in

Fotodokter: theaterfotografie30 mei 2016, 16:00

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe?
Vandaag behandelt de Fotodokter de vraag van Suzanne de Vries over theaterfotografie .

De vraag

Beste ZOOM.nl,

Zelf ben ik enthousiast hobby fotograaf en mocht ik vorig weekend fotograferen bij de soundcheck van de Ashton Brothers in de Stadsschouwburg Groningen. Er zijn een paar mooie foto’s uitgekomen (al zeg ik het zelf), maar ik zou toch graag ook de mening willen lezen van een ander.


Een van de foto’s die Suzanne gemaakt heeft van de Ashton Brothers

De behandeling van de fotodokter

Wat ontzettend knap en leuk dat Suzanne op haar leeftijd al bij de Ashton Brothers mag fotograferen! Theaterfotografie is erg lastig, gezien de wisselende lichtomstandigheden maar ze heeft toch dit mooie moment haarscherp vastgelegd. Om Suzanne te helpen deze hobby verder te ontwikkelen heeft de fotodokter nog een aantal praktische tips om bij allerlei soorten theaterfotografie dit soort sfeervolle foto’s te maken.

Lichtomstandigheden bij theaterfotografie

Net zoals bij concertfotografie heb je ook bij theaterfotografie te maken met zeer lastige lichtomstandigheden. Er is vaak weinig licht en de kleuren veranderen continu. Ook staat men op het podium vaak weinig stil en zal je moeten uitkijken voor bewegingsonscherpte. Flitsen is vanzelfsprekend uit den boze en haalt bovendien een heleboel sfeer uit je beeld. Je zal dus je instellingen goed af moeten stemmen op de situatie.

Bij deze foto heeft Suzanne precies een moment uitgekozen waarbij de gezichten worden uitgelicht door een spotlight. Dat heeft ze heel slim gekozen, want het zorgt ervoor dat ze hier met een lagere ISO-waarde kon fotograferen. Er is dan ook weinig ruis te zien in de foto waardoor het beeld extra scherp oogt. Bij veel momenten in het theater zal het licht echter niet zo meewerken en is dan ook een iets hogere ISO-waarde noodzakelijk.

Het belangrijkste bij theaterfotografie is echter de keuze voor lichtsterke lenzen. Daarmee kan er gemakkelijk met een groter diafragma gefotografeerd worden waardoor het opschroeven van de ISO-waarde beperkt kan blijven. Mocht dat opschroeven toch nodig zijn, dan is een kleine hoeveelheid ruis nog wel te overzien, of weg te werken in de nabewerking. Het is dan wel belangrijk dat er in RAW-gefotografeerd wordt, want hoe meer informatie in je foto aanwezig is, des te eenvoudiger de ruis kan worden onderdrukt. Kijk wel uit dat de huid van je geportretteerde niet teveel detail verliest en te smooth gaat lijken.

De aanpak van theaterfotografie

Tijdens een echte voorstelling zal je niet vaak foto’s mogen maken. Een theaterzaal zit vaak muisstil te kijken naar de act op het podium, waardoor het geluid van een sluiter al behoorlijk hinderlijk kan zijn. Suzanne had hier dus erg veel geluk dat ze bij een repetitie aanwezig mocht zijn. Daardoor krijg je als fotograaf veel meer speelruimte. Letterlijk! Je bent niet gebonden aan je stoel in de zaal, maar kan vanuit verschillende hoeken de act op het podium vastleggen.

De foto van Suzanne is gemaakt vanaf een positie vlak voor het podium. De fotodokter zou in dit geval Suzanne toch adviseren om de volgende keer iets meer afstand te nemen en desnoods wat meer zoom te gebruiken. Je kijkt dan meer tegen de voorkant van de gezichten aan in plaats van tegen de onderkant. Daarmee voorkom je dat je zo de neus van de acteurs kan inkijken.

Het belangrijkste aspect van theaterfotografie, de mimiek, komt dan ook wat sterker naar voren. Acteurs, maar ook dansers en cabaretiers werken met veel expressie in hun gezicht. Ook de mensen achterin de zaal moeten namelijk kunnen zien welke emoties ze uitdrukken. Een goede locatie om te oefenen met portretfotografie met veel expressie is het openluchttheater. Door het daglicht hoef je je dan niet te focussen op het licht en bijbehorende techniek, maar kan je puur het portret-aspect van theaterfotografie in de vingers krijgen.


dvankolck

Wat bovendien ook kan helpen om precies de juiste momenten vast te leggen, is het van te voren verdiepen in het programma. Als je de mogelijkheid krijgt, probeer dan met de artiest te praten over de belangrijke momenten in het programma. Is dat niet mogelijk? Probeer dan in ieder geval zoveel mogelijk informatie over de inhoud van de voorstelling te krijgen. Denk hierbij aan welke delen van het podium veel gebruikt zullen worden, wat voor licht er gebruikt wordt en wat de opbouw van het verhaal grofweg inhoudt.

Zelf insturen?

Kleuren sprankelen te weinig, de belichting kan beter, de compositie strakker?
Heb jij een foto die je wil verbeteren, maar je weet niet hoe?
Stuur hem in en de Fotodokter legt de vinger op de zere plek, stelt een diagnose en geeft tips voor verbetering.
Insturen kan via een mail naar redactie@zoom.nl. Stuur in de mail de link van de foto op Zoom.nl en stel je vraag aan de Fotodokter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het juiste licht bij hondenfotografie op locatie

Review: Nikon D500