in

Fotodokter: Lensflare



22 mei 2014, 15:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Niek Wonnink over lensflare.

De vraag

De onderstaande foto heb ik gemaakt tijdens mijn vakantie in Zuid Afrika Krugerpark. Helaas kreeg ik het niet voor elkaar om deze foto te maken zonder een licht vlek op de foto. Deze foto is gemaakt met een polarisatiefilter. Graag hoor ik wat ik anders moet doen.

De behandeling van de fotodokter

De lichtvlek op de foto van Niek ontstaat door met tegenlicht te fotograferen. Hierdoor kunnen ongewenste lichtweerkaatsingen op de lens ontstaan, zoals vlekken, strepen of cirkels. Dit verschijnsel heet lensflare. De Fotodokter legt uit hoe je dit kunt voorkomen.

Lensflare voorkomen

Er zijn 3 simpele manieren om de kans op lensflare te verminderen:
1 Filters: Niek geeft aan een polarisatiefilter te hebben gebruikt. Dit had hij beter niet kunnen doen. Doorzichtige filters, zoals UV-filters, kunnen juist extra lensflare opleveren. De kans op flares wordt nog groter als je meerdere filters op elkaar gebruikt.

2 Zonnekap: Een directe oplossing is het gebruik van een zonnekap. Deze houdt ongewenst licht buiten en daarmee verklein je de kans op lensflare. Ben je niet in het bezit van een zonnekap? Dan kun je ook het ongewenste licht met je hand tegenhouden, maar let wel op dat je hand niet zichtbaar op de foto is.

3 Stof verwijderen: Lensflare kan ook ontstaan door stof op het voorste lenselement. Gebruik speciale doekjes om je lens schoon te maken, zodat eventuele stof niet voor lensflare zorgt.

Silhouetten

Er wordt al snel geadviseerd om niet met tegenlicht te fotograferen. De camera kan de grote contrastverschillen niet aan en er ontstaan makkelijk uitgebeten en dichtgelopen delen in je foto. Dit hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. Tegenlicht helpt juist bij het creëren van schaduwen en silhouetten. Zo ook op de foto van Niek. De bomen vormen mooie silhouetten tegen de oranje gekleurde lucht. Meer over silhouetten lees je in deze Fotodokter.


Met tegenlicht kun je prachtige silhoutten creëren. (foto: gertjanketel)

HDR

Bij tegenlicht kan de camera de grote contrastverschillen niet aan. Het gras en de bomen hebben nog wel wat kleur, maar ze zijn niet gedetailleerd. Voor een gedetailleerde en geheel goed belichte kun je gebruik maken van HDR. Een HDR-foto bestaat uit 3 of meer samengevoegde foto’s met verschillende belichtingen. Schiet op een statief foto’s met ieder een andere belichtingscorrectie, bijvoorbeeld -2, 0 en +2. Let op dat iedere foto een ander deel goed belicht: de donkere delen, de lichte delen en een belichting daartussen. In de nabewerking voeg je deze foto’s samen tot één foto. Op deze manier heb je een hoger dynamisch bereik in je foto en zal ook het gras en de bomen meer kleur en detail bevatten. De fotodokter heeft het proces van een HDR-foto maken hier uitgelegd.

Lijkt HDR je te moeilijk of heb je terplekke geen statief? Dan is het verstandig om in RAW te fotograferen. Zo heb je meer invloed op de nabewerking met zo min mogelijk kwaliteitsverlies.


HDR maakt het mogelijk om alle delen van een foto goed te belichten. (foto: dannytax)

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon Coolpix P600

Urbex: op verboden terrein