in

Fotograferen in de Biesbosch10 februari 2014, 13:00

Het unieke landschap van de Biesbosch is met de grote hoeveelheid planten en dieren een mooie locatie om te fotograferen. Marcel van Balkom vertelt hoe je hier de beste foto’s kunt maken.

De beste fotografietijd

Ondanks dat de Biesbosch een grote hoeveelheid planten en dieren herbergt, is het een moeilijk gebied om instant foto’s te maken. Het unieke maar monotone wilgen landschap laat zich moeilijk op een bijzondere manier fotograferen, bijzondere licht of bijzondere atmosferische omstandigheden zoals mist, ijs of sneeuw kunnen enorm helpen. Dus indien je landschap opnames wilt maken is het advies om tijdens de zonsopkomt of zondondergang te fotograferen, natuurlijk is dit sowieso voor een landschapsfotograaf belangrijk omdat men op dit moment de beste lichtsituaties heeft maar in het monotone landschap van de Biesbosch is dit nog belangrijker.

Ook de seizoenen zijn erg belangrijk en ieder seizoen brengt zijn eigen mogelijkheden. Om een voorbeeld te geven, in het voorjaar ontpoppen de unieke en fotogenieke spindotters. Als je het juiste moment afwacht vormen deze spindotters fel gele bloemen velden die prachtig contrasteren in het wilgenlandschap. In de Biesbosch vind je ook unieke vergezichten die in het voorjaar en zomer enorm mooi en kleurrijk kunnen zijn, het “scouten” van een locatie is erg belangrijk en kan verrassende beelden opleveren. Ook zijn er in de Biesbosch “echte” donkere plaatsen te vinden met weinig lichtvervuiling die zeldzaam worden in Nederland en zich prima lenen voor nacht en sterren (sterren-sporen) fotografie.

Twee opnames waar de eerste is gemaakt tijdens een laag water situatie in het voorjaar tijdens het ondergaan van de zon. De tweede opname is gemaakt tijdens hoog water, iets waar je wel even op moet letten als je gaat wandelen. Afhankelijk van de wind en locatie kan eb en vloed wel een verschil geven van 90 centimeter.

Hotspots

In een dergelijk groot gebied moet je maar net de verschillende soorten weten te vinden, je hebt natuurlijk wel hotspots zoals de Noordwaard, maar hier heb je vooral het probleem om dichtbij te komen. Daarom vind je ook diverse verschillende mogelijkheden zoals rondvaarten, fotoworkshops en -wandelingen die vaak een dergelijk evenement organiseren met als doel een bepaalde soort te fotograferen.

De bever is hiervan een sprekend voorbeeld, verschillende rondvaartbedrijven gaan door middel van fluisterboten op zoek naar de bever. Aan de ene kant een unieke mogelijkheid om deze bijzondere dieren te fotograferen maar aan de andere kant ben je vaak afhankelijk van je medepassagiers, maar over het algemeen zeker de moeite waard en het levert soms bijzondere opnames op.

Deze opname is gemaakt tijdens een van de bevertochten die vertrekken vanuit het rustieke haventje van Hank, een lichtsterk objectief en hoge iso waardes zijn wel nodig (deze is gemaakt op iso 8000 vanuit de hand). Met wat geluk schijnt de schipper wat bij en kan je erg mooie opnames maken van de bever in zijn habitat.

Vogels fotograferen

Het fotograferen van vogels en of reeën kun je het beste doen vanuit de auto, over het algemeen is de Biesbosch aan de Brabantse kant goed toegankelijk en geeft het goede mogelijkheden om vogels zoals reigers, roerdompen, roofvogels, zangvogels en rietvogels te fotograferen.

In de late herfst of winterperiode vind je in de Biesbosch een groot aantal roofvogels die met een beetje geluk vanuit de auto te fotograferen zijn. Je moet dan denken aan torenvalken, buizerds en op de akker vind je met regelmaat een blauwe kiekendief. Maar in de wintermaanden kun je langs de Bandijk ook wel een roerdomp zien wandelen in het ruwe struweel en in de spieringsluis vind je ’s winters vaak grote zaagbekken die behoorlijk schuw zijn maar als je wat tijd investeert zal je ze zeker fotograferen. Met name het gebied rond de Noordwaard, Deeneplaatweg, Bandijk en het poldergebied achter Werkendam zijn vaak erg goede locaties om vanuit de auto te fotograferen.

Tip: gebruik voor het fotograferen vanuit de auto een rijstzak als alternatief voor een statief. Tijdens deze vorm van fotografie gebruik je vaak lange brandpunten en de rijstzak zorgt voor een goede ondersteuning om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Ook deze baltsende fazant is vanuit de auto gefotografeerd, deze fazant stond op een dijkje naar de auto wat resulteerde in een mooi laag standpunt.

Zelfs deze ijsvogel kon ik vanuit de auto fotograferen, natuurlijk komt hier wel een dosis geluk bij kijken maar dat dwing je ook af. Tijdens het testen van de nieuwe 5D kreeg ik deze bewoner van de Biesbosch voor de lens wat resulteerde in bovenstaande opname, voor mij persoonlijk bijzonder omdat de vlet in de achtergrond er een is waarmee men het wilgenhout in de Biesbosch vervoerd.

Vogelkijkhut

De Biesbosch biedt slechts een beperkt aantal vogel kijkpunten, de bekendste is te vinden op Malta. Dit prachtige gebied herbergt vele verschillende en soms bijzondere vogelsoorten. De vogelkijkhut staat echter redelijk ver van het water wat fotograferen niet makkelijk maakt. Een nadere hut is te vinden op de Bandijk nabij de spiering sluis, deze hut staat ook redelijk ver van het water en is puur gebouwd ter observatie van vogels maar levert soms toch mooie vliegbeelden op van vooral eenden, ganzen of zwanen.

Tip: als officieel Biesbosch gastheer en schrijver van het boek mooi de Biesbosch organiseren wij met enige regelmaat workshops in de Biesbosch. We vertrekken per fluisterboot voor dag en dauw en maken de zonsopkomst mee in de Biesbosch waarna we vervolgens een dag door de Biesbosch zwerven en op zoek gaan naar het beste wat deze dag te bieden heeft. Alle vormen van fotografie zoals landschappen, filter gebruik, macrofotografie en vogelfotografie passeren de revue. Meer informatie over deze natuurfotoworkshop vind je op www.natuurfoto.biz.

Soms kan je in de Biesbosch erg bijzondere soorten aan treffen, deze kwak fotografeerde ik een aantal jaar terug in de spiering sluis vanuit de auto. Het is een geringd exemplaar dat waarschijnlijk ontsnapt is en die een aantal jaar in de Biesbosch te vinden was.

Over de Biesbosch

Met een oppervlakte van 9000 hectare één van de grootste en waardevolle wildernissen van ons land. Daarnaast is de Biesbosch één van de weinige nog bestaande zoetwatergetijdengebieden in Europa. Het biotoop van de Biesbosch is een Wilgenvloedbossen. Wilgenvloedbossen groeien op plaatsen die geregeld overstromen op laaggelegen en voedselrijke gronden en uiterwaarden van een zoetwatergebied.

De doorgeschoten grienden zoals die tegenwoordig te vinden zijn in de Biesbosch zijn ontstaan omdat deze niet meer worden onderhouden. Nu lijken niet meer op de griendcultuur van vroeger. In Nederland wordt op drie plaatsen (Sterling in de Sliedrechtse Biesbosch, de Deeneplaat en de Pannekoek in de Brabantse Biesbosch) het griend vanwege de cultuurhistorische betekenis nog in stand gehouden en vormen dan ook een unieke locatie om gedateerde opnames te maken met een cultuurhistorische waarde.

Het milieu is rijk aan kruiden en planten zoals onder andere: echte valeriaan, fluitenkruid, gewone berenklauw, gewone engelwortel, spindotter bloem, zomerklokje, bittere veldkers en ridderzuring. Naast deze vegetatie vind je in de Biesbosch een grote diversiteit aan vogelsoorten die zich nog altijd uitbreiden en vaak in bijzondere grote getalen manifesteren. Zo is de Biesbosch de habitat van onder meer de IJsvogel, Roerdomp, porseleinhoen, een grote verscheidenheid aan steltlopers en rietvogels zoals het baardmannetje en sinds een aantal jaar ook de zeearend.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Marcel van Balkom. Als kleine jongen was ik altijd te vinden in mijn favoriete natuurgebied de Biesbosch (mijn eigen achtertuin zeg maar). Tijdens mijn jongere jaren was ik vooral bezig met tekenen en schilderen van roofvogels. Inmiddels heb ik mijn focus kunnen verleggen naar het fotograferen maar de voorliefde voor de natuur is gebleven. Sinds jaren ben ik gepassioneerd bezig met het fotograferen van de natuur. Regelmatig wordt mijn fotowerk gepubliceerd in diverse vooraanstaande natuur & foto-tijdschriften. Ook verzorg ik exposities, workshops, lezingen en heb ik diverse prijzen gewonnen met mijn natuurfoto’s, zoals de 1st prijs in Vara’s Vroege Vogels fotowedstrijd en de titiel Highly Commended bij de BWPA. Bekijk hier mijn website.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuwe teleconverter van Pentax

Review: Sony Alpha 5000