11 juli 2013, 11:15
Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Nico van de Kamp. Hoe kun je het best aan de slag gaan met sportfotografie?
De vraag
“Ik beheer de website voor onze plaatselijke volleybal vereniging. Voor deze site wil ik mooie foto’s maken, maar dat lukt mij niet echt. Althans, ik vind het resultaat niet mooi genoeg. Nu is mijn vraag: om een goed resultaat te bereiken, welke apparatuur heb ik dan nodig? En hoe maak je mooie sportfoto’s?”
De foto’s van Nico van de Kamp zijn vaak te donker en bewogen.
De behandeling van de fotodokter
Sportfotografie is een lastig genre om je mee bezig te houden. Er is veel beweging onder vaak lastige lichtomstandigheden, je camera heeft hier al gauw moeite mee. Het is dus belangrijk dat je over apparatuur beschikt die dit aan kan. Maar ook de techniek van sportfotografie moet je goed beheersen.
Apparatuur en instellingen
Een snelle camera is handig, maar niet essentieel. 12 beelden per seconde schieten is fijn, maar kan ook onnodig veel foto’s opleveren. Het is belangrijker dat je een goede timing hebt. Kwestie van oefenen! Dan volstaan 6 beelden per seconde.
Wel belangrijk is dat je kijkt naar een camera met snelle autofocus en dat de iso van de camera een stuk omhoog kan zonder dat het je foto te veel aantast (dus te veel ruis in de foto terug ziet). In ruimtes met weinig licht, zoals een volleybalzaal, ben je vaak genoodzaakt om de iso op te schroeven (naar bijvoorbeeld 1600) en een groot diafragma te kiezen om een snelle sluitertijd te halen en de actie op de foto te kunnen bevriezen. Achteraf kun je met een bewerkingsprogramma de foto iets verscherpen en de ruis een beetje onderdrukken om een beter resultaat te krijgen.
Ook bij het kiezen van een objectief zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De brandpuntsafstand bijvoorbeeld, veel fotografen gebruiken een objectief zoals de 70-200 mm. Zo ben je flexibel met inzoomen. Ook is het belangrijk dat het objectief snel en lichtsterk is, zodat je geen enkel moment mist. Dat een objectief lichtsterk is zie je aan het diafragma-getal over het hele zoombereik. Het moet een groot diafragma zijn die hetzelfde blijft als inzoomt. De Sigma AF 70-200mm f/2.8 is bijvoorbeeld een goed objectief voor sportfotografie. Snelle en lichtsterke objectieven hebben helaas wel een stevig prijskaartje. Voor het Sigma objectief betaal je rond de €1000.
Ook het bezit van een stabilisatie in de lens kan je een paar stops licht opleveren wanneer je uit de hand fotografeert. De trilling die door jouw handen ontstaat wordt deels opgevangen waardoor er minder beweging in je foto zal zitten.
Er zijn verschillende websites waarop camera’s en objectieven worden getest. Op Zoom.nl staan natuurlijk reviews, maar ook de Engelse website dpreview.com heeft een hele hoop reviews. In deze reviews kun je onder andere lezen hoe de camera en objectieven presteren bij een hoge iso waarde en hoe snel de autofocus reageert.
Tot slot kan het bij sommige sporten zoals wieler- of autosport ook nuttig zijn een (eenbeen)statief mee te nemen. Bij het meetrekken levert dit je de nodige stabiliteit op.
Techniek
Apparatuur is natuurlijk een belangrijk aspect bij sportfotografie, maar zonder techniek maak je nog steeds geen goede foto. Een sportfotograaf kent de sport die hij fotografeert door en door en weet wat hij kan verwachten. En net als bij gewone fotografie, draait ook sportfotografie om het vastleggen van een verhaal en emotie. De volgende tips helpen je bij het maken van goede sportfoto’s:
1 Als je niet bekend bent met de plek waar je foto’s gaat maken, kom dan eerder naar de wedstrijd. Dan heb je even de tijd om rond te lopen en de omgeving te verkennen, voordat je aan het fotograferen begint.
2 Zorg dat je foto’s vanaf verschillende standpunten maakt. Dit geeft je fotoserie diversiteit. Foto’s op ooghoogte zijn niet fout, maar probeer ook eens vanaf een hoog (bijvoorbeeld vanaf een tribune of op een krukje) of laag (zittend op de grond) standpunt foto’s te nemen.
3 Bepaal tijdens het maken van je opnames al welke zaken wel en welke niet in het beeld thuishoren. Filter de elementen die er niet toe doen uit het beeld, denk daarbij aan reclameborden in de achtergrond. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een groot diafragma te kiezen. Dit zorgt ervoor dat je een korte sluitertijd kunt kiezen maar ook dat de achtergrond wazig wordt. Zo maak je die vervelende reclameborden minder aanwezig.
4 Let erop dat je de horizon recht houdt.
5 Zet je camera op continuefocus, bij Canon op Ai Servo, om ervoor te zorgen dat je camera automatisch blijft scherpstellen op het onderwerp als er beweging wordt waargenomen.
6 And last but not least, om de kleuren onder controle te houden, is het beter om in RAW te fotograferen. Dan heb je achteraf veel meer ruimte om na te bewerken en bijvoorbeeld de witbalans aan te passen. Het nadeel bij RAW is wel dat de bestanden erg groot zijn. Zo duurt het wegschrijven van deze bestanden bij snelle acties langer.
Deze foto van Zoomer inge2121 laat zien dat fotograferen vanaf een ander standpunt (dan ooghoogte) een heel leuk resultaat geeft.
Zelf insturen?
Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker? Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe? Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering. Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.