in

Fotodokter: telelens veroorzaakt ruis bij natuurfotografie1 februari 2017, 10:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe?
Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Roelie Steinmann over ruis in haar natuurfoto.

Wil je zelf ook aan de slag met natuurfotografie, maar heb je nog niet zoveel ervaring? Lees dan deze blog van Tino van Dam over ‘Natuurfotografie voor Dummies

De vraag

Roelie heeft sinds kort een tele-zoomlens gekocht voor haar Olympus OM-D E-M10. Bij het bekijken van haar foto’s merkt ze dat er veel ruis zichtbaar is, waardoor de foto onscherp lijkt.

Onderstaande foto is een voorbeeld. De camera stond op een statief voor het raam en er is een polarisatiefilter gebruikt om de weerkaatsing van het licht te voorkomen. De foto is voor 50% gecropt.

De behandeling van de fotodokter

Roelie heeft goed nagedacht over haar opstelling. Het polarisatiefilter voorkomt hier inderdaad de schittering in het glas en dankzij het statief kon ze inzoomen tot 300mm. De iso-waarde en het diafragma stonden op automatisch. De uiteindelijke instellingen waren iso 1600, 1/125e sec en F/6.7. De foto is daardoor egaal belicht en de achtergrond is mooi onscherp.

Door het croppen is er meer nadruk op de ruis komen te liggen. In de egale grijze stukken in de foto is de korrel duidelijk zichtbaar, maar nog altijd is het een sfeervolle natuurfoto. Wat had Roelie kunnen doen om de ruis te voorkomen?

Tips om ruis te voorkomen

– Door zelf het diafragma en de iso-waarde te kiezen kan Roelie nog meer invloed uitoefenen op de hoeveelheid ruis. Een groter diafragma zorgt voor een mogelijkheid tot een lagere iso-waarde. Bovendien wordt de achtergrond daardoor nog mooier onscherp.

– De Olympus OM-D-E-M10 die Roelie gebruikt heeft, heeft een relatief kleine sensor. Het is een systeemcamera met een micro four thirds-sensor en deze is kleiner dan de sensor in de meeste spiegelreflexcamera’s. Over het algemeen geldt; hoe groter de sensor, des te minder ruis. Vergelijk maar eens een foto die je in het schemerdonker gemaakt hebt met je smartphone met een foto die je gemaakt hebt met je camera.

– Ook door het croppen wordt de ruis meer benadrukt. Een foto croppen is zeker mogelijk, maar ook hier geldt dat een grotere sensor meer mogelijkheden biedt.

– De omstandigheden waren deze dag redelijk geschikt, maar toch namen de wolken, het polarisatiefilter en het raamglas een flinke hoeveelheid licht weg. Probeer zoveel mogelijk van het beschikbare licht te gebruiken, door buiten te fotograferen. In dat geval kan de iso-waarde weer een stuk verder omlaag, wat minder ruis tot gevolg heeft.

– In de nabewerking kan er nog wel wat gecorrigeerd worden. Een handig programma hiervoor is de Lightroom en Photoshop plug-in Topaz Denoise Het verwijderen van ruis kan echter wel een extra gevoel van onscherpte geven, vanwege het detailverlies.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Natuurfotografie tips

Wil je meer handige natuurfotografie tips? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fujifilm X100F: Meer pixels, betere AF

Portretten retoucheren met Face-Aware Liquifiy – Gaat dit te ver?