in

Fotodokter: opvallende ogen17 juni 2015, 20:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Wesley over de ogen opvallender maken bij een portret.

De vraag

Ik wil graag portretten maken waar de ogen opvallen. Wat heb je nodig aan apparatuur en welke instellingen kan je het best gebruiken ?

De behandeling van de Fotodokter

Bij een portret kijk je altijd als eerste (onbewust) naar de ogen. Het is dus belangrijk dat de ogen scherp zijn en opvallen. We geven Wesley tips hoe je de ogen eruit kunt laten springen.


(foto: mireilledroste)
De prachtige blauwe ogen van het model worden geaccentueerd door haar blauwe kleding

Licht

Allereerst is het belangrijk dat je voldoende licht hebt. Als je te weinig licht hebt kun je gebruik maken van flitslicht of van een reflectiescherm. Deze twee extra lichtbronnen hebben nog een pluspunt. Je model krijgt er lichtpuntjes van in haar ogen, waardoor ze er levendiger uit zien. Denk er wel om dat teveel licht ook niet goed is, het kan zijn dat je model dan haar ogen wat dichtknijpt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je met natuurlijk licht wilt werken is een bewolkte dag het fijnste. Dan heb je geen fel zonlicht en dus geen harde schaduwen. Heb je wel een zonovergoten dag uitgekozen om te fotograferen met een model? Zoek dan een plekje in de schaduw op.


(foto: bloempje76)
Bij dit portret zie je duidelijk de lichtpuntjes in de ogen van het meisje. Hieraan kun je ook zien dat het licht van linksboven komt.

Objectief en instellingen

Een lichtsterk objectief (een objectief waar je een laag f-getal kunt kiezen) is een fijn als je de aandacht op de ogen wilt leggen. Met een laag diafragmagetal, bijvoorbeeld F2, kun je de nadruk op de ogen leggen. Stel scherp op de ogen van je model. Bij een open diafragma worden de ogen scherp afgebeeld, terwijl de rest mooi vervaagt. Zo kun je de ogen er nog extra uit laten springen. Het bepalen van de sluitertijd en iso-waarde hangen af van de licht omstandigheden. Let er wel op dat je sluitertijd snel genoeg moet zijn om je model scherp op de foto te krijgen. Bij een volwassen persoon kun je je sluitertijd wat trager zetten (bijvoorbeeld 1/80e), maar bij het fotograferen van een kind kun je hem beter wat hoger zetten. Een kind is namelijk beweeglijker dan een volwassene.


(foto: roosmarijnonline)
Je kunt ogen er ook uit laten knallen door gebruik te maken van visagie.

Bewerken

In de nabewerking kun je de ogen ook nog wat ophalen. Dit kun je op verschillende manieren doen.
Een manier is om met een penseeltje de ogen wat op te lichten in de RAW editor of in Lightroom. Door met een penseeltje te selecteren wat je wilt aanpassen, pas je ook alleen dat specifieke gedeelte aan. Zo kun je de ogen een beetje lichter maken, wat meer contrast toevoegen of wat schaduwen oplichten.
Je kunt het ook zonder de raw editor doen, selecteer hiervoor het oog en maak een nieuwe laag van de selectie (ctrl J/ cmnd J). Deze laag kun je vervolgens aanpassen naar eigen smaak. Het is verstandig om in een nieuwe laag te werken, zodat je het origineel nog altijd intact houdt.

Aan de linkerkant is de selectietool rood omrand, rechts is de extra laag rood omrand.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Jouw fotoclub: Creative Photographers Group te Eindhoven

De Canon G7X in de praktijk