in

Fotograferen in beperkte ruimte


15 januari 2016, 15:00

Stichting Earlybirds fotografeert te vroeg geboren kindjes om ouders een liefdevolle herinnering te geven. Vandaag geeft fotograaf Rolinka Struik en vrijwilliger van deze stichting tips hoe je fotografeert in kleine ruimtes, zoals in een ziekenhuis.

Fotograferen in kleine ruimtes

Op de meeste Neonatale Intensive Care Unit’s (NICU’s) waar ik kom is de ruimte zeer beperkt. Vaak kun je net om het bedje heen lopen. Er staat veel apparatuur. Ik kom in diverse ziekenhuizen (Groningen, Emmen, Zwolle, Almere en Utrecht). Op de meeste afdelingen komt ook geen tot weinig daglicht. Het is haast altijd ‘worstelen’ op enkele overvolle vierkante meters met alle apparatuur. Het vraagt de nodige creativiteit en vindingrijkheid.

Genieten van het buidelen, ook voor papa! Door het gebruik van een spiegel kan hij zijn zoon zien.

Wees creatief met de beschikbare ruimte

Een aantal kindjes die ik het afgelopen jaar heb gefotografeerd, lagen nog in de couveuse. Zij waren geboren voor 30 weken. Dan is het heel fijn als ouders met hun kindje mogen buidelen. Het levert mooie gezinsfoto’s op en intieme momenten. Vaak maken wij de eerste gezinsfoto’s. Door de beperkte ruimte is dat soms even passen en meten, toch lukt het altijd en dan zie je ouders stralen! Door de ouders een andere houding te laten aannemen, zelf een ander standpunt te kiezen, of een spiegel te gebruiken kan ik gevarieerde foto’s maken. Soms biedt het uitkomst door de hoogte in te gaan met een kruk.

De eerste gezinsfoto’s worden vaak door Earlybirds gemaakt. Ze zijn zo waardevol.

Bij de kindjes die minder afhankelijk zijn van het verzorgend personeel, probeer ik met de ouders af te spreken tijdens een verzorgingsmoment: een badje en een voeding. Zo kan ik gebruik maken van de mogelijkheden van de afdeling. Ik probeer de ruimte voor me te laten werken door verschillende standpunten in te nemen. Recht van boven, staande op een stoel. Van achter het bedje of een gordijn, op ooghoogte, etc. Ik kruip in kleine hoekjes of achter een stoel om over de schouder van vader of moeder een foto te maken met behulp van een spiegel.

Vol trots fotografeert papa zijn dappere dochter

Heel soms heeft de afdeling een aparte kamer waar de ouders tijdens een voeding gebruik van kunnen maken. Daar is net wat meer ruimte en vaak ook wat daglicht!

Mijn apparatuur

Ik fotografeer met de Canon EOS 650D en ik gebruik met name de Tamron 17-50 mm F2.8 en de Canon 50 mm F1.4. Ik moet eerlijk zijn dat een cropcamera mij een beperking oplegt in kleine ruimtes. Ik kan soms minder in beeld brengen dan ik graag zou willen. Daarom stap ik over naar de Canon EOS 6D fullframe.

Laat de ruimte voor je werken. Neem close ups van intieme momenten

Minder is meer

Ondanks de uitdagingen ervaar ik ook voordelen, omdat ik veel intieme momenten tussen de ouders en hun kindje kan vastleggen. Zeer waardevolle momenten. Het zijn toch vaak de eerste foto’s die ze als gezin hebben. Daarbij doet het een beroep op mijn creativiteit. Leren werken met de ruimte, door spiegels, andere standpunten met behulp van een kruk en zeker ook leren van de ervaringen en ideeën van mijn collega’s, maken mij steeds creatiever. Lukt het altijd? Nee, je blijft namelijk afhankelijk van het kindje en de mogelijkheden op de afdeling. Tot nu toe heb ik ouders nog altijd een gevarieerde reportage kunnen geven. Dat maakt mij heel blij en dankbaar.

Earybirds zoekt nog kanjers!
Door heel Nederland en België is Stichting Earlybirds Fotografie op zoek naar kanjers van fotografen. Fotografen die ouders een prachtig lichtpuntje zouden willen schenken in de vorm van een liefdevolle fotoreportage. Spreekt jou dit werk aan en wil je deel uitmaken van ons geweldige team? Mail je motivatie samen met 20 (met daglicht gemaakte) foto’s naar vrijwilliger@earlybirdsfotografie.nl.

Tips

– gebruik de omgeving om doorheen te fotograferen
– ga iets omhoog door op een stoel te staan
– maak gebruik van een handspiegel
– fotografeer een badje
– kies een ander standpunt
– gebruik een mobiel-momentje van de ouders

Kom op ooghoogte met ouders en leg details vast

Over Rolinka Struik
“Sinds oktober 2014 ben ik werkzaam voor Stichting Earlybirds. In het afgelopen jaar heb ik elf Earlybirdjes en hun ouders een waardevolle reportage mogen geven. Door een collega fotograaf ben ik gevraagd of het fotograferen voor Earlybirds niet iets voor mij zou zijn. Ik volgde het werk van de stichting al een tijdje en hoefde er niet lang over na te denken. In september 2014 stuurde ik mijn foto’s en mijn motivatie in. Sinds dat moment mag ik deel uitmaken van deze bijzondere groep collega’s. Dat maakt mij trots! Zeker als ik zie welke prachtige en hartverwarmende initiatieven er ontstaan náást het fotograferen op een NICU. In november 2014 maakte ik mijn eerste reportage en inmiddels ben ik 13 keer voor de stichting op pad geweest. Ik hoop dit nog heel lang te kunnen doen.”

Gebruik de omgeving om doorheen te fotograferen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in Nepal

De belichtingsdriehoek deel 2: sluitertijd