in

Fotodokter: Groepen fotograferen met weinig licht



1 december 2014, 16:40

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Han Gruijters over het fotograferen van groepen met weinig licht.

De vraag

Ik ben gevraagd om foto’s van een groep mensen die in een koor zingen te maken. Graag zou ik tips voor willen hebben van aangezien dit mijn eerste keer is. Ik fotografeer met een Olympus E-620 en beschik niet over een externe flitser.

De behandeling van de fotodokter

Fotografie is registeren van licht. Als je maar weinig licht hebt, zul je altijd iets aan de instellingen moeten veranderen om toch tot een juist belichte foto te komen. De Fotodokter geeft tips voor de benodigde apparatuur en de juiste instellingen.

Voorbereiding

Ben je nog nooit op de fotografielocatie geweest? Zorg dan dat je ruim van te voren aanwezig bent. Dan kun je de locatie verkennen en bedenken welke instellingen je straks nodig gaat hebben. Waarschijnlijk zal de lichtsituatie niet veel veranderen. Kies daarom voor de handmatige stand. Als je eenmaal de juiste instellingen hebt gevonden, is het alleen nog een kwestie van elke 5 á 10 foto’s te blijven controleren of je foto’s qua belichting naar wens zijn.


Verken eerst de locatie en kies de juiste instellingen. Blijf na een aantal foto’s controleren of het resultaat naar wens is. (foto: meeesjeee)

Apparatuur

Han vraagt zich af of het verstandig is om een flitser aan te schaffen. De Fotodokter raadt dit af, aangezien het de zangers van het koor kan afleiden of verblinden. Wat wel handig kan zijn is een eenbeenstatief. Dit biedt net iets meer stabiliteit dan wanneer je uit de hand fotografeert en het geeft nog voldoende flexibiliteit om verschillende posities te kiezen.

Instellingen

In een lichtarme situatie kan het lastig zijn om de juiste instellingen te kiezen. De beste optie is om je iso-waarde op te schroeven. Wees niet bang om de foto’s met iso 800 of 1600 te fotograferen. Huidige camera’s moeten dit best aankunnen zonder storende ruis te tonen. Bovendien kun je eventuele ruis nog altijd weghalen tijdens de nabewerking.


Je kunt het beste de iso-waarde omhoog schroeven. Foto’s met iso 1600 tonen tegenwoordig nog amper storende ruis. (foto: xnatasx)

Scherpe foto’s

Bij weinig licht wordt vaak een lichtsterke lens aangeraden. De grote lensopening van bijvoorbeeld F1.8 zorgt dat je camera meer licht vangt. Hier staat wel tegenover dat je scherptediepte wordt beperkt. Dit is ideaal voor portretfoto’s, aangezien de geportretteerde mooi loskomt van de vervaagde achtergrond. Maar bij groepsfoto’s ben je waarschijnlijk op zoek naar veel scherpte. Kies daarom liever voor een gesloten diafragma van F11 of F16. Stel tot slot een redelijk snelle sluitertijd in. Een langere sluitertijd zorgt namelijk voor bewegingsonscherpte door kleine bewegingen van jezelf of van de koorzangers.

Verwissel perspectief

Alle foto’s op ooghoogte en van voren gefotografeerd levert een eentonig eindresultaat. Probeer daarom regelmatig van perspectief te veranderen. Neem eens een lager standpunt in, of fotografeer van de zijkant. Durf ook details te fotograferen. Zo krijg je een mooie reportage van het hele optreden.

Fotografeer raw

In situaties met weinig licht is het verstandig om in raw te fotograferen. Dit biedt de mogelijkheid om de belichting en de witbalans in de nabewerking nog iets aan te passen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Houd bij raw wel rekening met het grote bestandsformaat.


Met een lichtsterke lens kun je met een open diafragma fotograferen. Ideaal om een portret los te krijgen van de achtergrond. Voor meer scherpte van alle koorzangers moet je het diafragma dicht knijpen. (foto: andjustinforall)

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Aan de slag met kattenfotografie

Review: Samsung NX1