in

Fotografeer de mooiste winterportretten


28 februari 2018, 00:00

Het is weer lekker koud buiten, de bomen zijn mooi kaal en met een beetje geluk treffen we nog wat sneeuw. Tijd dus om winterportretten te fotograferen! Hoe doe je dat? We helpen je op weg.

Winters kleurgebruik

Door heel bewust met kleur te werken, kan je ervoor zorgen dat de geportretteerde echt van het beeld afspat! Door koele of juist neutrale tinten in de achtergrond te gebruiken, zoals lichtblauw en veel grijs en wit, krijg je al dat winterse gevoel. Daar hoeft niet per se sneeuw of ijs voor te liggen, ook met een andere neutrale achtergrond kom je al heel ver. Vervolgens kan je de geportretteerde aankleden met felle kleuren, zoals een knalgele jas of een opvallende sjaal. Voeg daar nog een mooie dosis kleine scherptediepte aan toe en je geportretteerde knalt uit je foto!

jacquelineuiterloo

Kou uitstralen

Hoe kan je ervoor zorgen dat het winterse gevoel echt van de foto afspat, zonder dat de geportretteerde klappertandend en met blauwe lippen op de foto staat? Natuurlijk kleed de geportretteerde zich sfeervol en warm aan, met een sjaal en een leuke muts, maar het mooiste resultaat krijg je als je subtiel aandacht geeft aan de kleine dingen die ook kou uitstralen. Een blosje op de wangen en een iets roder neusje, of natuurlijk de damp die je ziet bij het uitademen, geven heel sterk dat koude winterse gevoel.

bloempje76

Het gezicht verwarmen

Zeker mensen met een zeer bleke huid, kunnen soms in de winter echt wat wittig op een foto overkomen. Je kan dit heel eenvoudig verhelpen, door te werken met een goudkleurig reflectiescherm. Door licht met de goudkleur wat warmer te maken en met die reflectie het gezicht wat meer uit te lichten, krijg je een warme maar toch natuurlijke gloed!

appiedigi

De juiste instellingen

– Ligt er sneeuw? Probeer dan een klein beetje te overbelichten, zodat wit ook echt wit wordt. Je foto krijgt dan ook een frissere uitstraling.
– Voorkom harde schaduwen en vermijd de felle zon. Fotografeer op een zonnige dag dan ook het liefst in de schaduw.
– Experimenteer met je witbalans. Bij sommige portretten werkt een iets warmere witbalans mooi voor meer kleur in het gezicht. Door in RAW te fotograferen kan je achteraf de perfecte witbalans instellen.
– Houd bij daglicht je iso-waarde laag, om ruis te voorkomen.
– Fotografeer met een open diafragma voor een kleine scherptediepte. Ga niet tot het maximale diafragma, maar kies voor 2-3 stops lager om een betere scherpte te krijgen. Je zit dan dichter bij de sweetspot van je objectief.
– Houd je sluitertijd kort, om scherpte te garanderen.
– Stel altijd scherp op de ogen!

eliane00

Maar er een leuk en gezellig uitstapje van!

Een fotoshoot is natuurlijk hartstikke leuk, maar vaak is het veel gezelliger om het als onderdeel van een leuke wandeling, of een uitstapje naar de kinderboerderij te doen. Sleur de familie mee naar buiten en neem je camera mee. De spontane portretten die dan ontstaan zijn vaak de leukste!
isalois

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Cameragadget: Palette Gear

Handige tips voor portretfotografie – Een overzicht