in

Fotodokter: Flikkering in een timelapsevideo voorkomen25 juli 2016, 10:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe?
Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van William over flikkeringen in zijn timelapse video.

De vraag

Hallo Fotodokter, ik heb pas een timelapse gemaakt maar ik zie lichte flikkeringen. Ik stel deze vraag aan jullie, omdat een timelapse ook uit foto’s bestaat. :p Dit is mijn timelapse:

De behandeling van de fotodokter

Wat een leuk resultaat voor een allereerste timelapse! William ging hiervoor op pad naar Kwade Hoek in Noord Holland en gebruikte zijn Nikon D7100 en een Nikkor 18-140mm objectief.

De flikkeringen ontstaan door belichtingsverschillen tussen de verschillende foto’s. Om het flikkeren te voorkomen is het dus ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alle foto’s zo gelijkmatig mogelijk belicht worden.

Timelapse foto’s gelijkmatig belichten

Flikkeringen ontstaan meestal door veranderingen in de instellingen die invloed hebben op de belichting. Dit kan de iso-waarde zijn, de sluitertijd of het diafragma. Het is daarom handig om de camera in manual-mode te zetten en alle instellingen zelf te bepalen en vast te zetten. Op de automatische stand zal de camera namelijk bij iedere foto zelf opnieuw de instellingen bepalen, waardoor de kans op verschillen erg groot is.

Natuurlijk verandert het licht continu en kan je niet constant dezelfde instellingen hanteren. Een wolkje voor de zon maakt al veel verschil en een zonsopkomst of ondergang is al helemaal een lastige situatie. Probeer in dat geval langzaam je belichting gedurende meerdere foto’s aan te passen aan de nieuwe situatie. Het histogram is hierbij je grootste vriend.

Flikkering door een inconsequent diafragma

Zelfs als je zelf alle instellingen goed hebt staan, kan er alsnog een flikkering ontstaan. Dit komt omdat het diafragma van je lens niet 100% nauwkeurig is. Als je geen foto maakt, dan staat het diafragma bij een automatische lens normaal gesproken helemaal open. Bij het maken van de foto schiet hij naar de juiste stand. In het geval van F/32 is hij dus tijdens het maken van de foto bijna helemaal gesloten.

Omdat het diafragma dus bij iedere foto sluit en opent, is er een grote kans op hele kleine verschillen. F/32 is nooit helemaal exact F/32. Deze verschillen kunnen ook voor kleine flikkeringen zorgen.

Flikkering in een timelapse voorkomen

Een ouderwetse handmatige lens is de makkelijkste uitkomst. Hierbij draai je handmatig je diafragma in de juiste positie en deze blijft daar dan ook continu op staan. Je krijgt geen verschillen.

Ben je toch gebonden aan je moderne lenzen, fotografeer dan met je diafragma volledig geopend. Het diafragma hoeft dan niet te sluiten tijdens het fotograferen, waardoor je ook geen verschil krijgt. Vanzelfsprekend dien je hier wel je sluitertijd en iso-waarde op aan te passen en krijg je ook te maken met een zeer kleine scherptediepte.

De laatste optie is iets minder eenvoudig. Je moet proberen te voorkomen dat de camera het diafragma continu opent wanneer er geen foto wordt gemaakt. Deze optie werkt alleen met camera’s met een scherptediepte-controle-knop. Kies het juiste diafragma, druk de scherptediepte-controle-knop in zodat de lens het diafragma in de juiste stand zet en ontgrendel voorzichtig de lens van de body. De lens is dan nog steeds bevestigd aan de camera, maar de aansluitpunten staan niet meer op elkaar. Lens en camera kunnen hierdoor niet meer met elkaar communiceren, waardoor het diafragma in dezelfde stand blijft staan. Mocht je camera een foutcode geven, dan kan je proberen de contactpuntjes af te plakken met een stukje tape.

Wees bij deze optie extra voorzichtig dat je lens niet te ver van de body draait en dat je de lens en camera niet beschadigt!

Conclusie

Bepaal eerst de oorzaak van de flikkering. Stel alle functies handmatig in en kijk of het probleem zich dan nog steeds voordoet. Het liefst test je dit onder constante lichtomstandigheden, zoals een dag zonder bewolking. Ligt het aan een inconsequent diafragma? Kies dan een van de drie opties om dit probleem te vermijden.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf redenen om een 50mm F1.8 te kopen

Vijf tips voor de leukste vakantieportretten