in

Fotograferen in het gouden uur

Kees Krick

Indrukwekkende zonsopkomsten en prachtige zonsondergangen. Het zijn de beste tijden om te fotograferen maar waarom? Wij leggen het hier uit.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Wat is het gouden uur?

Het gouden uur speelt zich af als de zon laag aan de horizon staat dus net na zonsopkomst en net voor zonsondergang. Het heet een uur maar in de praktijk is het vaak iets korter. Wel is het verstandig om minstens een uur voor zonsopkomst of -ondergang ter plaatse te zijn. Dit geeft je rust en ruimte om te kunnen fotograferen. De lage stand van de zon heeft dus als voordeel dat het zonlicht warmer van kleur is dan tijdens de rest van de dag, waardoor alles er mooier en kleurrijker uitziet. Daarnaast ontstaan er prachtige lange schaduwen. Tijdens het gouden uur is alles beter in balans en maak je betere foto’s.

Tijdens het gouden uur is alles beter in balans en maak je betere foto’s. foto: henk-laverman

Tegenlicht

Tijdens het gouden uur kun je mooi oefenen met tegenlicht. Het levert vaak schitterende foto’s op, al is de belichting iets lastiger. De lichtmeter in je camera raakt namelijk in de war door die felle lichtbron boven het relatief donkere landschap. Door te spelen met belichtingscompensatie, bepaal je hoe licht het landschap en de lucht worden. De lucht is altijd feller dan alles wat zich eronder bevindt, dus beide goed op de foto krijgen, lukt niet snel. Een trucje dat je kunt gebruiken, is de zon ergens achter plaatsen. Daarmee raak je in ieder geval die felle lichtvlek kwijt. Neem een groepje bomen in een weids landschap. De zonnestralen die door dat bosje vallen, veroorzaken schitterende schaduwpatronen op de grond, met schaduwen die over de grond jouw richting op kruipen en steeds verder uitwaaieren. Door het contrast ontstaat er een beeld met een mooie dieptewerking. Het felle, maar warme licht verlicht de stammen en takken vanaf de achterzijde. Bomen veranderen in silhouetten met nog net voldoende doortekening, Is het een beetje nevelig, dan krijg het landschap een dromerig tintje.

Voor portretfotografie is het gouden uur ook een perfect tijdstip. In tegenlicht krijg je een mooi haarlicht op het gezicht van het model. foto: linvank

Lange sluitertijden

Maak je elke paar minuten een foto, dan ontdekt je vanzelf wanneer het optimale moment is aangebroken. Blijf goed opletten, want het licht verandert razendsnel. Stel de iso-waarde liefst zo laag mogelijk in, bijvoorbeeld iso 100 of 200. Je werkt toch vanaf statief. Kies een diafragma waarmee je voldoende scherptediepte krijgt, zoals F 8 of F 11. De sluitertijd kan door de camera bepaald worden. Voordeel van lange belichtingstijden, is dat stromend water, plukjes bewolking en rook uit schoorstenen in een mooie waas kunnen veranderen.

Met een lange sluitertijd krijg je extra dynamiek in je foto. foto: Arnoud78

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar: www.zoom.nl/nieuwsbrief


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Thuisopdracht 9: Het Perfecte Plaatje

Doe meer met je bokeh in 4 tips