in

Fotodokter: Onderbelicht26 maart 2015, 15:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Marjan.

De vraag

De foto is in het donker gemaakt helemaal handmatig ingesteld. Ik ben er trots op hoe hij is geworden. Wat vinden jullie?

Exif: ISO 100 – F16 – 30 sec

De behandeling van de fotodokter

Wat een mooi lijnenspel en kleurenspektakel is te zien op deze foto. De mooie paarse en roze tinten passen goed bij elkaar. De lijnen in de bol zijn mooi scherp, wat moeilijk is als je door een glazen bol wilt fotograferen. Jammer dat niet de hele bol scherp is. Meer daarover kun je lezen bij de tips voor het fotograferen door een glazen bol en bij de vorige Fotodokter over scherpstellen. Als de Fotodokter wat beter kijkt lijkt het wel of er nog een object verstopt zit in de bol. Dat is inderdaad zo! Het object valt niet zo goed op. De rest van de foto oogt ook wat donker, dit heeft te maken met de belichting.

Belichtingsdriehoek

Allereerst heeft de belichting te maken met de juiste keuze van je diafragma, ISO-waarde en sluitertijd. De combinatie van deze drie is essentieel voor een juist belichte foto. Meer over deze instellingen lees je hier.

Door de juiste instellingen te kiezen, krijg je de bomen scherp op de foto en zie je de mooie lichtinval nog. Foto: hanna369

Lichtmeter

In je camera zit een lichtmeter. Er staat een 0 in het midden, links staat een + teken en rechts een – teken. Er zal een streepje naar links komen te staan of naar rechts. Als het balkje te veel naar links staat, is je foto te licht. Als het balkje te veel naar rechts staat is je foto te donker. Het hangt natuurlijk af van wat je wilt bereiken. Er wordt vaak gesproken van overbelicht of onderbelicht. In dit geval is de foto van Marjan wat aan de donkere kant. In het donker is het een stuk lastiger om goed te belichten. Je camera heeft namelijk meer moeite met het ‘lezen’ van het aanwezige licht. De belichtingsmeter gaat er namelijk altijd vanuit dat het overdag is.

Lichtmeetmethoden

Je camera heeft meerdere standen om het licht te meten. Het kan per cameramerk verschillen hoe ze heten, maar de werking is grotendeels hetzelfde. Het icoontje wat bij de stand staat, geeft aan waar er wordt gemeten.
Matrixmeting: deze stand meet van de totale belichting het gemiddelde.
Centrumgerichte meting: deze stand berekent de gemiddelde belichting over de gehele compositie. Jij bepaalt waar de compositie op gemeten moet worden, maar het wordt vooral gericht op het midden van het kader.
Spotmeting: bij spotmeting wordt er maar een heel klein gedeelte gemeten. Ongeveer de middelste 3 tot 5 procent.

Bij deze foto kan het nuttig zijn om te werken met de spotmeting. Hierdoor weet je zeker dat je onderwerp goed uit de verf komt. Foto: Toine3

Histogram

Houd er rekening mee dat op jouw cameraschermpje je foto altijd wat lichter lijkt dan dat ‘ie eigenlijk is. Dit komt omdat het licht van jouw cameraschermpje van achter komt. Je kunt gebruik maken van het histogram om tijdens het fotograferen te controleren hoe het zit met de belichting van je foto. Het histogram is het ‘berglandschap’ wat je kunt opvragen als je een foto hebt gemaakt. Zoek even op hoe je dit tevoorschijn kan halen op jouw camera, dit kan namelijk van merk verschillen. Het berglandschapje geeft de lichte en donkere delen in je foto aan. Links op het histogram kun je de donkere delen aflezen en rechts de lichte. Zitten de ‘bergen’ bijvoorbeeld helemaal links, dan is je foto (te) donker. Als er geen detail meer zit in het donkere, dan is dat gedeelte dichtgelopen. Het tegenovergestelde: als er in het lichte geen detail meer zit noemen we dat uitgebeten.
In deze video wordt uitgelegd hoe je het histogram moet lezen.

Bij deze foto zie je dat het licht mooi in balans is. Het witte is niet uitgebeten en het zwarte is nog donker genoeg. Foto: aartdirk

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vlammenfilter in Photoshop CC

Slim importeren in Lightroom 5