17 april 2018, 15:30
Het voorjaar is er weer. De temperaturen lopen voorzichtig op, planten en bomen kleuren weer groen en de vogels laten weer meer van zich horen. Een mooi moment om vogels te fotograferen. Maar hoe kom je dicht genoeg oog in oog met deze kleine zangers? Een fotohut is een van de mogelijkheden. Blogger Erik Keulers probeerde het uit.
Ergens midden in het bos
De afgelopen jaren had ik het al verschillende keren overwogen. Hoe zou het zijn om vogels te fotograferen vanuit een vogelhut. Maar telkens kwam het er niet van. Tot de verjaardag van mijn vader. Hij is gek van zangvogels, en wat was een leuker cadeau dan samen deze zangers te bewonderen vanuit een vogelhut? Zo gezegd zo gedaan en dus ging ik op zoek naar een geschikte hut.
Deze bonte specht bleek de stamgast van de fotohut en hield ons de hele tijd gezelschap (foto: Erik Keulers)
Die hut vond ik via Han Bouwmeester, een professioneel natuurfotograaf die in ons land in totaal zes fotohutten verhuurd, allemaal in het oosten van het land. Ik kies voor fotohut 3, in een bos-heide-landschap aan de voet van de Lemelerberg bij Ommen.
Ochtend in de buurt van de Lemelerberg; dit roodborstje is er vroeg bij (foto: Erik Keulers)
’s Ochtends vroeg vertrekken we vanuit Limburg naar Ommen. We parkeren in de buurt van de Lemelerberg en volgen de aanwijzingen die we hebben gekregen naar de hut. De paadjes naar de hut zijn hier en daar gecamoufleerd om ongewenst bezoek te voorkomen. Maar uiteindelijk staan we voor een laag hutje, dat nog het meest weg heeft van een plaggenhut, verborgen tussen het groen. We pakken de sleutel uit het kluisje en stappen naar binnen.
Zwartkop op zoek naar voedsel (foto: Erik Keulers)
Camouflagenet en spiegelvijver
Zo midden in de natuur is er uiteraard geen stroom en dus zoeken we in het donker naar de fotoluiken. Wanneer we die geopend hebben zien we achter het camouflagenet comfortabele stoelen én schommelkoppen op een geleiderail. Dat maakt comfortabel shooten meer dan mogelijk. Er staat wat voer, waarvan een kleine hoeveelheid gebruikt mag worden. De camera kijkt uit over een spiegelvijver, aan de rand van de heide. Ik zet mijn Sony A7rii camera klaar met 70-400 lens (en AE-adapter en ben klaar voor de vogels.
De spiegelvijver voor de fotohut zorgt voor mooie reflecties, zoals hier van deze drinkende vink (foto: Erik Keulers)
Golven van vogels
Verwacht geen doorlopende parade van vogels in een fotohut. Er zijn ook hele periodes dat er zich geen vogel laat zien. Maar laten de koolmezen zich zien, dan is dat een voorbode voor andere vogels. Dat patroon gaat de hele dag door. Daarnaast vergezelt een bonte specht ons het grootste deel van de dag. De omgeving is erg fotogeniek, vooral met de bloeiende paarse heide op de achtergrond op deze nazomerse dag dat wij zijn neergestreken. Roodborstjes, koolmezen, pimpelmezen, staartmees, zwartkopmees, Vlaamse Gaai, merel, bloedvink, vink, ze komen vandaag allemaal voorbij. Ook een muisje laat zich regelmatig zien. Het focussen blijkt wat lastiger door het spiegelende water, vandaar dat ik na het eerste uur overschakel op manuele focus en het aantal geslaagde foto’s stijgt direct. Naarmate de temperatuur stijgt zijn meer vogels in voor een wasbeurt.
Dat levert de grootste uitdaging op om te fotograferen. De kleine lijfjes bewegen zo snel dat het juiste moment vastleggen vooral een kwestie van geluk blijkt te zijn.
Wastijd voor deze Vlaamse Gaai (foto: Erik Keulers)
Ontspanning, maar niet voor de ogen
Zo midden in de natuur wachten op vogels heeft een ontspannende werking. Althans, voor de geest, want het camouflagenet werkt niet ontspannend voor de ogen. Naarmate de dag vordert merk ik dat mijn ogen steeds vermoeider worden, zowel van het turen door de camera als het turen door het camouflagenet. De lens steekt uiteraard door het net heen, maar mijn ogen turen er steeds tegen aan. Verwacht daarom ook niet dat je het een hele dag volhoudt in een hut. Wees er vroeg bij om de meeste vogels te zien, want midden op de dag neemt de activiteit duidelijk af. Of ga eventueel juist wat later op de dag.
Niet alleen vogels houden zich op rond de fotohut (foto: Erik Keulers)
Iedere dag is anders en dus is er volgens mij geen “beste” dag om een fotohut te bezoeken. Regen is uiteraard minder fijn, maar je zit droog en het kan toch een mooi effect geven. De kans dat er minder vogels komen is er uiteraard wel. Maar dat element van toeval maakt het ook mooi om een fotohut te boeken. Want is fotografie niet juist afhankelijk van het moment dat bij toeval ontstaat?
Ook het omringende gras geeft mogelijkheden voor bijzondere foto’s (foto: Erik Keulers)
Ook nieuwsgierig geworden?
Voor mij is het bezoek aan de fotohut geen eenmalige ervaring. Ik ben zeker van plan om vaker een dagje door te brengen op oog- en camera-afstand van al die mooie vogels die ons land kent. Ook omdat deze fotohut van Han Bouwmeester comfortabel is, zeker ook dankzij de aanwezige voorzieningen. Laat een hut wel schoon achter aan het einde van de dag én vergeet niet dat er een logboek ligt om bij te houden welke vogels de vijver bezoeken. Wij zagen dat logboek wel over het hoofd in het donker.
Koolmezen zijn haantje de voorste; als zij de kust veilig vinden, volgen andere vogels (foto: Erik Keulers)
Zoals gezegd verhuurd Han Bouwmeester een zestal hutten in het oosten van ons land. Verwacht dagprijzen tussen 75 en 100 euro per dag, afhankelijk van de hut en het seizoen. Je kunt dat met maximaal 2 of 3 personen de hut gebruiken, dus je kunt de kosten delen met collega-fotografen. Maar er zijn meer hutten overal in Nederland en België te vinden. Op de website fotohutfotografie.nl vind je een uitgebreid overzicht van de beschikbare hutten, inclusief de contactgegevens mocht je interesse hebben. Iedere hut biedt andere uitdagingen afhankelijk van de plek waar ze ligt en de karakteristieken van het gebied. Probeer het zeker een keer uit, mij is het in ieder geval prima bevallen!
Badderen is een populair tijdverdrijf (foto: Erik Keulers)
De bonte specht kent geen angst (foto: Erik Keulers)