één kleur door. Online zijn er veel theorieën te vinden over het herstellen hiervan, maar een eenduidige oplossing is nog niet gevonden.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wanneer kan je de ingebouwde flitser het beste wel en niet gebruiken?

Download de Zoom.nl Portret Presets voor Lightroom