in

Fotograferen in de storm – Hoe maak je de mooiste foto’s en bescherm je je camera?

Eline Sips

Met mooi weer gaan we allemaal op pad om foto’s te maken, terwijl we tijdens een storm het liefst veilig droog binnen zitten. Dat is ontzettend zonde, want een storm is enorm fotogeniek! Hoe leg je dat vast en hoe houd je je camera veilig en droog? We geven je een aantal tips!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

In 2013 was er in Nederland een flinke oktoberstorm. Bekijk hier de meest indrukwekkende foto’s.

Lastige lichtomstandigheden

Fotograferen tijdens een storm is op technisch-gebied een flinke uitdaging, omdat er op dat moment, zelfs overdag, veel minder licht beschikbaar is. Een groter diafragma en hogere iso-waarde zijn hiervoor de meest voor de hand liggende oplossingen. Bij een groothoeklens valt de beperkte scherptediepte bij een groter diafragma namelijk nog redelijk mee en een klein beetje korrel van een hogere iso-waarde draagt bij aan het onheilspellende gevoel van de storm. Een langere sluitertijd zorgt in dit geval (te) snel voor bewegingsonscherpte.

martijnvandernat

Kies voor een extraatje

Een indrukwekkende donkere storm maakt nog meer indruk als je nog een ander onderwerp opneemt in je compositie. Kies hierbij het liefst voor een contrasterend onderwerp. Een enorme wolkenpartij boven een piepklein huisje of een donkerblauwe lucht met een felgekleurde bloem op de voorgrond. Dit soort extraatjes zorgen ervoor dat je foto net wat meer pit heeft.

sanderwesseling

Dynamische foto’s

Tijdens een storm kan het flink tekeer gaan. De windvlagen zorgen ervoor dat de regen hard op de ramen slaat en dat de takken door de lucht vliegen. Zoek naar onderwerpen waarbij je de impact van de storm daadwerkelijk kan zien. Denk hierbij aan een onrustige zee met flinke golven, mensen die tegen de wind in fietsen of bomen die flink te lijden hebben onder de storm.

esmeralda-holman

Je camera beschermen tegen de storm

Al die regen en hogen golven klinken wel leuk, maar zijn ook bijzonder gevaarlijk voor je camera. Duurdere modellen zijn vaak ‘weatherproof’, wat inhoudt dat ze een heel licht regenbuitje nog redelijk goed kunnen doorstaan. Maar als het echt losgaat met slagregens dan zal je toch veel voorzichtiger moeten zijn. Zorg voor een goede regenhoes die zowel de camera als het objectief volledig beschermt. Vaak is dat niet voldoende en helpt het als je minstens beschutting voor de wind kan zoeken achter een muur, naast een auto of onder een brug. De zonnekap is in dit geval ook erg handig, omdat het voorkomt dat er druppels op de lens komen. Blijf dit tussendoor tijdens het fotograferen wel regelmatig controleren, want het is zonde als je er thuis pas achter komt dat er de hele tijd een vlek zichtbaar is in je beeld. Als je werkt met een statief, zorg er dan voor dat je deze verzwaard met een zandzak, zodat een windvlaag niet voor problemen kan zorgen.

schilstra

Bekijk ook deze video over fotograferen in de storm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste manier om door glas te fotograferen

De meest Hollandse fotolocaties!