in

Fotodokter: fotograferen in de volle zon

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Charles Jungschläger.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De vraag

Kan het zijn dat erg veel zonlicht het fotograferen onmogelijk maakt. Dat wil zeggen dat het resultaat onvoldoende kan blijken?

De behandeling van de fotodokter

Fotograferen in de volle zon is inderdaad moeilijker omdat je te maken hebt met grote contrasten die een camera soms lastig kan registeren. Onmogelijk is het echter niet. En of het resultaat onvoldoende is, kan de Fotodokter niet beoordelen. Het is natuurlijk maar afhankelijk wat de fotograaf wil bereiken.

Flitshulp

Midden op de dag staat de zon op z’n hoogst en is het licht het felst. Omdat het zonlicht bijna recht omlaag valt, heb je te maken met korte schaduwen die zich nagenoeg recht onder objecten bevinden. De eenvoudigste is flitsen. Door een beetje licht toe te voegen, vul je de schaduwen in, zodat ze minder diep zijn. Helemaal laten verdwijnen hoeft niet, verminderen is voldoende. De Fotodokter ziet dat Charles in deze foto ook geflitst heeft. Maar Charles heeft de schaduwen helemaal laten verdwijnen door heel hard in te flitsen. Dit geeft een enigszins platgeslagen effect. Hij had het flitslicht beter kunnen verminderen via de flitsbelichtingscompensatie op de camera of de externe flitser. Je herkent het aan een knop of menu-instelling met als pictogram een bliksemschicht met een plus-minteken ernaast. Stel een negatieve waarde in van bijvoorbeeld -1 of -2.

Door in te flitsen is het stel hier in volle zonlicht nog goed belicht. Foto jokeschut

Reflecteren

Schaduwen verzachten zonder flitser kan ook. Bijvoorbeeld met behulp van een wit doek dat zonlicht terugkaatst naar het beschaduwde gezicht. Je houdt dat doek natuurlijk buiten beeld. Je kunt het door iemand laten vasthouden. In plaats van een wit doek kun je ook een plaat piepschuim gebruiken of een echte reflector uit de fotozaak. Gebruik in de volle zon liefst een witte reflector.

Hier is een reflectiescherm gebruikt. Zo is het paard, met de zon in de rug, van voren goed belicht. Foto: froukjewilming

Diffusor

Het ligt voor de hand maar blijven de schaduwen te hard en de contrasten te hoog, zoek dan de schaduw op. Zoals onder een boom, achter een huis of in een deuropening. Je kunt ook in de zon blijven staan en een diffusor gebruiken. Dat is een doek die slechts een deel van het zonlicht doorlaat. Door die boven je model te houden, zwak je het zonlicht voldoende af, waarmee je de ‘scherpe randjes’ kwijtraakt. In deze situatie is het lastig omdat Charles een diffusor zou moeten vinden waar zes personen onder passen.

Hier loopt het model in de schaduw waardoor hij beter belicht is. De achtergrond is wel nog steeds erg overbelicht maar dat zou voorkomen kunnen worden door iets minder de achtergrond in beeld te nemen maar dat is een keuze. Foto Veraveer

Zon in de rug

Probeer in dit soort situaties ook zo veel mogelijk de zon in je rug te houden. Zijn er wel wolken tijdens een zonnige dagen? Wacht een moment totdat een wolk voor de zon schuift. Houd dan ook je histogram in de gaten. Bij grote lichtcontrasten is de kans groot dat jouw camera niet alles kan vastleggen. Kies dan wat je goed belicht wil hebben. In het geval van Charles is het niet erg als de lucht enigszins overbelicht raakt, het gaat tenslotte om de jongens op het veld.

Door de zon in de rug te houden kun je ook in fel zonlicht leuke foto’s maken. Foto: daanvdlaan

Zwart-wit

Is het licht erg hard en het contrast te sterk? Zet de foto dan eens om naar zwart-wit. Fotografeer je in raw, laat je camera dan gewoon op kleur staan. In Lightroom of Photoshop zet je de foto vervolgens om in zwart-wit. Zo heb je altijd nog je originele kleurenfoto, voor het geval dat.

Hier is gekozen om de foto om te zetten naar zwart-wit. Een slimme keuze want de donkere schaduwen en lichte delen zouden in kleur nooit zo mooi uitkomen als nu. Foto: VincentHanson

Scherpstellen

Verder wil de Fotodokter nog kort opmerken dat de foto van Charles niet helemaal scherp is. De gezichten van de trainers, toch het hoofdonderwerp in deze foto zijn niet scherp. Er zijn meerdere manieren hoe Charles dat kan verbeteren. Lees hier alles over scherpstellen.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lange sluitertijden: het gebruiken van ND-filters

Deze accessoires horen thuis in de tas van een macrofotograaf