in

Fotografeer je eigen hond: de basis2 mei 2014, 14:40

Elke maand bespreekt Miranda Schenkel een ander onderdeel van dierenfotografie, zowel theorie als praktijk. Deze eerste keer: Fotografeer je eigen hond.

Hondenfotografie. Sommigen zeggen dat het overeenkomt met het fotograferen van kinderen. Ze hebben weinig geduld, weinig aandacht en zijn lastig te regisseren. Toch is dat juist wat het ook zo leuk maakt. Het levert namelijk altijd spontane situaties (en dus foto’s op). Elke maand bespreek ik een ander onderdeel van hondenfotografie, zowel theorie als praktijk. Deze keer: Fotografeer je eigen hond.

Zoals bij velen is mijn passie voor hondenfotografie begonnen met het fotograferen van mijn eigen hond(je). Vaak is dit de makkelijkste en meest voor de hand liggende optie. Mits op de juiste manier is uitgevoerd, is het een plezier voor baas én hond en versterkt het de band die jullie hebben. Een voordeel van het fotograferen van je eigen hond is je dat hem al goed kent en dus (waarschijnlijk) al weet wat zijn ‘beste poses’ zijn. Alleen, hoe krijg je die nu ook goed op de foto? Geduld is het sleutelwoord bij het fotograferen van honden (en andere dieren). Een aantal basis principes om je op weg te helpen.

Introduceer de camera

Heel belangrijk is de eerste ervaring van jouw hond met de camera. De meeste honden zullen er absoluut geen problemen mee hebben, maar er zijn ook honden die niet begrijpen wat voor raar ding jij in je handen hebt. En dat rare ding maakt ook nog eens rare geluiden. Het is belangrijk de eerste keer niet bezig te zijn met het maken van foto’s, maar het op gemak stellen van je hond in bijzijn van de camera. Pak je camera en maak een foto in het bijzijn van je hond (maar niet perse van je hond). Als hij positief of niet reageert op het geluid van de sluiter geef hem dan een beloning. Dit kan een snoepje zijn, maar ook een speeltje of een knuffel. Zolang de hond zich (nog) niet volledig op zijn gemak voelt bij het geluid van de sluiter, zal het nooit lukken de perfecte foto te maken. Oefen dit net zo lang tot de hond het geen probleem meer vindt.

Als de hond geen problemen (meer) met de camera heeft, kun je beginnen met het fotograferen van je hond. Begin van een afstand en kijk hoe ver je kunt komen zonder dat de hond nerveus of bang wordt. Probeer verschillende hoeken en afstanden, maar richt je vooral (nog) niet op het resultaat.

Hou het kort en maak het leuk

In het geval van je eigen hond kun je streven naar kwaliteit in plaats van kwantiteit. Je hebt namelijk alle tijd om mooie en leuke foto’s van hem te maken. Houd de fotosessies daarom kort en vraag niet teveel van hem, helemaal in het begin. Als je een hond hebt die het fantastisch vindt om voor de camera te staan dan heb je geluk en hoef je hier minder op te letten.

Het aller belangrijkste is dat het leuk is. Voor jou, maar nog meer voor je hond! Zorg daarom altijd voor een speciale beloning. Jij kent jouw hond het best, dus zorg ervoor dat je hem beloont met iets waarvan je weet dat hij het fantastisch vindt. Dit kan een spelletje zijn (bal gooien) of een dikke knuffel. Probeer erachter te komen wat jouw hond fantastisch vindt!

Als het even niet lukt is het belangrijk niet gefrustreerd of ongeduldig te worden. Soms zit het er gewoon niet in en hier moet je vrede mee hebben. Loop gewoon verder en probeer het later nog eens.

Maak het afwisselend

Zorg voor afwisseling door op zoek te gaan naar nieuwe locaties, te fotograferen op verschillende tijdstippen en met verschillende lenzen. Dit houdt het voor de hond spannend en leuk en jij kunt zo ook veel verschillende dingen uitproberen. Hierdoor kun je erachter komen wat je leuk vindt en wat wel (of niet) werkt op de foto. Honden houden van het ontdekken van nieuwe plekken met allemaal nieuwe luchtjes. Hierdoor zal je hond de fotosessies als positief ervaren. Ook zullen jullie een sterkere band opbouwen door samen dingen te ondernemen.

Chico bij het Valkenburgse Meer, Katwijk

Ontspan en geniet!

Het is belangrijk je camera ook eens thuis te laten en gewoon te genieten van jullie tijd samen (in de natuur). Recentelijk betrapte ik mezelf erop eigenlijk nooit meer zonder camera de deur uit te gaan en dat ik altijd maar bezig was met het maken van ‘perfecte’ kiekjes. Dit is natuurlijk ook niet helemaal de bedoeling, dus denk eraan ook ‘geen-fotografie-tijd’ in te plannen. En als je hierdoor net dat perfecte moment mist, tja, morgen weer een dag.

Mogelijkheden

Met hondenfotografie kun je veel kanten op. Je kunt fotograferen in de studio, op locatie of gewoon binnenshuis. Je kunt je richten op actiefotografie of het maken van portretten. Zelf hou ik me voornamelijk bezig met portret fotografie op locatie, maar mijn eigen hond(je) fotografeer ik soms ook binnenshuis. Door te doen, kom je erachter wat jou het beste ligt en waar je de meeste energie van krijgt.

Chico in de ochtendmist in het Huigpark, Leiden

Mijn eigen hond(je): Chico de Chihuahua

Ik heb het getroffen met mijn eerste eigen hond(je) Chico. Hij is niet alleen super lief, slim, schattig en knap, maar ook nog eens een perfect model! Als mijn camera tevoorschijn komt weet hij wat hij moet doen. Recht in de camera kijken, in de verte staren, geïnteresseerd een bepaalde kant op kijken. Hij kan het allemaal. We gaan vaak samen op ontdekkingstocht om nieuwe, mooie plekjes te ontdekken. Doordat hij de basiscommando’s perfect onder de knie heeft is het vaak makkelijk hem in de perfecte pose te krijgen (en te houden). Hierdoor kan ik ook veel uitproberen en experimenteren. Het voordeel van je eigen hond is dat je hem altijd bij je hebt, waardoor je gemakkelijk perfecte situaties kan opzoeken. Chico vindt zijn (mini) tennisbal helemaal fantastisch en deze gebruik ik dan ook als beloning. Ik kan zijn aandacht trekken door te ritselen met het zakje waar snoepjes in zitten. Hiermee creëer ik zijn aandachtige en alerte blik. Ik kan me in ieder geval geen beter model voorstellen dan mijn kleine Chico!

Portret van Chico binnenshuis

Heb jij nog tips voor het fotograferen van je eigen hond? Deel ze in de comments!

De belangrijkste fotografie tips voor beginners

Wil je meer handige tips voor beginners? Bekijk dan dit overzichtsartikel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Receptie en diner op de trouwdag fotograferen

Fotodokter: Perspectivische vertekening