in

Fotodokter: Druppels verwijderen4 juli 2013, 11:37

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Raymond Colijn. Hoe verwijder je een storende druppel uit je foto?

De vraag

“Ik duik regelmatig en neem dan mijn camera in een behuizing mee onderwater. Maar soms kom ik boven en zie dan iets leuks. Heel vaak heb ik dan een druppel in beeld. Mijn vraag is hoe je deze druppel het beste weg kunt weghalen.”

De behandeling van de fotodokter

De beste behandeling voor dit probleem is waarschijnlijk het voorkomen van druppels op je waterbehuizing die de foto verpesten. Zorg dat je een droge doek in de buurt hebt, zodat je de behuizing snel even een beetje droog kunt maken of blaas even goed bij je lens zodat je die vervelende druppels kunt verwijderen. Dit is makkelijker en sneller dan het achteraf “repareren”. Als er toch een druppel je foto verpest, kun je in Photoshop de schade proberen te minimaliseren.

Het is erg lastig om deze foto te repareren in Photoshop. Hij is niet helemaal scherp en de druppel zit precies op een tekst.

Er zijn een aantal handelingen die je kunt inzetten voor retoucheer acties zoals deze. Selecteren en kopiëren, klonen om een bepaald gedeelte van een foto te dupliceren naar een andere locatie in de foto, en verven. Deze volgorde is niet van belang, want dit kan per geval verschillen.

Klonen
Omdat de druppel precies over tekst zit, kunnen we de schade maar een beetje beperken.
Kopieër de laag van je foto door met de rechtermuisknop op je foto te klikken en te kiezen voor Laag dupliceren.

Vervolgens selecteer je de Kloonstempel (sneltoets: S).

De dekking kun je hierna instellen op 50% zodat je wat geleidelijker kunt werken.

Houd Alt ingedrukt, klik op de foto met je rechtermuisknop en houd ook deze ingedrukt en beweeg dan je muis naar links en rechts om een groter of kleiner penseel te kiezen. Naar boven en beneden bewegen maakt de randen van het penseel harder of zachter.

Houd vervolgens Alt opnieuw ingedrukt en klik met je linkermuisknop ergens op de foto waar de gele kleur lijkt op de vlek die we willen verwijderen. Je hebt nu een ‘sample genomen. Als je nu met de linker muisknop op de vlek klikt, ingedrukt houdt en beweegt zie je dat je als het ware over de vlek verft. Zoom in op de foto om voorzichtig de blauwe waas wat de verwijderen. Selecteer regelmatig een nieuwe sample (Alt+linker muisknop) omdat tijdens het bewegen de bronlocatie ook meebeweegt. Verbeter alles om de letter B heen, die gaan we hierna namelijk in één keer kopiëren vanaf de wel scherpe B. Het is lastig om hier al een perfecte afwerking te maken, doe dit zo goed als lukt, hierna gaan we met een gele kwast en nog overheen om de boel wat te egaliseren.

Selecteren en kopiëren
Je ziet dat vooral de letter B vervaagd is, gelukkig is er nog een tweede in beeld en die kun je kopiëren. Het kloongereedschap zouden hier ook werken, ware het niet dat je de letter ook ietwat moet roteren. Zoom flink in (CTRL-+ of Mac CMD -+) en selecteer met de lasso (sneltoets L) de scherpe B. Ga dan naar Selecteren, Bewerken, Doezelaar en kies een straal van 5. Kopieer deze selectie met CTRL-C (Mac Cmd C) en plak deze direct met CTRL-V (Mac CMD V). Je hebt nu een 2e B die je op de vage B kunt slepen. Met Vrije transformatie (CTRL-T) kun je de B nog roteren tot hij goed over de oude heen past.

Verven
De laatste stap is het afwerken van de voorgaande handelingen. De letters Y en A zijn nog te licht van kleur en bij het klonen is het lastig om een egale laag te maken. Dat gaan we hier dus afwerken. Selecteer de laag met de foto (bij de vorige stap werkte je nog in de laag van de nieuwe B). Selecteer met het Pipet (sneltoets-I) de juiste kleur blauw uit een van de andere letters. Kies nu het Penseel (sneltoets B) en met de combinatie ALT-rechtermuisknop kies je een penseel iets minder dik als de letters zijn, met een zachte rand en een dekking van 30% a 50%. Zoom flink in (CTRL-+ of Mac CMD -+) en verf langzaam de A en de Y vol met blauw.

Hetzelfde truukje doe je nu ook bij de gele gekloonde delen die niet helemaal mooi zijn geworden. Door hier een beetje gele verf met verminderde dekking overheen te smeren egaliseer je de boel ietwat.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuwe Canon EOS 70D geïntroduceerd

Review: Sony RX1