in

Fotodokter: Nieuwe camera18 januari 2016, 17:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Jeske Souverein. Heeft ze een nieuwe camera nodig of ligt het aan de instellingen?

De vraag

“Voordat ik toch echt de stap naar een nieuwe camera ga maken zou een advies van de fotodokter erg fijn zijn! In de bijlage een tweetal foto’s die ik net gemaakt heb met mijn Nikon D3000. De eerste was denk ik in manual mode (iso 800-f/4,2-1/80-32mm) en de tweede in flits-uitstand (iso500-F 4,2-1/30sec=35mm). Op alle foto’s die ik maak zit een lelijk waasje en ze zijn niet scherp. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Alvast enorm bedankt!”

De behandeling van de fotodokter

Laten we bij het begin van de vraag beginnen, de Nikon D3000. Wat voor camera is dat? Deze camera kwam halverwege 2009 uit, 10 megapixel aps-c sensor en Expeed processor (inmiddels zitten we op Expeed 5 in de nieuwe Nikon D500). De hoogst instelbare iso-waarde is 1600 waar we inmiddels standaard wel op de 25.600 zitten. Je kunt dus wel zeggen dat deze camera inmiddels verouderd is. Maar wil dat ook meteen zeggen slechter?

De Nikon D3000 uit 2009

Scherp

Scherpte heeft met heel veel factoren te maken. Belangrijkste is het objectief en de manier van scherpstellen. Jeske heeft hierbij niet verteld welk objectief ze heeft gebruikt en hoe ze heeft scherpgesteld. Ook is niet duidelijk of ze de foto’s uit de hand heeft gemaakt of vanaf statief. Met een sluitertijd van 1/30e, zonder beeldstabilsatie en geen vaste hand is er een kans op bewegingsonscherpte op de foto. Om een goede testfoto te maken en er 100% zeker van te zijn dat ze de kans vergroot op een scherpe foto, kan ze beter nieuwe testfoto’s met de volgende instellingen maken:

1 Zoek de sweet spot van het objectief dat je gebruikt. De sweet spot is een diafragma-waarde waarin jouw camera het best presteert. Meestal zit deze ergens in het midden rond de F8 en F11.
2 Zet je camera op statief. Heeft jouw objectief beeldstabilisatie? Zet die dan uit. De beeldstabilisatie geeft trillingen die op statief juist voor onscherpte kunnen zorgen
3 Stel de laagst mogelijke iso-waarde in. Het beste kun je dus op diafragma-voorkeuze zetten met een lage iso en een eigen gekozen diafragma waarde. De sluitertijd kan erg lang worden maar dat maakt in dit geval van statief en met een statisch onderwerp niet uit.
4 Gebruik een afstandsbediening of zet je camera op zelfontspanner. Zo hoef je je camera niet aan te raken bij het maken van de foto. Zo voorkom je nog de laatste mogelijkheid op bewegingsonscherpte.
5 Zet je camera op liveview en zoom helemaal in op het beeld in je scherm. Zo kun je erg nauwkeurig scherpstellen, precies op het punt dat jij scherp wilt hebben.

Maak met deze instellingen de foto. Vind je de foto dan nog steeds onscherp? Dan kan het tijd zijn om je lens te kalibreren of inderdaad overstappen op een modernere camera of ander objectief. Op de technische website DXOMark.com kun je heel veel camera’s en objectieven bekijken en beoordelen op scherpte, kleur en dynamisch bereik.

Ook deze foto is gemaakt met een camera uit 2008, de Canon EOS 450D en het levert een prachtig scherp beeld op. Foto: Teranique

Nieuwe camera

Stel dat de foto bij de nieuwe testen wel scherp is, betekent dat Jeske nog gewoon door kan fotograferen met de D3000? Zoals vaak gezegd wordt, niet de camera maar de fotograaf maakt de foto. Wat zo veel wil zeggen, dat je niet altijd de nieuwste camera nodig hebt, voor prachtige foto. Uiteraard klopt dit maar de techniek kan je wel enorm helpen. Het dynamisch bereik, de kleuren, de scherpte van de nieuwste camera’s en objectieven vergroten natuurlijk wel de kans op een technisch goed gelukte foto. Het kan dus zijn dat Jeske inmiddels meer wil in haar fotografie en ook zonder statief (verbeterde beeldstabilisatie) en met autofocus (meer en gevoeligere autofocuspunten) wil kunnen fotograferen. Dan is het toch slim om te kijken naar een wat nieuwere camera. Houd wel altijd in gedachten dat je tegenwoordig beter kunt investeren in goede objectieven. Die gaan langer mee en zorgen dat je het allermeest uit de nieuwste sensoren haalt.

Door bijvoorbeeld een specifieke vast brandpunt macro-objectief te gebruiken, haal je nog meer uit je opnames. Foto: guurtje

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen met grote groepen

Review: Sigma 20mm F1,4 DG HSM Art