in

Fotodokter: Fotograferen in warme landen28 mei 2015, 10:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Wendy over fotograferen in een warm land.

De vraag

Onze vakantie gaat dit jaar naar Egypte, daar is het altijd zonnig en warm. Toch heb ik wat schrik voor de temperaturen en mijn camera en het fotograferen en de felle zon uiteraard. Heeft u misschien tips aangaande fotograferen, zodat ik niet met mislukte foto’s thuis kom, want dat zou jammer zijn.

De behandeling van de Fotodokter

Fotograferen op vakantie levert vaak mooie plaatjes op. Wendy heeft wel gelijk dat je voorzichtig moet zijn met je apparatuur in warme gebieden. Ook is fotograferen met fel zonlicht niet ideaal, je krijgt harde schaduwen op je onderwerp. De Fotodokter geeft tips.

Fotograferen in de tropen

In warme gebieden kun je te maken krijgen met condensvorming. Een beslagen lens kan erg frustrerend zijn als je net een mooi moment wilt vastleggen. Maar luchtvochtigheid kan ook leiden tot condensvorming in de camera. Het is dus belangrijk dat je de camera even laat acclimatiseren en aan de omstandigheden laat wennen. Berg je camera in een koele ruimte op in de luchtdichte plastic zak en laat hem als je buiten bent rustig in de tas opwarmen. Zo kan de camera even wennen aan het temperatuurverschil tussen de koele hotelkamer en de warme buitenlucht en zal er geen condensvorming optreden.

Vooral in de tropen heb je last van warme en vochtige omstandigheden. Hier is het extra belangrijk dat je je camera laat wennen aan deze omstandigheden.


Tip: stop zakjes met silicagel in je cameratas. Deze zakjes, met vocht absorberende kristallen, zitten vaak in dozen van nieuwe schoenen. Bij de fotohandel verkopen ze silicagel in een handig reisdoosje. Houd ook rekening met een tropische regenbui. Je camera kan wel tegen wat spatjes, maar niet tegen het continue fotograferen in de stromende regen. Gebruik om je apparatuur te beschermen een regenhoes of beschermhuls voor je camera en lenzen.

Portretten in de felle zon

De zon is een enorme lichtbron, die ver van de aarde staat. Waar zonlicht niet komt, is schaduw. Althans, niet direct. Zonlicht wordt weerkaatst door andere objecten en komt zo toch terecht in de schaduw. Fotograferen in de volle zon is lastig, je krijgt diepe schaduwen en hoge contrasten. Je kunt ervoor kiezen om te wachten tot het licht wat zachter is. Maar die keuze heeft Wendy misschien niet altijd. Als je mensen wilt fotograferen kun je harde schaduwen oplichten met een reflectiescherm of door middel van een (reportage)flitser. Door wat licht toe te voegen, vul je schaduwen in en worden de schaduwen dus minder diep. De geportretteerde in de schaduw plaatsen helpt ook, er valt dan geen direct zonlicht op ze.


Bij deze foto heeft de maker ervoor gekozen om te wachten tot de persoon in de schaduw was. Hierdoor vermijd je harde schaduwen op je hoofdonderwerp.(foto: awberends)

Architectuur of landschappen in de felle zon

Architectuur, landschappen of straatfoto’s maken wordt lastig met een reportageflitser of reflectiescherm. Het is belangrijk dat je goed let op licht en schaduw. Fotografeer met de zon in de rug, dan weet je dat de meeste schaduwen voor jou onzichtbaar zijn, omdat ze achter objecten terechtkomen. Met een hoge zonnestand houd je altijd wel wat schaduwen over, bijvoorbeeld onder dakranden. Fotografeer je met de zon meer naar de zijkant, dan valt de schaduw naar de andere zijde. Dit is vooral mooi als de schaduwen wat langer zijn, dus wat vroeger of later op de dag. In de schaduw is het contrast laag en zijn kleuren minder levendig. Dat is iets om rekening mee te houden tijdens het fotograferen.


Is het licht te hard is en het contrast te sterk? Zet de foto dan eens om naar zwart-wit. In kleur ziet een uitgebeten lucht er niet altijd even fraai uit, terwijl dit in zwart-wit een dramatische en sfeervolle foto kan opleveren. (foto: kllee)

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS M3

Papegaaiduikers fotograferen