in ,

Fotograferen in RAW: 5 redenen om er meteen mee te beginnen

Fotograferen in raw is voor veel fotografen een vanzelfsprekendheid. Toch zijn er ook anderen die liever in jpeg schieten. Hier zijn vijf redenen om toch voor die raw’s te kiezen.

1: De ultieme controle

Fotograferen in raw zorgt ervoor dat je de ultieme controle houdt over je eigen beeld. Het kost wat meer tijd en moeite, maar vanuit de ruwe beeldinformatie kun je zelf veel beter controleren hoe het eindresultaat er daadwerkelijk uit komt te zien. Een zelfgemaakte taart smaakt meestal ook een stuk beter dan een kant-en-klaar fabrieksproduct, toch? Die controle zorgt er ook voor dat je sommige foutjes die je tijdens het fotograferen maakt eenvoudig én zonder schade kunt corrigeren.

2: Dynamisch bereik

Het dynamisch bereik waarmee je kunt werken is pas optimaal als je gebruikmaakt van de ruwe beeldinformatie uit een raw-beeld. Een jpeg is ten slotte vaak een compromis waarbij de kwaliteit achteruit rolt als je achteraf nog zaken gaat aanpassen. Donkere gedeeltes lopen dan dicht of worden juist flets en ‘ruizig’ en in lichte gedeeltes zit vaak helemaal geen informatie meer verborgen. Als je gebruikmaakt van de ruwe beeldinformatie die in je raw-pakket opgesloten is dat heel anders. Ga je op de computer aan de slag met je ruwe beeld dan verander je in feite niets aan het beeld, maar maak je andere keuzes uit de beschikbare informatie. Zo kom je tot een optimaal resultaat zonder aan de kwaliteit van je beeld te tornen.

3: Non-destructief

Werken met ruwe bestanden is non-destructief, wat wil zeggen dat – mits je de originele bestanden bewaart – je altijd terug kunt gaan naar je ruwe informatie en opnieuw kunt gaan bouwen aan een andere versie van je foto. Zo gooi je nooit informatie weg en loop je geen risico op het kwijtraken van de basis van je beelden. Er moet gezegd worden dat je strikt genomen ook met een jpeg non-destructief werkt als je het origineel bewaart. Toch is een jpeg in de basis al ‘beschadigd’ doordat de rest van de beeldinformatie (die je bij een raw wel hebt) al verdwenen is en een jpeg een door je camera gefabriceerd compromis is.

4: Maak optimaal gebruik van het potentieel van je camera

Er zijn natuurlijk best redenen te verzinnen om in jpeg te werken – bijvoorbeeld gemak of snelheid, maar feit blijft dat je in dat geval niet optimaal gebruikmaakt van de kwaliteiten van je camera. Waarom zou je veel geld uitgeven aan een goede camera en een goed objectief, om vervolgens niet je best te doen om optimaal gebruik te maken van die kwaliteiten? Probeer het in ieder geval, want pas dan benut je de mogelijkheden van je camera maximaal en weet je wat je wellicht mist bij het enkel in jpeg fotograferen.

5: Flexibiliteit

Werken in raw geeft je enorm veel flexibiliteit. Zoek je echter nog meer flexibiliteit? Werk dan zowel in raw als in jpeg. De meeste camera’s bieden die optie en als je daarvoor kiest heb je de vrijheid van raw en het gemak van een jpeg. Zo kun je per situatie kiezen wat de beste optie is. Snel een beeld nodig? Gebruik dan je jpeg. Heb je meer tijd en ruimte voor een diepgaande bewerking? Dan biedt de raw uitkomst. Een tip: als je zowel in raw als in jpeg schiet heb je uiteraard voldoende geheugen nodig.

Een exclusieve online video masterclass door William Rutten
Voor het eerst in zijn carrière deelt topfotograaf William Rutten persoonlijk zijn kennis en ervaring in een unieke video masterclass. Leer in ruim twee uur exclusief videomateriaal, de belangrijkste lessen uit 33 jaar aan ervaring en expertise. Deze masterclass bevat tal van onmisbare elementen voor iedere fotograaf met ambitie.

Daarnaast geeft William vanuit Studio 34x een complete studiosessie, waarin alle onderdelen van een shoot aan bod komen. Hij bespreekt verschillende lichtopstellingen en laat zien welk effect kleine aanpassingen al kunnen hebben op je beeld. William werkt in deze sessie niet alleen met high-end studioverlichting. Een van de opstellingen bevat een eenvoudige reportageflitser, waarmee hij een vogue-achtige stijl weet neer te zetten.

Beleef het nu:
Alle informatie over de masterclass en de mogelijkheid om direct te starten vind je op: williamruttenmasterclass.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met curven in Lightroom: de kleurtintcurve

Zo voeg je foto’s samen als HDR in Lightroom