in

Fotodokter: SD-kaartje herstellen van een beschadigd geheugenkaartje

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Jorn Idema over het herstellen van SD-kaartjes.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De vraag

Ik heb te lang door geschoten waardoor er verkeerd weggeschreven foto’s op mijn SD-kaartje staan. Weet u hoe ik die kan terughalen? De foto’s zijn namelijk van een bruiloft.

De behandeling van de fotodokter

Wat vervelend dat de foto’s van Jorn niet meer goed op het geheugenkaart staan. Het lijkt erop dat het kaartje van Jorn corrupt is geworden. Een indexbestand op de SD-kaart laat zien wat er allemaal op je geheugenkaart staat. Als het indexbestand beschadigd is zie je geen bestanden meer op je SD-kaart staan. Het lijkt als het kaartje leeg is, maar dit is niet het geval. Gelukkig kun je de SD-kaart op verschillende manieren herstellen. De Fotodokter legt twee methodes. Het herstellen van je geheugenkaart kan ook van toepassing zijn als je per ongeluk een foto hebt verwijderd of als je SD-kaart hebt geformatteerd zonder de foto’s op je computer te hebben opgeslagen.

Afblijven

De eerste stap is om het defecte geheugenkaartje direct uit de camera te halen. Blijf van het kaartje af en schiet geen nieuwe foto’s meer. Zodra je nieuwe foto’s maakt, kun je namelijk oude bestanden overschrijven en verminder je de kans om al je foto’s nog terug te krijgen.

1. Geheugenkaart opsturen

Er zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in het terughalen van je bestanden, waaronder Stellar. Je laat je geheugenkaart ophalen, het bedrijf stelt een diagnose en geeft een bijhorende offerte met een tijdsindicatie voor de nodige handelingen. Je hoeft niet zelf aan de slag en het bedrijf regelt het herstel van je SD-kaart. Het nadeel van deze methode is dat het vrij veel tijd en geld kost om je foto’s terug te krijgen.

2. Zelf aan de slag

Een tweede methode is om zelf aan de slag te gaan met software. Er zijn veel verschillende betaalde en gratis programma’s op de markt. Een betaalde optie om je foto’s en mediabestanden terug te halen is Cardrecovery. Je kunt zowel je SD-kaart herstellen als verwijderde foto’s terughalen. Cardrecovery kost $40, maar je kunt eerst aan de slag met de gratis proefversie.

Recuva
Een goede gratis variant is Recuva. Het programma heeft een duidelijke interface om op een eenvoudige manier al je bestanden terug te krijgen. Dit programma werkt niet alleen voor je foto’s van je fototoestel, maar ook voor bestanden van je telefoon. In dit artikel hebben we stap voor stap uitgelegd hoe je met Recuva je bestanden terughaalt van je geheugenkaart.

Met Recuva herstel je verwijderde of beschadigde bestanden van je geheugenkaart of computer.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Top 10 locaties in Nederland voor een dagje uit + fotografie

Hoe werkt de belichting van je camera?