in

Fotodokter: Objectieven aanschaffen29 juni 2015, 13:00

Manon wil zich meer verdiepen in portretfotografie maar wat voor objectief moet ze dan aanschaffen? De Fotodokter geeft antwoord.

De vraag

Op dit moment heb ik de camera Olympus E420, maar ik kom er totaal niet uit welk objectief ik hierbij kan aanschaffen. Mijn budget is niet heel erg groot en ik ben daarom op zoek naar een betaalbaar objectief, maar ik begrijp niet helemaal waar ik nu allemaal precies op moet letten. Mijn filtermaat van de camera is 58 mm, maar kun je dan een objectief van een ander merk met dezelfde filtermaat erop plaatsen of komt hier nog veel meer bij kijken?

De behandeling van de Fotodokter

Wat slim van Manon dat ze wil investeren in objectieven! Want al is de camera nog zo professioneel, zonder een goed objectief blijft het resultaat tegenvallen. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Manon geeft aan dat ze graag meer portretfoto’s wil maken en ze is op zoek naar een objectief vergelijkbaar met een 50mm F1.8. Waar moet ze dan op letten?

Een 50mm objectief is een goed objectief voor portretfotografie. Foto: Niels-Fotografie

Brandpuntsafstand

Voordat je een objectief gaat aanschaffen moet Manon op een paar dingen letten. Ze heeft al besloten dat ze voor een brandpunt van 50mm gaat. Dat is een goede keuze want voor portretfotografie is het vaak mooi om een lichte telelens te gebruiken. De Olympus heeft een Four Thirds sensor, dat wil zeggen een cropfactor van 2. Dat wil zeggen dat de 50mm in praktijk werkt als een 100mm, ideaal voor portretfotografie. Denk bij het aanschaffen van een objectief altijd eerst aan wat je wil fotograferen. Als je dat duidelijk hebt, kun je beginnen bij de brandpuntsafstand. Wil je vooral landschappen fotograferen, kies je voor een groothoek. Ga je voor wilde dieren, kijk naar een flinke telelenzen. Voor portretfotografie kom je uit bij een lichte telelens van 50 tot 100mm.

Bedenk goed wat je wil fotograferen zodat je weet welke brandpunten je minimaal nodig hebt.

Vatting

Bij de vatting haalt Manon twee dingen door elkaar. Ze geeft aan dat ze een filtermaat van 58mm heeft. Dit heeft niets te maken met de vatting van het objectief. De vatting is de metalen achterkant van een objectief. Dit bestaat onder andere uit de schroefdraad en contactpunten. Die verschillen dus per merk en soms zelfs per type. Zo kun je een cropframe objectief van Canon niet op een fullframe camera van Canon gebruiken. Ook al is het beiden Canon.

De vatting van een objectief.

Manon heeft een Olympus E420, een relatieve oude Four Thirds spiegelreflex camera. Olympus is gestopt met produceren van objectieven voor deze camera’s omdat zij zich richten op de nieuwere systeemcamera’s met Micro Four Thirds sensoren. Let hierbij dus op! Een Micro Four Thirds objectief kan niet op een Four Thirds camera. De Fotodokter heeft gezocht maar kon ook geen adapter vinden zodat deze nieuwe Micro Four Thirds objectieven passend worden gemaakt op de oudere Four Thirds camera’s. Als deze wel bestaan horen we het graag in de reacties!

Filtermaat

Manon heeft dus een filtermaat van 58mm. Dit is van belang voor het gebruiken van filters. Lees hier meer over het gebruik van filters. Het kan van belang zijn om even te kijken naar de filtermaat van je objectief, mocht je van plan zijn filters te gebruiken. Grotere filters zijn namelijk duurder in aanschaf. Toch is dit geen criterium om je aanschaf op te baseren. Het gaat vooral om de gewenste brandspuntsafstand, lichtsterkte, beeldkwaliteit en eventuele lensfouten.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Meekijken op een bodypaint portretshoot

Maak een collage met de app Diptic