in

Fotograferen in Nepal

Waarom uitgerekend Nepal?

Het land dat bekend staat als ‘Never Ending Peace And Love’, waarom? Omdat het een verschrikkelijk mooi en divers land is. De contrasten zijn erg groot. Op het gebied van landschap, cultuur, religie, flora en fauna. Nepal is zo fotogeniek dat ik je nu al kan voorspellen dat je te weinig geheugen op je kaartjes heb. Probeer er direct een gewoonte van te maken om elke avond je kaartjes te legen op een laptop of een externe geheugenbank en je accu’s tegelijk op te laden.
Tenminste… als er stroom is. Dat is niet vanzelfsprekend. Wanneer je niet in de meest luxe hotels overnacht, de hotels met een eigen aggregaat, krijg je elke dag te maken met een power cut-off. Waar je ook bent. Er is gewoon niet genoeg stroom voor iedereen, daarom wordt die verdeeld. Laat je meteen informeren wanneer je van de stroom gebruik kan maken! Lees hier nog meer tips over het omgaan met ’tegenslagen’ op fotoreis.

Kathmandu vallei

Tja… En daar sta je dan op het vliegveld van Kathmandu. In een lange lange rij om de noodzakelijke visa te bemachtigen. Tergend langzaam sta je daar en schuivel je voetje voor voetje met al je bagage. Dit is direct het moment om meteen je camera te pakken en klaar te maken voor de eerste stappen in Nepal. De eerste kennismaking na de douane is meteen een bizarre. Je wordt (hoogstwaarschijnlijk) opgepikt door een gids met een taxi die je naar een hotel brengt. Over het enige stuk geasfalteerde weg van heel Nepal rijd je van de luchthaven naar de hoofdstad. Kijk meteen goed om je heen. Het verschil tussen rijk en arm is direct duidelijk. Kleine tentenkampjes tussen grote gebouwen. Appelverkopers met een handkar tussen de scooters die overal tussendoor rijden. Tientallen kleine winkels die allemaal hetzelfde verkopen. En een slager naast een bandenwinkel… Het kan allemaal in Kathmandu.

Die contrasten zijn bij ons in het georganiseerde westen ondenkbaar en daarom zo prachtig om vast te leggen. De rijke historie in combinatie met de veelal straatarme bevolking. In deze vallei is het droog, warm, heet, stoffig. Totdat de regentijd aanbreekt. Dan kan spoelt de dagendurende regen de hele vallei schoon. Letterlijk.
Natuurlijk ga je de koningssteden bekijken. Patan, Bhaktapur. De steden die we veelal op de televisie zagen tijdens en na de aardbevingen. Verschillende tempels zijn helaas ingestort maar er staan er nog meer overeind. Als reisfotograaf kan je je lol op. De prachtig geklede inwoners, de oude ambachten in combinatie met nieuw vervoer en elektriciteit en telefoniekabels vragen er om om vastgelegd te worden. Kies er ook voor om de grote hindu tempels en boeddhistische stoepa’s te bezoeken.

Blijf altijd kijken

Het is waar dat het gebeuren hieromheen bijzonder commercieel te noemen valt, maar als je om of over het toerisme kan kijken, begrijp je ook waarom deze plekken zo waardevol zijn. Maar sluit je ogen ook niet voor de problematieken zoals armoede en verslaving die je overal al zien. Ook dat zijn elementen die horen in het straatbeeld van Kathmandu. Nepal is een van de armste landen te wereld en kent bovendien een kaste-systeem…

Kijk goed rond, elke hoek, elk gaatje herbergt iets wat je nog niet eerder hebt gezien. Kijk hoe de apen rondspringen rondom de tempels, hoe blauw-groen gevederde duiven qua kleur contrasteren met het vele goud en hoe de lichtreclames in het toeristencentrum je proberen te verleiden. Probeer al die elementen te vangen in één beeld. Of in een reeks beelden.

De kans is groot dat je Kathmandu voor het regenseizoen bezoekt. Ga er daarom ook vanuit dat het bijzonder stoffig is. Veel Nepalezen zullen een monddoekje dragen. Die stof zal ook in je camera terecht komen. Helemaal als je lenzen verwisselt, doe dat ook zo weinig mogelijk. Kies in de steden liefst voor zoomlenzen met een flink bereik zodat je alleen in de hoogste nood een lens moet verwisselen. Probeer het wisselen van een lens ook op een beschutte plek te doen. Ben je weer terug in het hotel en laad je de accu’s op, kies er dan ook direct voor om je camera goed schoon te maken. Deze vorm van fijnstof kan funest zijn voor je elektronica. Een blaasbalje met kwast is ideaal. Controleer je camera elke dag.

Zuiden

In het zuiden kom je in de bossen, daar waar de laatste tijgers en neushoorns in het hoge olifantengras wonen, waar grote krokodillen rondzwemmen in de rivieren en waar pauwen, ijsvogels en neushoornvogels hun mooiste kleuren laten zien. Hier is het drukkend warm, plakkerig en vochtig. Felle verzadigde kleuren. De invloeden van India zijn overduidelijk aanwezig. De mensen zijn hier altijd aanwezig, dicht tegen je aan. Vol met emotie, extravert, passievol. Met grote gebaren en dito verhalen vertellen ze vol trots over hun plek. Je ziet aan alles dat dit deel van Nepal grenst aan India.

Een van de beroemste nationale parken van Nepal in dit gedeelte van het land is Chitwan. Beroemd om de tijgers die er leven. De kans dat je er een tegen zal komen is overigens nihil. Wel zal je hier veel olifanten zien. Olifanten in gevangenschap. Sommige van die prachtige dieren worden goed behandeld en gekoesterd, andere compleet uitgebuit en mishandeld. Ook hierin kan je een keuze maken. Laat je de pracht zien van deze dieren, of laat je ook de keerzijde zien. Dat is aan jou als fotograaf. Welk verhaal je wilt vertellen.

Je kan met een gids door Chitwan wandelen, op de rug van een olifant (al wordt dat afgeraden in verband met uitbuiting van de dieren) met een kano of gemotoriseerd met bijvoorbeeld een jeep. Welk transport je ook kiest, zorg ervoor dat je een teleobjectief mee neemt want, al is de kans op het zien van een tijger nihil, je bevindt je ook in het leefterrein van neushoorns, aligators, (roof)vogels, herten, zwijnen en noem maar op. Een plek, rijk aan exotische dieren. Ook en plek waar je niet direct aan denkt als je aan Nepal denkt. En dat maakt deze plek zo bijzonder.

De bergen

En dan de bergen. Daar vind je, waar je als eerste aan denkt bij Nepal. De bergen zijn prachtig, onherbergzaam, onverschrokken, ruig en ruw. Wij mensen hebben daar eigenlijk niet zoveel te zoeken, maar poeh, wat een pracht en schoonheid. Het klimaat kan er grimmig zijn. IJskoud in de nachten, hoogteziekte ligt op de loer, sneeuw, wind, ijs. De kleuren zijn ingetogen, naturel waardoor het contrast met de blauw geschilderde huizen of de vele boeddhistische gebedsvlaggen zo mooi aanwezig is.

Die enorme witte bergen. Al duizenden, misschien wel miljoenen keren gefotografeerd. En er is altijd plaats voor die foto van jou. Juist nu want die witte bergen zijn aan het verdwijnen. En dan doel ik niet op de aardbevingen uit 2015, maar op de klimaatveranderingen. Langzaam zie je ook hier de sneeuw verdwijnen. Jaar voor jaar zien de Nepalezen dat hun trots aan het veranderen is. Van witte naar zwarte bergen. Ze maken zich zorgen want deze witte bergen zijn niet alleen onderdeel van hun cultuur, historie en religie, voor Nepal ook eigenlijk de enige bron van inkomsten. Zonder witte bergen, geen toeristen….

Een toerist is heel belangrijk voor Nepal. Dat zie je in Kathmandu en het zuiden, maar het komt het meest naar boven in de bergen. Jij in een groep, een gids en een of meerdere dragers. Samen moet je het daar rooien, hoe zwaar de beproeving soms ook kan zijn. Een ervaring om nooit te vergeten.
En nu ga jij ook mee als reisfotograaf! Je hebt je uiteraard goed voorbereid. Je bent in zo’n goed mogelijke lichamelijke conditie, je weet redelijk wat je kan verwachten en waar je langs gaat lopen.

Uitrusting

Dan nu de belangrijke vraag: wat neem je mee als uitrusting? Daar kan je alleen praktisch mee om gaan. Ga maar na: je hebt twee handen nodig om je in balans te houden, met of zonder stok(ken). Een dagrugzak voor extra kleding, eten, drinken. Je wilt ook niet in een ravijn kieperen maar altijd in balans blijven dus onbalans vermijden. En je wilt niet te zwaar beladen zijn. Dan houd je eigenlijk twee opties over: 1) je vraagt een sherpa/drager om al je materiaal te dragen en dicht bij je te blijven (niet erg realistisch) of 2) je kiest voor een waterdichte, goed gevoerde heuptas met een lichte compactcamera/DLSR die je niet in de weg zit, als je flinke stukken moet lopen, klimmen, klauteren, op staan na een valpartij (want een rugtas, schoudertas, bungelende zware camera’s, grote driepoot statieven vallen allemaal af). Extra accu’s, geheugenkaartjes, schoonmaakspullen, gorillapod/beanbag kan je kwijt in je rugzak. Vergeet ook niet de camera van je smartphone te gebruiken. En een GoPro op je hoofd of op borst is helemaal mooi.

Waarschijnlijk loop je een paar uur op een dag en zal je regelmatig even stoppen bij een teahouse om even op krachten te komen. Die plekken zijn zo mooi karakteristiek. Je bent al snel geneigd om een paar honderd meter verder of terug te lopen om daar, tijdens de ‘pauze’ foto’s te maken van de bergen, maar vergeet de pleisterplaatsen zelf ook niet. De blauw geschilderde gebouwen in de Annapurna regio of de van keien en rotsen opgetrokken gebouwen in het noorden op de grens van Tibet horen bij de bergen, horen bij Nepal en horen dus eigenlijk ook in jouw fotoalbum. Deze Langtang regio is mijn favoriete plek maar is, volgens horen en zeggen, volledig weggevaagd door de aardbeving en naschokken.

In de avond slaap je veelal in kleine gehorige hotelletjes of in tenten. Vraag je gids of hij ’s avonds met je mee wil lopen naar een plek waarin je de zonsondergang mooi kan fotograferen. Hij wil je maar al te graag de mooie plekken laten zien. Een serie van de ondergaande zon die de witte bergen in goud veranderd is weergaloos. Een klein statief of gorillapod is wel essentieel om mee te nemen.

’s Nachts is het pikdonker en tegelijkertijd heel helder door de miljoenen sterren. Probeer eens in de nachtfoto’s te maken van de melkweg of leg het draaien van de aarde vast in een reeks foto’s die je als startrail samenvoegt. Uiteraard is een statief nu onontbeerlijk. Loop voor de zekerheid (met zaklamp aub) naar een plek waar je zeker geen lichtvervuiling hebt en maak daar je opstelling.
Wil je een startrail maken dan zijn daar handige hulpmiddelen voor. Ik kies voor Triggertrap. Een kabeltje die je camera verbindt aan je smartphone en een app die je download op je smartphone en je camera mee bestuurt. Ideaal, licht en zo handig.

En ’s morgens de zon op te zien komen over de bergen terwijl je IN de Himalaya staat is iets wat je nooit meer vergeet. Dan blijf je foto’s maken. Maakt niet uit of je in Nagarkot, Poonhill, Pokhara of Langtang bent… Ga los, maak alle foto’s die je wilt. Er is maar een grote valkuil, Een hele grote valkuil. En dat is je mee laten slepen door de zon die op komt. Die is prachtig maar blijf om je heen kijken. Vaak is de echt kleurenpracht juist links of rechts daarvan. De plek waar de bergen coulissen worden. De gelaagdheid in kleur.

En nu jij!

Ben je eenmaal in Nepal geweest en je hebt je ondergedompeld in alle facetten van het land, hebt de bewoners, gidsen, dragers, en anderen bewoners in je hart gesloten, dan wil je terug. Het is een magisch land. Een land dat gekoesterd moet worden. Maar ook een land dat het momenteel moeilijk heeft. De toeristen blijven weg ondanks dat het land weer ‘veilig’ is verklaard na de verschrikkeleijke aarbevingen. En zoals ik al eerder zei, toerisme is het enige exportproduct van Nepal. Dus wil je als reisfotograaf de trip en foto’s van je leven maken EN een heel land door je aanwezigheid ondersteunen in haar toekomst, kies er dan voor om het land van ‘Neverending Peace And Love’ te bezoeken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vrij werk fotograferen voor je portfolio

Fotograferen in beperkte ruimte