in

Fotodokter: raw verscherpen4 februari 2014, 13:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Jamilla Bratvogel over het verscherpen van een raw-beeld.

DE VRAAG:

Vorige week voor het eerst in raw gefotografeerd, dit was eigenlijk niet de bedoeling. Het probleem is nu dat ik in al de foto’s die ik heb gemaakt veel ruis heb en geen/nauwelijks scherpte. Tot nu toe is het me nog niet gelukt om de foto zo mooi mogelijk te krijgen. Hebben jullie tips voor mij, ik kom er echt niet uit.

(Foto: Milla-Ismay)

DE BEHANDELING VAN DE FOTODOKTER:

Raw biedt de beste mogelijkheid om een foto tot in de puntjes te bewerken. Denk aan witbalans, belichting en verscherpen. Als je dit goed onder de knie hebt, is het resultaat uiteindelijk veel meer wat je zou willen dan als je in jpg schiet.

Camera-instellingen
Als we naar de instellingen van Jamilla kijken, zien we dat de iso waarde 3200 is. Dit is veel te hoog en zo ontstaat er veel ruis in je foto. Zet daarom de iso waarde lager (

Lenskeuze
Deze foto is gemaakt met een 18-270mm zoomlens ziet de dokter aan de exif informatie. Voor portretfoto’s is het verstandiger om een lens te gebruiken met een vast brandpunt, zoals een 35mm voor een totaalportet, 85mm voor een kruin tot schouders uitsnede of een brandpunt tussen de 100 en 200 mm voor een close-up. De kwaliteit van zulke lenzen is doorgaans een stuk beter dan een zoomlens op het vlak van vertekening, (on)scherpte en contrast.

(Voorbeeld van een scherpte portretfoto. Foto: archanchella)

Verscherpen in de nabewerking
Jamilla geeft aan dat ze al heeft geprobeerd om de foto in raw-formaat in Photoshop Elements aan te passen. Wanneer je fotografeert in jpg bepaalt je camera zelf de scherpte, kleurtoon, verzadiging en contrast. Als je in raw schiet kun je dit zelf in de nabewerking doen naar persoonlijke voorkeur. Wanneer je het raw-bestand opent kun je onder het tabblad Details de mate van verscherping kiezen.

Begin met Hoeveelheid en zet deze op een hoge waarde. Pas hierna de volgende drie instellingen aan en zet daarna hoeveelheid nog eens terug met zo’n 25 tot 50 procent om niet te veel te verscherpen. Met Details bepaal je waar de verscherping wordt toegepast: alleen zichtbare randen of ook fijnere details. Meestal is 25 een goede instelling. Heb je gebieden waarin minder details aanwezig zijn? Gebruik dan het schuifje Masker. De laatste vorm van verscherping gebeurt door het contrast te verhogen bij de Straal.

Voor nog meer tips over het nabewerken van een portretfoto kun je de video Quickfix portret in Photoshop bekijken.

ZELF INSTUREN?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Wil je meer leren over het fotograferen in raw? Bekijk dan eens de Cursus Fotograferen in Raw in onze Zoom Academy. Hierin leer je hoe je de maximale informatie uit je foto’s haalt en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Alles over het fotograferen in raw in bepaalde foto-genres

  • Tips over het stroomlijnen van je workflow

  • Het voorkomen van missers in je nabewerking

  • Alles over de techniek en de praktijk van het fotograferen in raw

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in Raw.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het verhaal achter een (muzikanten)portret

Review: Nikon D3300