in

Fotodokter: Dynamisch bereik4 september 2014, 12:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Louis over tegenlicht.

De vraag

Graag zou ik weten wat er bij mijn foto misgegaan is? foto gemaakt zonder filter, en 2/3 onderbelicht, recht tegen de opkomende zon in.


(foto: lfoulon)

De behandeling van de fotodokter

Fotograferen met tegenlicht blijft lastig. Als je een object tussen de lens en de zon zet krijg je al snel een silhouet als resultaat. Dit kan mooie resultaten opleveren, zoals deze ingestuurde foto. Toch had Louis de foto liever goed belicht gezien. De Fotodokter legt uit.

Dynamisch bereik

Elke camerasensor heeft een beperkt dynamisch bereik, kleiner dan dat van het menselijk oog. Het dynamisch bereik is het gebied tussen licht en donker dat kan worden weergegeven. Wat daarbuiten valt, wordt wit respectievelijk zwart zonder enige doortekening. Hoe groter het dynamisch bereik van je sensor, hoe groter het contrast dat je kunt vastleggen in één opname.

Tegenlicht zorgt voor een hoog dynamisch bereik, wat de camera soms dus niet vast kan leggen. De zon wordt uitgebeten en het landschap met de bomen worden dichtgelopen zwarte vlakken. Een oplossing is om meerdere foto’s met verschillende belichtingstijden te fotograferen en deze later met software samen te voegen tot één afbeelding.


Met een HDR-foto leg je een hoger dynamisch bereik vast en is het landschap niet onderbelicht. (foto: xplosiv)

HDR

HDR staat voor High Dynamic Range, letterlijk vertaald: hoog dynamisch bereik. Met een HDR-opname kun je dus een groter dynamisch bereik vastleggen. Dit kan op verschillende manieren.

Sommige camera’s hebben een automatische HDR-stand. Hiermee maakt de camera zelf meerdere foto’s en voegt deze automatisch samen tot één kant-en-klare jpg-foto. Dit heeft twee nadelen: je hebt geen invloed op de samenvoeging en je kunt de foto, vanwege het jpgformaat, niet nabewerken zonder kwaliteitsverlies. Daarom raad de fotodokter aan om de foto’s zelf te maken en samen te voegen.

Fotografeer allereerst in RAW voor zo min mogelijk kwaliteitsverlies in de nabewerking. De foto’s moeten qua compositie en scherpte identiek aan elkaar zijn. Maak daarom gebruik van een statief, stel handmatig scherp en kies voor de sluitertijd-voorkeuze (Tv- of S-stand). Stel je iso en diafragma in en kies met de sluitertijd voor minimaal drie verschillende belichtingstijden met een belichtingscorrectie van -2, 0 en +2. Je hebt bij een HDR-foto minimaal drie foto’s nodig, maar je kunt er ook bijvoorbeeld vijf maken.

Lukt het niet om de goede instellingen te vinden? Dan kun je ook gebruik maken van de bracketingfunctie. Je camera maakt een belichtingstrapje en jij kunt makkelijk de best geslaagde belichting uitzoeken.

Nabewerking

Nu je de foto’s hebt kun je met software aan de slag gaan om de foto’s samen te voegen. Hier heb je sommige betaalde en onbetaalde programma’s voor, zoals Photomatix Pro, HDR Darkroom en HDR Expose (betaald) en Luminance HDR 2.4.0, Picturenaut en Gimp hdr (gratis).

Bovendien kun je ook met Adobe Photoshop (vanaf CS5) aan de slag via via Bestand – Automatisch – Samenvoegen tot HDR de foto’s samenvoegen. Let wel op dat deze functie in Photoshop niet direct een eindresultaat hebt. Door gebruik te maken van tonemapping, kom je tot het gewenste eindresultaat.


Voeg minimaal drie foto’s samen tot één foto voor een optimaal belicht eindresultaat (foto: jeffreypaauw)

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

8 actiecamera’s getest | ACTIONCAMTEST

Op pad met de Lensbaby Edge 80