in

Fotodokter: de nabewerking van een boslandschap21 november 2016, 11:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe?
Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Leon over de nabewerking van zijn boslandschap.

De vraag

Goedendag,
Op vakantie in Oostenrijk heb ik bijgevoegde foto geschoten. Ik vind hem zelf al aardig goed gelukt, vooral omdat dit één van de eerste dagen was dat ik met een spiegelreflex fotografeerde. Echter twijfel ik om de foto te bewerken. Zoals ik zei is ie aardig goed gelukt, maar ik mis het wauw-effect. Kunt u mij feedback geven over de foto, en wellicht enkele tips?
Groetjes,
Leon

Wil je leren hoe je betere bosfoto’s maakt? Lees dan dit artikel met allerlei handige tips!

De behandeling van de fotodokter

Leon heeft de overstap gemaakt naar een spiegelreflexcamera en kreeg de mogelijkheid om in het prachtige Oostenrijk hiermee te oefenen. Een boslandschap is een lastige oefensituatie, omdat het op de grond relatief donker is. Een klein open stukje tussen de bomen kan in dat geval al snel overbelicht zijn. Dat is bij deze foto ook het geval. Het stukje lucht is overbelicht, waardoor daar belangrijke details wegvallen. De fotodokter heeft bij de nabewerking van deze foto daarom vooral de focus gelegd op het in balans brengen van de belichting.

Nabewerking van een boslandschap

De eerste aanpassing is het terugdringen van de hooglichten. Hierdoor blijkt dat de lucht niet helemaal wit is, maar komt er ook nog een stuk blauw achter de bomen terug. Door dit terugdringen oogt de foto wel een beetje flets. Dit kan je verhelpen door het contrast en de helderheid een klein beetje te verhogen. Door ook de zwarttinten wat aan te zetten krijgt de foto wat meer pit. Zwarte delen zijn dan écht zwart.

De laatste toevoeging is een donker vignet. Door dit heel subtiel in de foto te voegen, valt de blik meer op de lichte plek in het midden van het landschap. Er is gekozen om hier de aandacht op te leggen, omdat het gras hier lekker fris en groen is en je blik vervolgens ook de ruimte heeft om tot ver in het bos te lopen.

Voor en na

Wil je in het vervolg zelf je foto’s ook nabewerken? Voor deze bewerking heeft de fotodokter gebruik gemaakt van het programma Lightroom. Als je je foto’s gaat nabewerken, kies er dan voor om in RAW te fotograferen. Je hebt dan nog meer mogelijkheden en speelruimte om aanpassingen te doen. Lees alles over het fotograferen in RAW in dit artikel.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fraaie texturen op je foto met Topaz Texture Effects

Een kennismaking met Ray Master filters